14 храни, които могат да ви разболеят – част 2

Препоръчваме ви:

8. Сладолед

Сладоледът се свързва с бактерии като салмонела и стафилококи. Най-често хранително отравяне със сладолед се получава, когато съдържа в себе си сурови яйца.

9. Домати

Учудващо, дори доматите могат да причинят хранителни отравяния. Подобно на зелените листни зеленчуци, доматите се заразяват от торове или поливна вода. За да се предпазите от отравяне, измивайте добре ръцете си и зеленчуците, преди консумация.

10. Кълнове

Кълновете са здравословна храна, но и едновременно с това, лесно се заразяват с различни видове бактерии, тъй като се отглеждат в топла и влажна среда. За да избегнете отравяне, винаги леко задушавайте кълновете преди консумация или добавяне към друга храна.

11. Горски плодове

Друг познат източник на хранителни отравяния са горските плодове, включително ягоди, малини и боровинки. В тези плодове се развива бактерия, която причинява дехидратация, гадене и диария.

12. Фъстъчено масло

Стотици продукти, съдържащи в себе си фъстъчено масло, са били изтеглени от пазара, поради зараза със салмонела. Повечето от тях са били с произход от Ню Мексико.

13. Пъпеши

Съществуват не малко случаи на хранителни отравяния от пъпеш. Някои сортове пъпеши лесно се заразяват с бактерии като салмонела и листерия. За да избегнете разболяване, е препоръчително, преди да разрежете вашия плод, да изстържете външния слой от кората под течаща вода.

14. Прясно мляко

Суровото прясно мляко е непастьоризирано и необработено термично. То идва директно след издояване на животното. Непастьоризираното мляко е изложено на риск от заразяване със салмонела, ешерихия коли и други бактерии, предавани директно от кравите. Избягвайте консумацията на сурово мляко, особено и ако сте бременни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *