18 причини за болки в стомаха – част 3

Препоръчваме ви:

13. Голямо количество дъвки без захар

Ако консумирате твърде много сорбитол, който се намира в продуктите без захар, можете да си докарате стомашни болки и диария. Най-честите причинители са дъвките без захар, затова избягвайте прекомерната им консумация.

14. Стрес

Стресът може да причини главоболие, повишаване на кръвното налягане, безсъние и стомашни проблеми. Депресията също се свързва с проблеми на храносмилателната система, като липса на апетит, загуба на тегло и синдром на раздразнените черва.

15. Хранителни отравяния

Хранителните отравяния, причинени от вируси или бактерии, могат да доведат до коремни болки, придружени от диария и повръщане. В световен мащаб, хранителните отравяния са много често срещан здравословен проблем, като Салмонелата е преобладаващо заболяване. Най-общо симптомите отшумяват за няколко дни, в редки случаи е възможно последствията да бъдат по-фатални.

16. Възпалително заболяване на червата

Възпалителното заболяване на червата е възпаление на вътрешната стена на червата. Възпалението може да причини белези или запушване, съпроводени от диария и ректално кървене. Симптомите са хронични, но може да се проявяват с различна честота и по различно време, което прави заболяването по-трудно за диагностициране. От изключителна важност е да се следи състоянието внимателно, тъй като заболяването може да доведе до по-тежки последици, включително и до рак.

17. Синдром на раздразнени черва

Синдромът на раздразнените черва може да доведе до хронични стомашни болки и до запек или диария. Не представлява възпалителен процес и никога не включва в симптомите си ректално кървене. Като цяло заболяването засяга повече жените, отколкото мъжете и се счита за по-малко сериозно от възпалението на червата. Синдромът на раздразнените черва не се развива към по-сериозни заболявания и рискът от рак е почти несъществуващ.

18. Рак

Необичайно е, но ракът на който и да е орган, намиращ се в коремната област – черен дроб, панкреас, стомах, злъчка, яйчници, може да причини стомашни болки, но обикновено те се появяват в по-късните стадии на заболяването. Ракът е съпроводен и от други симптоми, като липса на апетит, загуба на теглото, постоянно повръщане и други. Ако сте свикнали да ходите до тоалетна по веднъж на ден и забележите, че това се е променило до веднъж на три-четири дни, е необходимо да обърнете специално внимание на този факт и обезателно да посетите специалист за преглед. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *