18 причини за болки в стомаха – част 1

Препоръчваме ви:

Почти всеки човек страда от стомашни проблеми в някой стадий от живота си. Този тип болки могат да се появяват за кратко, да изчезват бързо или да възникват само след хранене. Сред най-честите причинители са:

1. Камъни в жлъчката

Жлъчните камъни се формират в жлъчката, като причиняват подуване и запушване на стомашните канали, причинявайки болка. Тази болка се усеща в горната част на корема, обикновено след консумация на мазни храни.

2. Панкреатит

Възпаление на панкреаса може да причини изгарящи болки в средната или долната част на корема. Често хората се оплакват от прерязваща болка, която се придвижва и към гърба. Виновник за това състояние може да бъде твърде високата консумация на алкохол.

3. Гастроезофагеална рефлуксна болест

Гастроезофагеална рефлуксна болест може да причини болки в горната част на стомаха и в ниската част на гръдната област, известно още като парене зад гръдната кост. Това състояние се дължи на изтънената преграда между стомаха и хранопровода, позволявайки на храната и киселините от стомаха, да се връщат нагоре. Консумацията на прекалено много храна или вредна храна усложнява състоянието.

4. Непоносимост към лактозата

Милиони хора по света страдат от непоносимост към лактоза. Този тип хранителна непоносимост причинява средно силни коремни болки, подуване, диария, газове, оригване и лошо храносмилане.

5. Резултат от употребявани лекарства

Няма лекарство без странични ефекти и понякога част от тях е и стомашната болка. Медикаментите, които се изписват за ставни проблеми и остеопороза съдържат вещества, които могат да предизвикат подуване и болка в хранопровода. Болкоуспокоителни, като аспирин и ибупрофен, също указват негативно влияние върху стомаха.

6. Дивертикулоза

Дивертикулозата е заболяване, което се свързва с изтъняване и отслабване на стените на дебелото черво, както и покриването им с балонообразни джобове. Симптомите включват спазми в долната част на корема, което може да се свърже и с употребата на различни антиботици. За да избегнете това състояние, се препоръчва да спазвате диета, богата на фибри. В по-тежки случаи на заболяването, е възможно да се достигне до образуване на абсцеси, кървене или перфорация и следователно да се наложи болнично лечение. 

One thought on “18 причини за болки в стомаха – част 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *