7 начина да засилите имунитета на вашето дете

Препоръчваме ви:

Вашите деца се разболяват най-често от настинки и грип, но има няколко стъпки, с помощта на които можете да намалите риска от заболявания.

1. Поднасяйте повече плодове и зеленчуци

Моркови, зелен боб, портокали, ягоди– всички те съдържат стимулиращи имунната система вещества, като витамин Ц и каротеноиди. Фитонутриентите стимулират повишаване на производството на бели кръвни телца, които се борят с инфекциите в организма. Освен това организмът на детето ви е предпазен от развитие на хронични заболявания като рак и сърдечно-съдови проблеми.

2. Увеличете времето за сън

Проучвания показват, че недостатъчното количество сън ни прави по-податливи към болести, поради намаляване на клетките, които се борят с вирусите и бактериите. Това правило важи както за възрастни, така и за деца. Колко часа сън са необходими на децата? Новородените се нуждаят от 18 часа, малките деца между 12-13 часа, а децата от предуилищна възраст – около 10 часа.

3. Кърмете детето си

Кърмата съдържа вещества, които засилват имунитета. Ефикасна е при инфекции на ушите, алергии, диария, пневмония, менингит, инфекции на отделителната система. Доказано е още, че стимулира мозъчната дейност и предпазва от инсулинозависим диабет, както и колити и някои видове рак, които могат да се развият в по-късен етап от живота.

4. Тренирайте

Упражненията увеличават количеството на клетките, които се борят с вирусите. За да създадете навици за спортуване на вашите деца, тренирайте заедно с тях. Подходящи спортове са гимнастика, колоездене, баскетбол, туризъм, тенис и други.

5. Борете се с разпространението на микробите

Това не е точно начин да засилите имунната система на детето, но е добър начин да намалите стреса за детския имунитет. Уверете се, че децата ви си мият ръцете със сапун често, особено преди и след вечеря и след игра навън.

6. Изчистете вторичния дим

Ако някой в семейството ви пуши, най-добре би било да спре. Цигареният дим съдържа повече от 4000 токсини, които увреждат или убиват клетки в тялото. Децата са по-податливи на тежките последици от дима, тъй като дишат по-учестено и детоксикиращата им система е по-слабо развита. Димът застрашава вашите деца от заболявания като бронхит, възпаления на ушите и астма, засяга интелигентността и неврологичното развитие на детето.

7. Не притискайте педиатрите

Да принуждавате лекуващия лекар на вашето дете да предписва антибиотици всеки път, когато детето ви настине или е болно от грип, не е добра идея. Антибиотиците лекуват заболявания, причинени от бактерии, но по-голямото количество от детските болести, се причиняват от вируси. По този начин, вместо да помогнете на вашия малчуган, рискувате да му причините по-сериозни здравословни проблеми. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *