15 рискови фактора за образуване на камъни в бъбреците – част 1

Препоръчваме ви:

Всеки, който е преживявал камъни в бъбреците, се чуди, как нещо толкова малко може да причинява такава болка. Всеки 1 на 11 души страда от камъни в бъбреците и веднъж появили се, вероятността за повторно образуване е близо 50%. Заболяването засяга и двата пола.

Повечето бъбречни камъни представляват образувания от минерали, които се появяват и придвижват в различни части от отделителната система. Основната част от тях са от калции, обикновено в комбинация с оксалат, в редки случай с фосфат, в някои случаи и с пикочна киселина.

1. Твърде малко калций

Откакто става ясно, че калцият участва в образуването на бъбречни камъни, стремежът на хората е, да бъде премахнат от храната. Това обаче е остаряло мислене. Експертите смятат, че хората, които консумират по-голямо количество от веществото, са по-малко предразположени към развитие на камъни. Ако имате излишък на калций, оксалатът, който се свързва с калция в храносмилателната система, се пренасочва към отделителната система и по този начин се образуват бъбречни камъни.

2. Манията за салати

Тук виновникът отново е оксалатът. Веществото се среща в листните зеленчуци, като спанак, ревен, цвекло. Обикновено съставката се свързва с калция в стомаха и ненужното количество се изхвърля чрез отделителната система. Когато обаче прекалите с приеманото количество салати, организмът не успява да се справи с усвояването на оксалатът и това води до склонност към образуване на камъни.

3. Солена диета

Твърде много сол в храната води до рязко повишаване на количеството калций, което означава, че рискът от образуване на камъни в бъбреците, се увеличава многократно. Експертите препоръчват намаляване на количеството сол в храната, а за хора, предразположени към високо кръвно налягане, приемът на солено, трябва да се сведе до минимум.

4. Недостатъчно цитрусови плодове

Ако не можете да си спомните, кога за последно сте хапнали лимон или грейпфрут, то замислете се по въпроса, да увеличите консумацията на цитрусови плодове. Цитрусите съдържат в себе си съставка, наречена цитрат, за която се смята, че помага за намаляване на риска от образуване на някои бъбречни камъни.

5. Твърде много месо

Консумацията на твърде много мазно и червено месо също повишава риска от образуване на камъни в бъбреците. Проучване сочи, че вегетарианците и хората, които консумират повече риба, са предразположени от 30-50% към риск от образуване на камъни, в сравнение с тези, които изяждат по 100 грама месо на ден. Плодовете и зеленчуците съдържат магнезий, вещество, което също предотвратява появата на камъни.

6. Живеете на юг

Хора, които живеят в южни страни имат почти двоен риск от развитие на заболяването. Причината, е че тялото се дехидратира по-често, тъй като потенето е повишено. Когато пиете по-малко вода, нивото на минералите е по-голямо, а количеството на урината е по-малко, повишавайки възможността на веществата да се свързват и да образуват камъни.

7. Твърде много студен чай

Черният чай, който се добавя в състава на различните видове студен чай, съдържа голямо количество оксалат, който може да се натрупа в отделителната система и да причини образуване на бъбречни камъни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *