Кажете сбогом на увредената коса!

Препоръчваме ви:

Ако косата ви е увредена, суха или непокорна? Подобно на повечето жени, най-вероятно използвате силни шампоани, миете косата си често, подсушавате я със сешоар или прибягвате към употребата на разнообразни преси или стилизиращи продукти. И вероятно сте наясно с огромните щети, които причинявате ежедневно на косата си.

Етеричните масла може да се окажат спасението, което търсите. Използването им като част от ежедневната грижа за косата ви, може да й вдъхне нов живот и блясък. Освен това, те й придават естествен аромат.

От векове хората използват етеричните масла за различни медицински и козметични серии. С течение на годините, производителите на козметика и продукти за коса, са съумявали да добавят различни комбинации от етерични масла в своите шампоани, серуми, балсами и др. Като разбира се, това повлиява и на цените, с които тези продукти се предлагали на пазара, водейки се за лукс категория.

Днес не е необходимо да похарчите цяло състояние за етерични масла. Много специализирани магазини за здравословно хранене и начин на живот, предлагат по-евтини и достъпни версии. Ето някои етерични масла, които специалистите препоръчват за суха коса:

бадемово масло – успокоява и овлажнява кожата на главата;

кедрово масло – стимулира скалпа и стимулира растежа на косата;

масло от лайка – добавя блясък и мекота на косата ви, успокоява кожата на главата;

масло от градински чай – стимулира растежа на косата, стимулира подобряване на състоянието на скалпа;

кокосово масло – омекотява косата и възвръща блясъка й;

масло от здравец – укрепва косата;

масло от жожоба – овлажнява косата, добавя хранителни вещества и стимулира скалпа;

масло от лавандула – дълбоко подхранва косата, тя придобива лъскавост и едновременно с това маслото помага контролирането на пърхота;

масло от марокански арган – овлажнява, подхранва и осигурява антиоксиданти за косата;

масло от розмарин – стимулира корените, подобрява растежа на косата, увеличава циркулацията през скалпа;

масло от сандалово дърво – помага за отстраняване на проблема със сухите краища и прибавя аромат на косата ви.

Как се използват етеричните масла? Необходими са ви само няколко капки от едно или няколко масла, смесени с шампоан или балсам. Специалистите препоръчват две основни комбинации: кедрово дърво – градински чай – лавандула или жожоба – градински чай – кедрово дърво.

След като нанесете на косата си сместа с маслата, покрийте главата си с кърпа и оставете да престои около половин час. След това изплакнете косата си обилно с вода. Ако престоите твърде дълго с приготвената маска, косата ви ще стане мазна и на клечки.

Ако сте алергични към някое масло?

Ако приложите някои от маслата директно на скалпа, те могат да предизвикат дразнение. Ето защо е необходимо, маслото да се разреди, по указанията от етикета, като се внимава, да не се превиши указаната дозировка.

Ако се съмнявате, че сте алергични към растения, като амброзия, преди да употребите маслото, е необходимо да го тествате върху малка площ кожа, за да установите, ако се появи нежелана реакция. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *