Летни топ храни за вашето здраве – част 2

Препоръчваме ви:

5. Ревен – ревенът е с високо съдържание на фибри, което е и причината да е често използвано в китайската медицина за успокояване на стомашни неразположения и облекчаване на запек. Освен това е богат източник на витамин К, витамин С, витамин А, калций, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин, витамини и пантотенова киселина. Осигурява важни минерали, като манган, желязо, калий и фосфор.

Поради своя кисел вкус, ревенът често се среща в рецепти заедно със захар или друг подсладител. Но по-здравословно е да се изцежда под формата на сок. Не забравяйте, че можете да консумирате само стъблата, тъй като листата са отровни заради високите нива на оксалова киселина.

6. Листа от глухарче – листата на глухарчето съдържат витамин А, С и К, както и калций, желязо, манган и калий. Имат антиоксидантни свойства, съдържат горчиви кристални съединения, наречени тараксацин и тарацерин, както и инулин и левулин. Листата на глухарчето са един от най-богатите източници на бета каротин от всички билки. Съдържа още лутеин, криптоксантин, зеаксантин, витамин К1, фолиева киселина, рибофлавин, пироксидин, ниацин, витамин Е, както и магнезий.

7. Цитрусови плодове – портокали, грейпфрут, лимони, зелени лимони, всички те са богати на фибри и витамин С. Освен това съдържат антиоксидантите флавоноиди, които играят важна роля в борбата със сърдечни заболявания, рак и възпаления.

Цитрусовите плодове можете да консумирате по различен начин – в натурален вид, под формата на сокове и фреш, както и като добавки към различни видове сладкиши и храни.

8. Банани – бананите съдържат допамин, естествен химикал, който повишава настроението ви. Те са богати още на витамини от групата В, включително витамин В6, който помага за успокояване на нервната система, както и магнезий, друго вещество, отговорно за позитивното настроение. В допълнение, бананите са добър източник на фибри, витамин А и антиоксиданти. Те съдържат и фруктоолигозахариди, които са вид пребиотици, подпомагащи полезните бактерии в тялото ви и помагат за повишаване на способността за абсорбиране на калия.

Бананите са богати на антиоксиданти, които ви защитават от свободните радикали, освен това намаляват подуването, предпазват от диабет тип 2, помагат при загубата на тегло, укрепват нервната система и подпомагат производството на бели  кръвни клетки и всичко това се дължи на високото ниво на витамин В6.

9. Кресон – кресонът е зеленчук с разнообразно съдържание на хранителни вещества, като например: калий, фибри, протеин, калций, желязо, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина, цинк, витамин А, В6, В12, С, Д, Е и К.

Кресонът помага за намаляване на триглицеридите и едновремено с това води до увеличаване на лутеин и бета каротин. Освен това води до значително намаляване на увреждането на ДНК. Като допълнение, притежава определени антиоксидантни свойства, благодарение на съдържанието си на бета каротин.

Макар да са полезни и охлаждащи, изброените по-горе храни, важно е да внимавате с комбинирането им с останалата храна, както и да не прекалявате с консумацията им, тъй като наред със здравословните ползи, може да предизвикате някои неприятни проблеми, като метеоризъм, газове, разстройване на стомаха и други.

В случай, че нашите предложения не ви харесват, може да разнообразите менюто си и с други, например: спанак, марули, зеле, Бок Чой, целина, менра, аспержи, кориандър и други.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *