12 знака за депресия при мъжете – част 2

Препоръчваме ви:

7.  Стрес

Мъжете е по-вероятно да посочат стреса като симптом на депресията. Което не означава, че при тях стреса е повече. Той може да се разглежда като двупосочна улица – чувствайки се стресирани, може да изпаднете в депресия, но и самата депресия би могла да Ви стресира. Учените са доказали, че прекалено дългото излагане на стрес, може да доведе до промяна в тялото и мозъка, като това от своя страна да доведе до депресии.

8. Ярост

Проучванията показват силна връзка между яростта и депресиите, както вече споменахме. Мъжете също са склонни да изпитват чувство на тревожност, колкото и жените, въпреки че при нежния пол се срещат 2 пъти по-често. Но каквото и да е, едно е ясно, на мъжете им е по-лесно да говорят за яда си, от колкото за това, какво ги тревожи или плаши.

9. Злоупотреба с алкохол

Злоупотребата с алкохол е често придружавана от депресия. Проучванията показват, че при алкохолиците е почти 2 пъти по-вероятно да страдат от депресивни състояния, от колкото хора, които не приемат алкохол.

Може да се случи и на мъже и на жени, но приема на алкохол или наркотици е далеч по-предпочитан вариант от мъжете, пред това да потърсят медицинска помощ.

Има една неписана максима на това мъжко състояние и тя е : „Мога и сам да се справя с този проблем, а алкохолът е просто помощник.”

10. Сексуални проблеми и нарушения

Депресията често е причинител на загуба на желание за секс, както и за еректилна дисфункция и това е от симптомите, които мъжете не докладват особено и пазят за себе си.  Освен самата депресия, този й недостатък може да доведе до още по-дълбока депресия, като нещата да станат още по-лоши.

Въпреки че спада в либидото може да е причинен от приема на някои лекарства, както и на антидепресанти например, сексуалните проблеми не са винаги знак за депресия. В повечето случаи не е един, а група симптоми.

11. Нерешителност

Някои хора природно са колебливи и трудно вземат решения за дадени ситуации и проблеми. В този случай не се касае за здравословен проблем. Това е притеснителен знак само когато е ново и нетипично състояние в индивида.

12. Мисли за самоубийство

Жените са по-склонни да мислят за самоубийство, но при мъжете вероятността то да завърши с фатален край е 4 пъти по-голяма.  Една от причините е, че мъжете избират по-смъртоносните методи. Често използват оръжие, за да успеят още от първия път.

По-възрастните мъже са по-склонни към тази крайна стъпка, като изследванията сочат, че поне 70% от жертвите са посетили психолога си през последния месец преди смъртта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *