Здравословните ползи от някои известни храни – част 8

към част 7

49. Киноа – Киноата също е голям източник на протеини.

Консумирането на 2-3 порции пълнозърнести храни, като киноа, на ден може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, високо кръвно налягане, рак на дебелото черво и затлъстяване. Много проучвания показват, че с увеличаването на приема на пълнозърнести храни, рискът за всичките пет състояния, свързани с начина на живот, намалява.

50. Розмарин – Розмаринът е богат източник на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения.

Проучванията установяват, че розмаринът може да подпомогне храносмилането, да повиши паметта и концентрацията, да осигури неврологична защита и да осигури защита срещу дегенерация на макулата.

51. Градински чай (Салвия) – богат на антиоксиданти (апигенин, диосметин и лутеолин) и важни хранителни вещества като витамин К.

Проучванията установяват, че градинският чай може да подобри паметта и обработката на информация сред хората, които имат лека форма на болестта на Алцхаймер и да помогне за понижаване нивата на холестерол и триглицериди при пациенти с диабет тип 2.

52. Спанак – Спанакът е един от най-добрите източници на диетичен магнезий и калций.

Ползите от спанака за здравето включват: подпомагане на тялото в борбата с диабета, подпомагане на предотвратяването на рака, намаляване на риска от астма, намаляване на риска от високо кръвно налягане и подобряване на здравето на костите.

53. Ягоди – Ягодите са едно от най-популярните, освежаващи и здравословни храни на планетата; те съдържат много витамини и антиоксиданти, които могат да бъдат от полза за вашето здраве.

Ползите за здравето на ягодите включват: намаляване на риска от сърдечни заболявания, инсулт, рак, кръвно налягане, запек, алергии, диабет и депресия.

54. Сладки картофи – Те имат над 400% от дневните ви нужди от витамин А в един среден картоф, плюс високи нива на фибри и калий.

Ползите за здравето от сладките картофи включват защитна роля срещу рака на простатата, насърчаване на плодовитостта, повишаване на имунитета и подкрепа на зрението.

55. Мащерка – Отварите от мащерка може да бъдат по-ефективни от кремовете за акне, според учени от университета в Лийдс в Англия.

Проучвания установяват, че мащерката може потенциално да предпазва от хипертония, да се бори с хранителните бактериални инфекции и да индуцира клетъчна смърт в клетките на рака на гърдата.

56. Домати – Доматът е наричан „функционална храна“ – храна, която надхвърля основното хранене, освен това предотвратява хроничните заболявания и предоставя други ползи за здравето, благодарение на полезните фитохимикали като ликопен.

Доматите са богат източник на витамини А и С и фолиева киселина. Те съдържат широк набор от полезни хранителни вещества и антиоксиданти, включително алфа-липоева киселина, ликопен, холин, фолиева киселина, бета-каротин и лутеин.

Ползите от консумирането на всякакви плодове и зеленчуци, включително домати, са безкрайни. Когато потреблението на зеленчукова храна расте, рискът от сърдечни заболявания, диабет и рак намалява.

57. Диня – Динята съдържа тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В-6, фолиева киселина, пантотенова киселина, магнезий, фосфор, калий, цинк, мед, манган, селен, холин, ликопен и бетаин. Динята е добър източник на ликопен.

Ползите за здравето на динята включват предотвратяване на астма, намаляване на високото кръвно налягане, регулиране на храносмилането, намаляване на възпаленията и стимулиране на здравата коса и кожа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *