Питая – източен плод със силите на дракона

Препоръчваме ви:

Питая или питахая е принадлежи към цитрусите и не случайно е наречен драконов плод, това се дължи от превода на плода от източните езици. На виетнамски е „зелен дракон“, а от китайски името на плода се превежда буквално „огнен драконов плод“.

Този плод идва от бодливите кактуси, които растат през нощта. От красивите бели цветя се раждат огнено червени плодове с малки зелени дръжки по тях, което го прави изключителен красив, щом се обели се открива бяла сърцевина с тъмни семенца. Месестата му част ни напомня малко за вкуса на кивито и както и при него, малките семенца са ядливи.

Има високо съдържание на вода и това я прави много вкусна в летните месеци, подобно на динята, добре хидратира тялото и компенсира изгубените течности по време на летния сезон.

Както знаем на изток драконът се почита, заради мъдростта си, а този плод ни дава количеството витамин С, което в миналото е било и все още е много важен компонент за лекуване на различни болести. От витамините съдържа В и Е. Освен това не бива да пренебрегваме, че той съдържа и омега-3 мастни киселини, така полезни за тялото ни, които рядко откриваме в растенията. Заедно с това съдържа и фибри, така полезни за храносмилането и регулирането на кръвната захар на тялото, както и намаляват нивата на холестерола, по този начин плодът ни пази от сърдечно съдови заболявания и дори рак или артрит.

Проучване от 2010 година е доказало, че екстрактът от драконовия плод намалява сковаността на аортата като подобрява функцията на кръвоносните съдове.

Като от всеки плод, от него се правят фрешове и сокове, дори и вино, чудесен е за различни шейкове. Сушеният плод също е много полезен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *