16 смъртоносни храни, които консумираме ежедневно – част 1

Препоръчваме ви:

1. Хот дог

Хот догът е широко разпространена храна по целия свят, виждаме я навсякъде около нас. Стандартно се приготвят от свински изрезки или мазнини, но в последно време, се появяват и с пилешко или пуешко. Според проучване, изяждането на един хот дог на ден, повишава риска от рак на дебелото черво с около 20%. Друго изследване сочи, че при 17% от децата под 10 години, хот догът причинява задушаване вследствие на храна.

2. Сода

Содата е газирана напитка, обикновено смесица от газирана вода, есенция и подсладители. Понякога се добавят и оцветители и кофеин. Приемането на подсладени напитки със захари в каквато и да е форма, се свързва с промени в теглото.
Дневният прием на сода, води до повишаване на теглото, което значи и риск от затлъстяване. И това е явление, което се наблюдава при деца и възрастни.

3. Зърнени закуски

Твърди се, че зърнените закуски са здравословни. Научно доказано е и че помагат за намаляване на теглото. Това, което не знаете е, че са „препълнени” с хранителни вещества, а не винаги многото е синоним на здравословно. Например децата приемат чрез зърнените закуски нездравословни количества Витамин А, ниацин и цинк. Количества, които са подходящи за възрастни.

4. Картофен чипс

Чипсът е хрупкав, вкусен и с различни аромати. Но… Чипсът е и висококалоричен и богат на мазнини, два факта, които водят до повишаване на теглото и затлъстяване. Една порция съдържа 154 калории и 10 грама мазнини. Честата консумация на картофен чипс повишава и нивата на холестерол в кръвта. Това е защото, повечето от тях са пържени и пълни с транс мазнини, най-смъртоносната форма позната на човечеството. Ако изяждате пакет чипс всеки ден, това е равностойно да изпиете почти 5 литра готварско олио за цяла година.

5. Пакетирани бисквитки

Тези вкусни изкушения се приготвят с палмово масло или с масло от палмови ядки, което ги прави също вредни за вашето здраве продукти. И двата вида масло са рискови за заболявания на сърдечно-съдовата система. Палмовото масло съдържа 50% наситени и 50% ненаситени мазнини, а маслото от палмови ядки е с по-високо съдържание на наситени мазнини – 82%. Консумирането на подобен вид вещества води до затлъстяване и риск от диабет.

6. Палачинки

Палачинките са добър начин за засищане на глада рано сутрин, както и съдържат голямо разнообразие от витамини и минерали. Една порция палачинки е достатъчна да ви осигури 18% от дневната доза калций, 20% – фосфор, както и 12% рибофлавин и йод. Едновременно с това, те съдържат и наситени мазнини, захар и сол. Прекаляването с количеството на тези вещества води до повишаване на риска от сърдечни проблеми, диабет, високо кръвно налягане и други.

7. Кисело мляко

Киселото мляко е диетичен продукт, богат на калций и намалява риска от развитие на остеопороза. Киселото мляко е с ниско съдържание на калории и редуцира риска от повишаване на теглото.

8. Пържени картофи

Основната причина причина пържените картофи да се смятат за вредни храни е, защото са пържени в хидрогенирано растително олио, което съдържа транс мазнини. Това прави този вкусен продукт опасен за вашето здраве, тъй като повишава риска от сърдечни заболявания, диабет, високи нива на холестерол, различни видове рак. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *