Как да направим ноктите си по-силни?

Препоръчваме ви:

Ноктите ви са изтощени и нездрави? Чупят се лесно? Не сте само вие. Това е често срещан проблем.

Ноктите са изградени от слоеве протеин, наречен кератин. Здравите нокти са гладки, без вдлъбнатини и канали. Освен това здравите нокти са еднакви по цвят и консистенция, без петна или обезцветяване.

Слабите нокти често се дължат на небрежност и неправилна грижа. Обикновено стават слаби, когато се изсушат и стават крехки. Дългото излагане на вода и химически вещества, като домакински препарати и лак за нокти, са сред основните причинители на крехкостта на ноктите.

Ето 10 натурални начина за справяне на проблема.

1. Зехтин – отличен помощник в борбата с крехките нокти. Маслото хидратира ноктите, както и помага за възстановяване на увредените и чувствителни нокти и кожички, като ги превръща в силни и здрави.

2. Зелен чай – също помага за подобряване на здравината на вашите нокти. Антиоксидантите в зеления чай предпазват ноктите ви и ги подсилват. Освен това помага да се справите с жълтото обезцветяване.

3. Масло от чаено дърво – друга универсална съставка, която може да поправи и укрепи увредените нокти. Нейните антисептични свойства помагат за предотвратяване и лечение на гъбични инфекции, които често причиняват увреждане на ноктите. Маслото е ефикасно и при обезцветяване или пожълтяване на ноктите.

4. Ленено семе – лененото семе също може да подсили ноктите ви. Микроелементите в лененото семе, като витамин В, магнезий, калий, лецитин, цинк и протеин, са необходими за здравето на вашите нокти. В допълнение, съдържа и Омега 3 мастни киселини, които също са необходими на вашите нокти.

5. Масло с витамин Е – друго добро решение за по-силни нокти. Овлажняващите му свойства помагат на ноктите да бъдат хидратирани и здрави.

6. Ябълков оцет – ябълковият оцет съдържа разнообразие от хранителни вещества, като магнезий, калий, желязо, които поддържат здравето на вашите нокти. В допълнение, киселинната му природа спомага за борба срещу гъбичките.

7. Бира – бирата е богат източник на силикон, който помага в борбата с крехките и слаби нокти. Също така, в бирата се съдържа селен, калий и биотин, които помагат на ноктите ви да бъдат здрави и силни.

8. Масажирайте ноктите си – друг лесен, ефективен начин, за да имате силни нокти, е редовния масаж. Масажът ще подобри циркулацията на кръвта. Можете да използвате овлажняващ лосион, крем за нокти, бадемово масло или кокосово масло, за да масажирате и да поддържате ноктите си овлажнени.

9. Увеличете приема на Биотин – за да се наслаждавате на силни и красиви нокти, увеличете храните със съдържание на биотин. Този водоразтворим витамин В помага за изграждане на дебелината на ноктите, както и на твърдостта им, като едновременно с това намалява риска от тяхното цепене. От друга страна недостигът на биотин води до чупливи нокти и прекомерно изсушаване. Биотин може да си набавите от сьомга, царевица, моркови, яйчен жълтък, соя, леща, фъстъци, сладки картофи и бадеми.

10.  Консумирайте храни, богати на протеини – за да се радвате на силни и здрави нокти, експертите препоръчват повишаване на консумацията на храни, които са богати на протеини. Ноктите са направени от кератин, който е вид протеин. Ето защо храните, богати на протеин, ви предоставят градивните елементи на здравите нокти, а липсата на протеин води до бели петна и крехкост. Храни, богати на протеин са пилешкото месо, яйца, ядки, млечни продукти, морска храна, соя, киноа, боб и др. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *