Диета за хора с хемороиди

Целта на диетата е да се предотврати запек при хора, които са податливи на хемороиди, както и при запек или твърди изпражнения, което води до дразнене и възпаление в аналния канал.

Най-добрата диета за предотвратяване на хемороиди е основно консумирането на храни, богати на фибри, тъй като те увеличават чревната перисталтика и помагат да се ускори изхвърлянето на изпражненията.

 

 

      Полезни храни:

1.Течности, най-малко два литра дневно.

2.Зърна: ориз, царевица, овес, жито, черен хляб и т.н.

3.Бобовите растения: леща, грах, нахут, соя, фасул и т.н.

4.Плодове: ябълка, смокиня, ягода, банан, круша, портокал и т.н.

5.Зеленчуци: моркови, спанак и т.н.

6.Зеленчуци: картофи и т.н.

 

     Храни, които трябва да избягвате:

1.Брашно, торти, бисквити, бял ориз, бял хляб и т.н.

2..Продукти, съдържащи рафинирана захар.

3.Горещи и пикантни храни.

4.Храни с твърде много сол например маслини, осолени сардини, скумрия, аншоа и др. 

Една балансирана диета играе важна роля за предотвратяване на хемороиди или възпрепятства тяхното влошаване. 

Ето защо ние предлагаме някои съвети за предотвратяване и облекчаване  на хемороидите.

 

Какво са хемороиди?

Хемороидите са много често срещано заболяване, което засяга повече от половината от населението в някакъв момент от живота си. Хемороидите са разширени вени на линия на стените на ректума и се характеризира с наличието на ярка червена кръв по изпражненията. В някои случаи могат да се появят усложнения като съсиреци в рамките на външните хемороиди, което причинява мъчителна болка.

 

Какво причинява хемороидите?

Причините са свързани с повишеното налягане във вените на ректалната стена и всяко действие, което непрекъснато оказва дългосрочно физическо натоварване, особено хроничен запек, но също така и затлъстяване, заседнал живот, бременност и раждане, кашлица и кихане. Те също са свързани с наследствеността, непълноценното хранене, стреса и директни травми от въвеждането на обекти в ануса.

 

Препоръки за предотвратяване на хемороиди.

Упражнения (ходене, плуване). Физическата активност предотвратява запека и подобрява кръвообращението и така намалява появата на хемороиди.

Загубата на тегло също може да облекчи положението. Затлъстяването причинява прекомерен натиск върху долната част на тялото.

Да се избягва физическо натоварване, което може да доведе до подуване на аналните вени, като се избягва вдигането на тежки предмети, упражнения, които оказват натиск върху аналната област, като колоездене и да се избегне изправено или седнало положение за дълги периоди от време.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *