Как помагат естествените лекове за настинка и грип – част трета

Много важно е да знаем, че нито настинките, нито грипът се лекуват с антибиотици, затова трябва да третираме симптомите с естествените лекове ще си спестим нежеланите реакции и ще помогнем на тялото да се възстанови. Но как същност ни помагат те?

Инхалации или овлажнител за въздуха

Голяма доза пара, независимо дали от душа, инхалации или използвате овлажнител на въздуха, може да отпуши носа ви и да ви облекчи при запушен или течащ нос.

Солени капки

Много често, когато хремата се появи, много от нас си правят солена вода и си я капят в носа, вместо да купуват готови капки за нос, които в повечето случи дразнят лигавицата на носа. Важно е да знаете как да си ги направите – на една чаша топла вода трябва да сложите1/4 чаена лъчичка сол и също толкова сода за хляб. Използвайте капкомер, за да ги капете и винаги запушвайте другата ноздра. Слагайте по две или три капки във всяка ноздра.

Крем с ментол

Дните на течащ нос и подсмърчане, ще са оставили ноздрите ви изранени и подразнени. Един изпитан лек е да намажете крем с ментол под носа и върху гърлото и гърдите. Ментолът действа успокояващо на засегната кожа и докато го вдишвате, ще облекчи носа ви, също помага при кашлица, която често се появява след хремата и помага на носа ви да стои отпушен.

Гаргара със солена вода

Солената вода е не само добра за запушения нос, но и за болното гърло. Гаргарата с нея помага, за целта сложете в чаша топла вода чаена лъжичка сол и си правете гаргара 4 пъти на ден.

Назални лепенки

Друга стратегия за запушения нос. Може би най-неприятната последица от упоритата хрема е лошото заспиване и понякога няколко нощи, докато секретът не се сгъсти, ви държи будни. Един по-лек метод са назалните лепенки, които отварят въздушните пътища, макар да не могат да отпушат носа ви, те правят дишането по-леко и ви помагат да си набавите сън през този хремав период.

Оставете температурата да си свърши работата

Когато имате грип или настинка, тялото веднага вдига температура и става негостоприемно към микробите, когато я сваляте вие му пречите. Но ако е прекалено висока винаги вземете нещо за понижаване на температурата и останете добре хидратирани. Ако може да си позволите и почивка на легло, тялото ще се възстанови много по-бързо от грипа, а той не е за подценяване.

 

Част първа

Част втора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *