10 ползи от босилека

Препоръчваме ви:

Мислите си, че босилекът е само за храна, но всъщност е много полезен за здравето ни, естествен лек за нашето тяло, затова не бива да го пренебрегваме в ежедневието си.

1. Лекува настинка и висока температура

Благодарение на антибактериалните си свойства, той е много ефективен за сваляне на температурата от различен произход. Малко листа от босилек в топла вода намаляват ефекта на причинителя на треската.

2. Помага при респираторни проблеми

Сварете листенца от босилек с джинджифил и мед, така ще направите невероятен лек не само за настинка, но също така облекчава астма и бронхит. Отваря бронхите и помага на човек да диша.

3. Болно гърло

Ако се гаргарите с топла вода смесена с малко босилек, ще помогнете много на болките в гърлото да изчезнат.

4. Полезен за сърцето

Тъй като държи нивата на холестерол ниски, босилекът е много полезен за сърцето и може да предотврати слабост или дори инфаркт.

5. Естествен антистрес препарат

Съветват ни да се дъвчат поне 12 листенца от босилек за добро здраве, защото с антисептичното си действие, то предпазва тялото от последиците на стреса и депресията върху него.

6. Заздравява бъбреците

Босилекът помага на бъбреците да са здрави, заедно с това, помага при камъни в бъбреците. Ако страдате от този проблем е хубаво да пиете сок от босилек с мед за 6 месеца, за да се отървете от камъните в тялото си.

7. Лекува инфекции в устната кухина

Ако имате афти или инфекции в устата, само сдъвчете няколко листенца и бързо ще усетите успокоение.

8. Помага при ухапвания от насекоми

Само една лъжица босилеков сок помага при ужилвания и ухапания. Може да намажете мястото за бързо облекчение.

9. Здрави зъби

За хората с кървене на венците, лош дъх и за гниене на зъбите се препоръчва да се дъвчат листа от босилек. Може да използвате и сушен на слънце босилек с малко хряново масло, за да масажирате венците с получената паста.

10. Чудесен за очите

Поради наличието на витамин А в босилека, се борите със зрителни нарушения като нощна слепота и болки в очите. Само си сложете няколко капки в очите от сок от босилек и ще усетите разликата.

Разкажете ни и за други ползи от босилека, които знаете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *