Здравословните ползи от някои известни храни – част 4

към трета част

17. Кориандър – В Съединените щати листата на растението се наричат „шина“ (испанският превод), а семената се наричат кориандър.

Много изследвания са предполагали, че увеличаването на консумацията на растителни храни като кориандър намалява риска от затлъстяване, общата смъртност, диабет и сърдечно-съдови заболявания, като същевременно спомага за здрава кожа и коса, повишена енергия и общо по-ниско тегло.

18. Канелени пръчки – Проучвания установиха, че канелата може потенциално да бъде ефективна срещу ХИВ, да подобри нивата на глюкозата и липидите при пациенти с диабет тип 2, да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и да спре разрушителния процес на множествена склероза (MS).

В допълнение, изследователи от Пенсилвания смятат, че консумирането на канела може да помогне да се намалят отрицателните реакции на тялото при хранене с високо съдържание на мазнини.

19. Кафе – Кафето е един от основните източници на антиоксиданти.

Потенциалните ползи за здравето от пиенето на кафе с умереност включват: предпазване от диабет тип 2, предотвратяване на болестта на Паркинсон, намаляване на риска от рак на черния дроб, предотвратяване на чернодробни заболявания и добро здраве на сърцето.

20. Зелени листни зеленчуци – изключително богат източник на витамин К и също съдържат фолат, тиамин, ниацин, пантотенова киселина, холин, фосфор и калий.

Ползите за здравето на зелените зеленчуци могат да включват подпомагане на здравето на костите, намаляване на риска от рак, понижаване на нивата на глюкоза при хората с диабет и подобряване на съня и настроението.

21. Червени боровинки – добър източник на витамин С, фибри и витамин Е.

Проучванията установяват, че боровинките могат потенциално да намалят риска от сърдечно-съдово заболяване (CVD), да забавят прогресирането на тумори, да предотвратят инфекции на пикочните пътища и да подобрят оралното здраве, като предотвратяват свързването на бактериите със зъбите.

22. Едамаме – Едамаме е млада соя, която е била събрана, преди бобчетата да имат шанс да се втвърдят. Те могат да бъдат закупени на черупки или в шушулката, пресни или замразени.

Потенциалните ползи за здравето на едамаме включват поддържане на здравословно кръвно налягане, подпомагане на депресията, насърчаване на плодовитостта и намаляване на костната загуба.

23. Патладжан – Патладжанът се отличава със своята яйцевидна форма и жив пурпурен цвят.

Потенциалните ползи за здравето на патладжаните включват поддържане здравето на сърцето, поддържане на теглото и нивата на холестерола в кръвта, както и противоракови свойства.

24. Ленено семе – Лененото семе е не само „отличен източник на две мастни киселини, които са от съществено значение за човешкото здраве – линолова киселина и алфа-линоленова киселина“, но и „отличен източник на фибри и добър източник на минерали и витамини“, според Американската Хранителна асоциация.

Потенциалните ползи за здравето, свързани с лененото семе, включват: понижаване на холестерола, предпазване от рак, предотвратяване на горещи вълни и подобряване на нивото на кръвната захар.

25. Чесън – Чесънът се използва широко за няколко състояния, свързани с кръвоносната система и сърцето.

Проучванията установиха, че чесънът може потенциално да бъде много мощен антибиотик, да предпазва сърцето след претърпяна сърдечна операция и след инфаркт, да намали риска от развитие на рак на белите дробове и да намали нивата на високия холестерол и кръвното налягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *