Истината за кокосовата вода

Препоръчваме ви:

С нейните малко на брой калории, естествено без мазнини и холестерлол и повече калий отколкото в 4 банана, както и разбира се, със своите хидратиращи свойства, кокосовата вода не е за пренебрегване в ежедневния ни хранителен режим.

Понякога производителите я наричат „Спортната напитка на Майката Природа”, една чаша има едва 1,3 грама захар и 61 милиграма калий.

Всъщност истинската и неовкусена кокосова вода има много по-малко захар от газираните и енергийни напитки. Но винаги, когато я избираме в магазина, трябва да си дадем време да прочетем етикета, за да се убедим, че няма добавени съставки, които да я правят нездравословна.

Професионалния тенисист Джон Инснър се придържал към кокосовата вода по време на 11 часовия Уимбълдън, освен че хидратира добре, тя подпомага издръжливостта. Той винаги се хидратира с вода, смесена с кокосова вода преди мача, а после, за да се възстанови смесва кокосова вода с протеин. Тя не само е по-вкусна, но също така помага за изгубената течности повече от всяка спортна напитка или вода. Едно скорошно проучване показа, че кокосовата вода хидратира тялото точно като спортна напитка при атлетите, а много от тях я предпочитат, заради вкуса.

Спортния нутрициолог Нанси Кларк казва, че не може да има обратен вкус, ако не прекалите с нея. А прочуване от 2007 година показва, че кокосова вода обогатена с натрий е още по-добре преди тренировка. Друго проучване доказва, че при нея няма как да получите гадене, разтроен стомах или да ви даде чувство за неприятна тежест в корема, след като я изпиете.

Не бива да пренебрегваме факта, че кокосовата вода е богата на калий, но за сметка на това има малко въглехидрати. А когато тренирате усилено, например повече от 3 часа в жегата, тялото ще е изгубило много важни флуиди и трябва бързо да може да абсорбирате въглехидратите и да замените изчерпаните електролити като натрий и калий. Но само кокосовата вода няма да  е достатъчна, ако сте прекалили с натоварването, заедно с нея при изморителни упражнения вземете един банан, малко стафиди или геврече за пълно възстановяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *