6 факта за сладките картофи, които не знаете

Препоръчваме ви:

Сладкият картоф или Ipomoea batatas е многогодишно растение от род Грамофонче на семейство Сладки картофи. Най-често употребяваната част на растението са грудките, богати на скорбяла, но в някои случаи се използват и листата.

Ето 6 факта за сладките картофи, които не знаете:

1. Сладките картофи произлизат от Америка.

Сладките картофи са от семейството растения, които включват Грамофончетата и са в различно семейство от Индийските картофи. Индийските картофи произхождат от Африка и са по-близко до лилиите. В САЩ сладките картофи се срещат и под двете названия, но индийските картофи се закупуват само от специализирани магазини.

2. 5000-годишна храна

Когато Христофор Колумб пристига в Америка през 15-ти век, сладките картофи вече са били основна култура. Той решил да пренесе със себе си няколко обратно в Испания и до 16 век започнали да се отглеждат в градините из цяла Европа. Сладките картофи били смятани в Англия за афродизиак.

3. Богат източник на бета каротин

Този мощен антиоксидант дава на грудките техния жълт, оранжев, а понякога и лилав цвят, както и е изключителен източник на витамин А. Счита се, че намалява риска от няколко вида рак, както и осигурява защита срещу сърдечни заболявания.

4. Добър източник на минерали

Сладките картофи са добър източник на калий, манган и магнезий. Съдържат още и калций, желязо, цинк, но са с ниско съдържание на натрий. Минералите притежават множество здравословни ползи за организма, като например калият е необходим за поддържане на водния баланс в тялото, както и запазване на мускулните функции.

5. Богати на фибри, ниско мастно съдържание

Сладките картофи са богати на фибри, което е благоприятно за здравето на храносмилателната система. В допълнение, съдържат малко мазнини, което ги прави прекрасно допълнение към хранителния режим.

6. Здравословна алтернатива

Белите картофи са по-евтини от сладките картофи, но имат по-ниско съдържание на хранителни вещества. В допълнение, белите картофи съдържат повече въглехидрати, което води до затлъстяване и проблеми с кръвната захар. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *