8 факта, които не знаете за ябълките

Препоръчваме ви:

Прясно откъснатите ябълки определено и безпогрешно са един от знаците на есента. Независимо дали ги предпочитате захаросани и заляти със сироп или свежи, ябълките са много полезни. Предлагаме Ви 8 малко известни истини за този плод:

1. Ябълков пай

Америка е приела ябълковият пай за един от  характерните за страната десерти. Но Европейските вариации на този сладкиш датират с няколко века по-рано. Първата документирана такава рецепта е от Англия, от 1382 година и освен ябълки, съдържа и вносни продукти, като смокини и шафран.

2. Паметна година

Фермерите от Масачузетс до Минеаполис обявиха 2013 за „Годината на ябълката”. Джон Уийд отбелязва тази година, като годината с най-големи реколкоти, които Ню Йорк е виждал до сега. „Тъй като пролетните слани ни пропуснаха тази година, нашите ябълкови дървета ни се отплатиха доста добре”.

3.  Ябълково разнообразие

Първите ябълкови дървета са се появили на територията на днешен Казакстан преди около 30 000 години. Александър Велики се слави освен всичко останало и с представянето на ябълките-джуджета в Европа, около 4-ти век преди Христа, а европейските колонизатори пренесли ябълковите дръвчета към Америка през 17 век след Христа. Съществуват над 7 500 сорта ябълки в наши дни, отглеждани в световен мащаб, като световното производство възлиза на около 75,6 милиона тона годишно.

4.  Всички знаем за полезното предназначение на ябълките. Тя е като метлата на стомаха.

5.  Разпространеност

САЩ отглежда около 2 500 сорта ябълки в 36 щата. Въпреки тези впечатляващи статистики обаче, те не са най-култивирания плод. Първото място за Америка е заето от бананите.

6. Още здравословни ползи

Ябълките съдържат флавоноиди, които понижават холестерола и подпомагат пречистването на артериите. Това ги прави невероятна храна освен за стомаха и за сърцето.

7.  Роза, но под друго име

Ябълките са плодове, това е ясно. Но те също са и към семейството на розите  – семейство Розоцветни. В него влизат и крушите, кайсиите и черешите.

8. Плодородни плодове

В допълнение на прочутата за ябълката в полемичната история за Адам и Ева, тя играе и сходна главна роля и в Скандинавската митология. Според норвежкия фолклор, когато цар Херир се моли на Один за дете, божествата пускат ябълка в скута му. Поверието е, че когато жена му изяде ябълката, тя ще забременее.

Вие хапвате ли ябълки?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *