10 причини да ви е студено постоянно

Препоръчваме ви:

Понякога имате усещането, че замръзвате, докато всички останали се чувстват добре? Или ръцете и краката ви са като кубчета лед? Ето 10 причини, които могат да причинят подобен дискомфорт.

1. Прекалено слаби сте

Първо, ниската телесна маса означава, че нямате достатъчно мазнини, които да изолират тялото ви от ниската температура. За да поддържате нисък индекса на телесната маса, спазвате диети, което се отразява на метаболизма и не можете да поддържате топлината на тялото си.

2. Проблеми с щитовидната жлеза

Ако постоянно ви е студено, това говори за хипотиродизъм, което означава, че щитовидната ви жлеза на произвежда достатъчно количество от хормона тироид. Без достатъчно от този хормон, метаболизмът ви се забавя.

3. Не приемате достатъчно желязо

Недостигът на желязо е една от причините за хроничния студ. Желязото е ключов минерал, който помага на червените кръвни клетки да придвижва кислород и вещества до всички части на тялото. Без достатъчно желязо, клетките не работят ефективно и това ви кара да треперите от студ.

4. Недостатъчна циркулация

Ако крайниците ви са студени, това се свързва с проблеми с циркулацията на кръвта. Най-често причините са в сърдечносъдови заболявания или болестта на Рейно, свързана с нарушаване на регулирането на кръвоснабдяването в крайниците.

5. Не се наспивате

Стресът от недоспиването причинява намаляване на активността на хипоталамуса, частта от мозъка, отговорна за регулиране на телесната температура. Недоспиването може да доведе и до смущаване на метаболизма.

6. Дехидратиране

До 60% от човешкото тяло е вода и тази вода помага за регулиране на телесната температура. Ако поемате по-малко течности, то вашето тяло е по-податливо на екстремни температури.

7. Не приемате достатъчно витамин В12

Това вещество се открива в продукти само от животински произход. Тялото се нуждае от витамин В12, за да произвежда червени кръвни клетки, които придвижват кислорода в организма. Недостигът на витамина води до анемия, ниско количество на червените кръвни клетки и в крайна сметка до чувство за студ.

8. Жена сте

Женският организъм е устроен така, че да пренасочва кръвния поток към жезненоважните органи, като мозъка и сърцето. Ето защо кръвта не достига до крайнниците и оставя във вас чувство за хлад в тях.

9. Диабет

Диабетите, които не се следят, причиняват състояние, наречено периферна невропатия, постоянна атака на нервите, която изпраща сигнали до крайниците. Можете да усещате болка, мравучкане или студ.

10. Необходимо е да увеличите мускулната си маса

Мускулите подпомагат поддържането на телесната температура, тъй като произвеждат топлина. Недостатъчната мускулна маса може да ви накара да чувствате студ. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *