9 причини защо трябва да консумирате повече боб – част 1

Препоръчваме ви:

Бобът е известен като причинител на газове, но това не е основателна причина да го отстраните от храненето си. Експертите препоръчват консумацията на 3 чаши бобови зърна на седмица, тъй като те са изключително полезни за вашето здраве. Съществува огромно разнообразие, от което да избирате – черен боб, бял боб, обикновен фасул и други.

 

1. Фасулът е богат на фибри

Фибрите помагат на тялото ви да се чувства пълноценно. Докато диетолозите препоръчват жените да консумират около 25 грама фибри на ден, за някои може да се окаже недостатъчна доза. Средностатистически вените консумират между 12,1 и 13,8 грама на ден. Тук на помощ идва бобът – само половин чаша сготвен фасул съдържа около 10 грама фибри. Фибрите в боба не загубват свойствата си, дори и след сготвяне. В допълнение, фибри се съдържат както в кожата, така и в месото на фасула.

2. Бобът е полезен за храносмилателната система

Бобът съдържа разтворими и неразтворими фибри, така че действието му върху нормалната функция на храносмилателната ви система, се удвоява. Първите забавят храносмилането, което ви кара да се чувствате заситени, а вторите ви предпазват от запек. Освен това, фасулът не е толкова неприятен що се отнася до газовете. Изследване се съсредоточава върху ефекта на черния и шарения боб върху стомашно-чревния тракт. Участниците изяждали по половин чаша от всеки вид в продължение на 3 седмици. Малко повече от половината се оплакват от увеличаване на газовете през първата седмица, при повечето от тях намаляват през последната.

3. Бобът помага за регулиране на кръвната захар

Освен богатството си на фибри, бобовите семена понижават нивото на глюкомичния индекс. Поради съдържанието си на протеини и фибри, въглехидратите в боба се абсорбират по-бавно в продължение на повече време. Това подпомага поддържането на нивата на кръвната захар постоянни – причина, поради която бобът се препоръчва за диабетици. Изследване показва, че при хора с диабет тип 2, които консумират по една чаша фасул на ден за около 3 седмици, са способни да намаляват нивото на кръвната захар и кръвното си налягане, в сравнение с началото на диетата.

4. Бобът помага за понижаване на нивата на холестерола

Високите нива на ЛДЛ холестеролът се налепват по стените на вашите кръвоносни съдове, причинявайки възпаления и натрупване на плаки. Важно за вашата сърдечно-съдова система е, да се обърне сериозно внимание на храните, които консумирате. Бобът е храна с ниско съдържание на мазнини, което я прави подходяща за вашата диета. Разтворимите фибри се свързват с холестерола в храносмилателия тракт, което предотвратява абсорбацията му в кръвта. Проучване показва, че консумацията на една порция боб на ден, понижава нивата на холестерол с до 5%, а рискът от заболявания на сърдечно-съдовата система, се редуцира с 5-6%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *