Хъркането – как да се справим с него?

Препоръчваме ви:

Вероятно сте сред 45-те % от нормалните възрастни, които хъркат от време на време или познавате такива. Често хъркането е тема на шеги, но като цяло е доста сериозен проблем, тъй като може да е свързано или да води до сърдечно-съдови проблеми.

1. Променете позицията си на спане – лежейки по гръб, езикът ви се свива към задната страна на гърлото ви, което води до издаване на вибриращ звук по време на сън. Ако спите на една страна, ще избегнете това. Друг вариант е да повдигате нивото на възглавниците, но е възможно това да доведе до болки във врата.

2. Отслабнете – загубата на тегло помага за подобряване на състоянието, но не при всички. Слабите хора също хъркат. Ако сте напълнели и в следствие на това, се е появило и хъркане, то възвръщането към предишните килограми, може да спре проблема. Ако наддавате в областта на шията, то вътрешният диаметър на гърлото се стеснява и предизвиква хъркане по време на сън.

3. Избягвайте алкохола – алкохолът и успокоителните намаляват тонуса на почивка на мускулите в задната част на гърлото и предизвикват хъркане. Употребата на алкохол 4-5 часа преди сън задълбочава проблема.

4. Създайте си добра хигиена на съня – лошите навици относно съня или така наречената лоша хигиена на съня, може да имат ефект, подобен на този от пиенето на алкохол. Работейки много часове без достатъчно сън, в крайна сметка води до преумора. Тогава спите дълбоко и тежко, мускулите са напрегнати и се създава хъркане.

5. Отпушете носните проходи – ако хъркането започва в носа, то отпушването на носните проходи може да ви е от полза, защото позволява на въздуха да се движи бавно. Ако носът ви е запушен или стеснен поради настинка, то бързо движещият се въздух може да причини хъркане. Използвайте уред за промивки, вземете си горещ душ или използвайте разтвор на сол и вода за инхалации. Лентите за нос също могат да помогнат, стига проблемът с хъркането ви да е свързан с носната кухина, а не с мекото небце.

6. Сменете си възглавниците – алергените в спалнята или във възглавницата може да доведат до поява на хъркане. Прах и микроорганизми се натрупват във възглавницата ви и предизвикват алергични реакции. Друг дразнител е животинският пърхот от домашните любимци. Затова изтупвайте възглавниците си, сменяйте ги на всеки шест месеца и избягвайте да пускате домашните си любимци в спалнята.

Може да си закупите и специални възглавници, които са предназначени за предотвратяване на хъркането, но бъдете внимателни с тях, тъй като могат да предизвикат болки в шията.

7. Бъдете добре хидратирани – пийте много течност. Секретите в носа и мекото небце стават гъсти и лепкави, когато сте дехидратирани. Това може да създаде по-висок интензитет на хъркане.

Като цяло, спете достатъчно часове, открийте идеалната за вас поза за сън, избягвайте консумацията на алкохол преди лягане и вземайте горещ душ, ако почувствате ноздрите си запушени. Тези лесни и прости техники могат да облекчат съществено проблемите с хъркането. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *