Как да се справим с въшките – част 2

Препоръчваме ви:

към първа част

„Въшкочистачка“ – това устройство прилича на прахосмукачка, но четката му е подобна на дюза. То вкарва топъл въздух в корените на косата и скалпа, като по този начин изсушава въшките и яйцата им. Според проучвания от 2014, машината е успяла да убие 98% от гнидите и около 80% от живите въшки. Лечението с подобен уред е достъпно само при специализирани оператори, отнема само 30 минути и е относително безопасно.

Малатионов лосион – това е инсектициден препарат, който убива живите въшки и част от техните яйца. Трябва да знаете, че продукти с тази съставка, са запалими и е възможно да предизвикат смъдене и изгаряне втора степен.

Шампоани с линдан – този токсин е ефикасен при борбата с въшките, тъй като ги убива, както и техните яйца. Но продуктът е считан за канцерогенен и прекалено честата му употреба може да предизвика и по-сериозни усложнения, като гърчове. Използва се само под лекарски контрол и в случаите, когато нито един познат метод за борба с паразитите, не е ефикасен. 

Лосион с бензинов алкохол – техника, установена през 2009. Задушава въшките, чрез атакуване на дихателния им апарат. Не е ефикасна срещу гнидите.

Майонеза – чудесна подправка към различни ястия и салати, намираща приложение и в борбата срещу въшките. За съжаление няма научни обосновки, че продуктът е ефикасен. Нанасянето му води до проблеми с дихателната система на паразитите.

Метод свиване на обвивката – прилага се чрез употребата на нетоксичен продукт, който да изсуши косата, след това дълго и продължително разресване и продухване със сешоар.

Препарати за измиване на чинии – тези препарати не убиват въшките, те подпомагат за отстраняването на гнидите и подобно на зехтина и майонезата, задушават паразитите.

Оцет – хората смятат, че оцетът разтваря лепилото, с което въшката залепва яйцата си към косъма. Оцетната киселина се смята за помощник в подготовката на разресването на косата. Както повечето домашни методи, и за този няма научни доказателства, колко ефективен и ефикасен е в действителност.

Почистването – важно е да съобразите, че освен почистването на главите на заразените с паразитите, трябва да обърнете внимание и на спалното бельо, кърпите и дрехите, които членовете от семейството използват. За да избегнете повторно заразяване, изперете и изчистете всичко, което заразените са носили и използвали.

Специализирани служби за борба с паразитите – в случай, че не сте сигурни или не можете да се справите сами с въшките, можете да се обърнете към специализирани заведения за борба с паразитите.

Превенция – трябва да знаете, че въшките се разпространяват както на мръсни, така и на чисти глави и никой не е застрахован срещу тях. Пазете косата си от пряк допир с друга коса, дръжте я прибрана на опашка, кок или плитка и не използвайте чужди гребени и четки за коса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *