Домашни средства за раздразнена кожа

Кожните обриви се характеризират с червена и сърбяща кожа, често придружена с малко пъпки и други промени в цвета, външният вид и текстурата на кожата. Те могат да обхванат големи повърхности от кожата и на всякакви места по тялото.

Този дразнещ проблем често се причинява от екземи, псориазис, алергии, ухапвания от насекоми и акари, акне, прекомерно изпотяване или контакт с определени отровни растения, като отровен бръшлян. Сапуни, перилни препарати, козметика и шампоани, които не отговарят на вашата кожа, също могат да предизвикат обриви. Обривите могат да са симптом на някои гъбични, бактериални или вирусни инфекции.

Ето няколко начина да подобрите състоянието си в домашни условия:

– Маслиново масло – необработеното маслиново масло действа като чудесен овлажнител на кожата, улеснява заздравяването  и насърчава обновяването на кожата, тъй като е богато на витамин Е и антиоксиданти. Също така успокоява кожата и намалява сърбежа.

­- Сода за хляб – содата за хляб спомага за намаляване на сърбежа и възпалението, породени от обриви. Единственото, за което трябва да внимавате е, да не задържате прекалено дълго време върху раздразнения участък.

– Овесена каша – притежава успокояващи и противовъзпалителни свойства и затова спомага за облекчаване на кожното дразнение. Отлична е за обриви от бръшлян, слънчево изгаряне, варицела и алергии.

Алое вера – благодарение на противовъзпалителните, омекотяващо, антибактериални и противогъбични свойства, алое вера е отлично средство за лечение на редица кожни заболявания, включително и на обриви. Освен, че лекува, успокоява кожата, облекчава сърбежа и намалява зачервяването.

– Студен компрес – помага в случаите, когато обривите са в резултат от топлина, ухапване от насекоми, отровен бръшлян, херпес зостер. Помага при облекчаване на сърбеж, подуване, възпаление, мехури.

 – Ябълков оцет – отлично средство против кожни обриви и успокояване на сърбежа. Освен това съдържанието на оцетна киселина помага за борба с кожни инфекции, които могат да утежнят проблема.

– Лайка – лайката успокоява кожата, облекчава сърбежа, намалява възпалението и подпомага заздравяването, благодарение на противовъзпалителните  свойства. Освен това действа антибактериално, противогъбично и антивирусно.

– Нийм – поради своите противовъзпалителни, аналгетични, антивирусни, противогъбични и антибактериални свойства, е ефективен при краста, екзема, обриви, акне, псориазис и различни инфекции. Антиоксидантите в него защитават кожата от стареене.

 – Невен – действа изключително успокояващо на кожните дразнения, обриви, екземи, язви, суха кожа, рани и синини, поради своите противовъзпалителни, противогъбични, антивирусни и антибактериални свойства.

– Кориандър – кориандърът се счита за ефективно средство за обриви, сърбеж по кожата. Това се дължи на анти-дразнещите, успокояващо, противовъзпалителни и антисептични свойства. Аромата му също така успокоява и релаксира. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *