20 тайни места, на които се крият причинителите на алергии – част 1

Препоръчваме ви:

Поредната година, поредния сезон на алергиите. Ако страдате от кихане, сърбеж в очите, назална конгестия, то вие страдате от сенна хрема, която може да се задълбочи през следващите сезони, в които цъфтят различните дървета и цветя и освобождават прашеца си.

Вероятно знаете някои трикове, чрез които да свеждате до минимум излагането на въздушнопреносими дразнители, като да почиствате дома си с прахосмукачка или да останете вкъщи в дните с най-силен цъфтеж. Но тези стратегии може да не са толкова ефективни, колкото си мислите, прашецът и другите алергени, могат да се крият в и около дома ви на такива места, на които дори не сте подозирали.

1. Облекло – когато прашецът е във въздуха, който и да е слой от облеклото ви, изложен на открито, може да събере тези малки частици. Ето защо добра идея е да си носите четка, с която да премахнете натрупаните алергени. Ако сте били на разходки в парка или в поле с висока трева и цъфтящи растения, занесете панталоните си на химическо чистене. Обикновено полените, които създават проблеми на хората са по-малките и незабележими частици.

2. Обувки – тежките полени падат ниско към земята и обикновено трудно можем да ги вдишаме, така че жълтия прах, който полепва по обувките ви, не е застрашителен. Но крачките, които правите могат да вдигнат във въздуха други потенциални алергени, както и прах и мръсотия, които в последствие да се наслоят по вашите домашни подови настилки. За да оставите „замърсителите” навън, където им е мястото, оставете обувките си на вратата. Същото важи и за други части от облеклото, които са видимо замърсени (градинарски ръкавици, инструменти, спортно оборудване).

3. Щори и сенници – замисляли ли сте се, колко често почиствате щорите и сенниците си? Пердетата и другите прозоречни покрития може първоначално да блокират алергените, които влизат в дома ви, но това далеч не означава, че не ги натрупват върху себе си. Когато прозорците са разтворени, завесите действат като филтър и събираща повърхност. Изпирайте завесите по-често и почиствайте щорите.

4. Спално бельо и възглавници – оставянето на вашите спални с отворени прозорци в прохладните пролетни дни, може да внесе цветния прашец в леглото ви. Ако идвате отвън и пуснете дрехите или чантата си върху леглото, то полените веднага падат върху чаршафите. Но прашецът не е най-големият ви проблем, когато си говорим за алергени в леглото. Прашните червеи са много често срещано явление по матраци, одеяла и възглавници, предизвиква кашляне, кихане и сърбеж целогодишно.  Тези микроскопични същества са във всеки дом, без значение колко време прекарвате в почистване.

5. Плюшени играчки – точно както прашните червеи могат да влязат между спалното ви бельо, така и могат да живеят в любимите детски плюшени играчки. Те са много опасни, тъй като червеите са честа причина за астма при децата. Ако чувствате симптоми на алергия, преместете извън стаята си играчките. Друг вариант е да перете по-често детските „любимци”.

6. Домашни любимци – може да сте алергични към вашия домашен любимец, но ако изведнъж започнете да кихате повече или да получавате хрипове, то това може да означава, че може да има и друг дразнител. Това се получава поради факта, че по кучето ви също може да полепнат алергени, като прах и пчелен прашец. За ограничаване на предаването, избършете четириногия си приятел с влажна кърпа, след като сте се прибрали от разходка. Ако пазите кучето си далеч от леглото и меката мебел, ще ви помогне да държите алергените далеч. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *