11 вредни навика, които водят до подуване на стомаха – част 1

Препоръчваме ви:

Понякога подуването се получава от заседнали в стомаха газове. Друг път имате чувство, че сте погълнали баскетболна топка. И всичко това може да се предизвика от някои вредни навици, които имате и не осъзнавате, че ви вредят по този начин.

1. Храните се твърде бързо

Начинът ни на живот ни принуждава да бързаме винаги и често бързото огладняване, ни кара да се храним набързо. Освен че по този начин товарим стомаха си, поглъщаме по-голямо количество въздух и това води до подуване на корема. Когато се храним бързо, парчетата храна, които са по-големи затрудняват смилането им в стомаха. Другият проблем е, че не следите количеството храна, което приемате и това води до тежест и подуване на стомаха.

2. Храните се със сандвичи

Дори и най-здравословните сандвичи, са пълни със сол. Понякога количеството натрий достига и до 20% от разрешения дневен прием. Питките и хлебчетата са номер едно в списъка със солени храни, следвани от деликатесните меса. Препоръчително е да поддържате приема на натрий под 2300мг, защото голямото количество от веществото може да причини подуване на стомаха.

3.  Консумирате сурово къдраво зеле

Богато на витамини, къдравото зеле е широко популярно, когато стане въпрос за приготвяне на салати. Истината е, че този зеленчук съдържа в себе си голямо количество трудно усвоими фибри и несмилаема захар, рафиноза, които могат да предизвикат образуване на по-голямо количество газове и, естествено, подуване на корема. И не само къдравото зеле създава подобни проблеми, други причинители са Брюкселското зеле и броколите. Намалете количеството на консумация на тези храни или се убедете, че са сготвени добре.

4. Пиете със сламка

Напитки с кафе, плодови шейкове, различни сокове, в днешни дни, повечето напитки са създадени, да се пият само със сламка. Но макар и по-удобно, ви карат да поглъщате повече въздух, а от там, стомахът ви лесно може да се подуе. Без значение колко бързо изпивате напитките си, винаги приемате въздух чрез сламката.

5. Консумирате голямо количеств пакетирани храни

Основната съставка в пакетираните храни е натрият. Той се добавя, за да може да консервират пакетираните храни за по-дълго време. Известно ви е, че крекерите и чипсовете са натриеви бомби, но дори и здравословни на пръв поглед продукти, като супи, салатени сосове, зърнени закуски, доматен сос, съдържат в себе си твърде високо количество натрий. Консумирането на подобни храни лесно може да доведе до превишаване на лимита от 2300 мг натрий на ден. 

Така че внимателно подбирайте какво хапвате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *