Пробиотиците

Препоръчваме ви:

Пробиотиците са живи бактерии и дрожди, които оказват добро влияние върху човешкото здраве и по-специално върху храносмилателната система. Обикновено бактериите се считат за нещо лошо, причинители на заболявания, но трябва да знаете, че съществуват както вредни, така и полезни бактерии. Пробиотиците често са наричани „добри” бактерии и естествената им среда е човешкото тяло. Ако организмът ви изпитва недостиг, могат да бъдат набавени от външни източници (храни или хранителни добавки).

Изследователите се опитват да установят точния механизъм на действие на пробиотиците. Две от теориите са, че:

– След употребата на антибиотиците, „добрите” бактерии в тялото намаляват, за да се възстанови баланса, е необходимо да се повиши количеството им;

– За да функционира вашият организъм правилно, е необходимо да съществува равновесие между количеството на „добрите” и „лошите” бактерии в тялото.

Типове Пробиотици: Много видове бактерии се класифицират като пробиотици, поради различните предимства, могат да се подразделят на две основни групи:

Лактобацили: Това са най-често срещаните бактерии, може да ги откриете в киселото мляко най-често. Различните щамове помагат при диария и при хора, които трудно усвояват лактозата.

Бифидобактерии: Срещат се в някои млечни продукти, спомагат за облекчаване на синдрома на раздразненото черво (IBS)

Пробиотиците улесняват движението на храната през храносмилателната система и по-конкретно през червата. Подпомагат облекчаването на синдромите на възпаления на червата, инфекциозна диария, антибиотично лечение, причиняващо диарии, екземи, алергии и настинки, проблеми с пикочо-половата система, орални заболявания.

Трябва да знаете, че пробиотиците не са лекарства сами по себе си, а по-скоро се числят към групата на хранителните добавки. Като всеки медикамент, те крият определени рискове, затова е от съществена важност приемът на подобни добавки, да бъде предварително съгласуван с лекуващ лекар, който да назначи определена схема за прием.

Като цяло се смята, че пробиотичните храни и хранителни добавки, са безопасни за повечето хора. В редки случаи при пациенти с проблеми с имунната система или по-тежки здравословни проблеми, може да се появят странични ефекти. В някои ситуации, в първите дни на прием, е възможно да се увеличат леко симптомите на разстройство, диария, газове, подуване на корема и други. Ако случайно получите алергична реакция, преустановете употребата на пробиотици и потърсете незабавно медицинска помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *