Пролетта „прочиства” диетата ви

Препоръчваме ви:

Пролетта пристига с по-дълги дни, по-топло време и с нова порция от пресни продукти. Това е идеалният сезон за пролетно прочистване на вашата диета и позволява да се премахне тежестта от есента и зимата с повечето плодове и зеленчуци, които може да откриете на пазара. Сезонната продукция съдържа продуктите с най-висока хранителна стойност.

Ето някои от плодовете и зеленчуците, които ще внесат във вашия хранителен режим много здравословни вещества:

Ягоди – ягодите са на разположение целогодишно в повечето райони, но пиковият им сезон е от април до юни. Тези сладки и сочни плодове са хранителни бижута, тъй като в една чаша се съдържат 3,5 грама фибри и 100% от дневните ви нужди от Витамин С. За най-добър вкус, купувайте ягоди от вашия регион, като така ще избегнете повреди при транспортиранe и плодовете ще бъдат по-свежи.

Аспержи – наричани още храната на царете от Луи ХVI във Франция. С ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, тези нежни стъбла са добър източник на желязо, витамини от групата В и витамин С. Аспержите са в своя пик от март до юни. За да се задържат свежи и да запазят вкусовите си качества, е добре да се съхраняват на студено.

Череши – сочните сладки череши са достъпни в края на пролетта и началото на лятото и са с високо съдържание на фибри и калий. Освен това плодът е нискокалоричен. Различният цвят се дължи на веществото антоцианин, което се смята че изпълнява ролята на мощен антиоксидант.

Грах – пикът на зеленчука е от април до юни. Подобни на повечето бобови растения, грахът е с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри и е добър източник на растителен протеин. Хранителният профил на граха зависи от сорта, като при някои сортове, преобладават витамините от група В, както и цинкът, а при други има повече от Витамин С.

Репички – с приятен аромат и малко калории. Репичките са кореноплоден зеленчук с отличителен вкус. Една чаша нарязани червени репички ще ви даде 30% от дневния прием на витамин С.

Боб Фава – със своя богат и обилен аромат, бобът Фава е страхотна добавка към вашата храна. Благодарение на високото си съдържание на протеини и фибри, тези зърна ви помагат да се чувствате заситени за по-дълго.

Кайсии – плодът е с високо съдържание на бета-каротин, калий, витамин С и фибри, затова не пропускайте задължително да го включите в своята пролетна диета. Сезонът на тези плодове е май-юли.

Артишок – пикът на културата се определя в периода март-май. В една порция артишок има около 3 грама фибри и само 25 калории. Артишокът е добър източник и на желязо, калий, магнезий, фолиева киселина и витамин С.

Ревен – въпреки, че технически растението е зеленчук, ревенът често се използва като плод и се счита за добър източник на витамин С, калий и магнезий. Стъблото на ревена (което практически е единствената част на растението, която трябва да се консумира) е тръпчиво на вкус, но това може да се избегне, ако бъде подсладено. Растението на места може да се открие през цялата година, но полските сортове се събират само в периода април-юли.

Гъби Морел (Смръчкула) – конусообразни с гъбеста структура, те са чудесен пролетен деликатес. Член на семейството на трюфелите, тези диви гъби са превъзходни с вкуса си. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *