Имуностимулиращи храни за деца

Препоръчваме ви:

Може ли храната, която давате на децата си да намали шанса да се разболеят? Здравословните съставки във всяка храна, могат да засилят естествената защита на детския организъм.

5 храни, които подсилват имунитета:

– Кисело мляко – съдържа пробиотици, вещества, които помагат на тялото да усвоява правилно храната. Децата, които консумират кисело мляко имат 19% по-нисък риск от настинки, инфекции на ушите и стрептокок на гърлото.

–  Кефир – друга млечна напитка, която съдържа пробиотици. Въпреки, че все още няма достатъчно доказателства за действието на кефира, се счита, че може да подпомогне имунната система на вашето дете.

– Орехи – орехите съдържат Омега-3 мастни киселини, които са здравословни в много отношения. Омега-3 мастните киселини подпомагат тялото ви да се бори срещу болести, да намалява податливостта към респираторни заболявания при децата.

– Плодове и зеленчуци – богати на витамин Ц – цитруси, ягоди, броколи, чушки, сладки картофи. Подпомагат имунната система и облекчават симптомите на настинка и грип.

–  Бяло месо – съдържа протеини, които са важни за поддържане на силите на организма. Бялото месо съдържа и цинк, който подпомага белите кръвни клетки в борбата им срещу инфекциите.

 

Как да подсилите имунната система чрез храната

– Избирайте разнообразие от здравословна храна – не разчитайте само на една суперхрана за месеца. Предложете на децата с разнообразие от плодове, зеленчуци, пълнозърнени храни и чисти протеини.

– По-голямото количество не е по-добро – ако едно киви е подходящо, това не означава, че детето ви трябва да изяде 10. Предозирането с храна няма да помогне. Ако веднъж детето ви си е набавило необходимите вещества, останалото се превръща в излишък.

– Трябва да знаете, че има граници – помнете, че няма храна, която да предпази детето от настинка или грип. Нито една храна не може да ги излекува. Затова, ако детето ви се разболее, това не означава, че не сте му давали достатъчно количество здравословна храна.

– Натурална храна – със сигурност в портокаловия сок има Витамин Ц, но по-добрият вариант за вашето дете е пресният портокал. Ще получите много повече вещества от натуралната храна, отколкото от сокове или хранителни добавки. Има разнообразие от здравословни натурални вещества в храните, които сме изолирали чрез прием на лекарства или дори не подозираме, че съществуват. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *