Една минута натоварване е достатъчно?

Препоръчваме ви:

Много неща могат да станат за една минута, например да си сложим очна линия, дали не можем да направим и тренировка за минута. Изглежда твърде хубаво да е истина, нали? Но всъщност е вярно, едно проучване е доказало, че едва 60 секунди натоварващи упражнения са достатъчни.

Една минута е разтегната с 10 минутна тренировка. Все пак е кратка сесия за тренировки. Университета Макмастър в Онтарио е забелязал, че има между малкото време прекарано в усилие по време на интервалните тренировки (например 30 секунди с висок интензитет), когато разчитате на по-големи периоди за възстановяване и повтаряне на цикъла. Общо тренировка няма да ви коства повече от 25 минути.

За да  направят един тест, с който да докажат, че съкратеното време е ефикасно. Учените са направили опит с 14 души, всичките с наднормено тегло и със заседнал начин на живот, но все пак здрави и то мъже и жени. Участниците са завършили интервална тренировка, която включва каране на колело в бърз темп за 20 секунди и след това 2 минути бавно каране. Те са направили тези упражнения за 10 минути, три пъти на седмица за 6 седмици, след това са им измерени на жизнените показатели, и разбира се, всички здравословни маркери са записани от лекарите в екипа. Учените са забелязали на база на тези си наблюдения, че участниците са увеличили приема си на кислород (който е маркер за издръжливост) с 12% и са подобрили кръвното си налягане. При мъжете се наблюдава и подобрения в нивата на кръвната захар.

Проучването показва, че ако се упражнявате за 30 минути на седмица, само с три минутна истинска натовареност има много ползи, но резултатите са много по-важни от показаното в жизнените показатели. Те доказват, че с малко време и също толкова малко усилия, се постига много. Важно разковниче в забързаното движение на съвременния човек.

Вие колко време отделяате за тренировки? 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *