Черен кимион – черната перла на растителния свят!

Черен кимион – черната перла на растителния свят!

 

Лечебните качества на черния кимион (Nigella sativa) са познати от векове. Това уникално растение идва от Изтока и е част от сем. Лютикови (Ranunculaceae). В шушулките му, скрити в светлосините му или бели цветчета има множество черни семенца. Именно от тях се добива маслото, за чиито целебни и разкрасителни свойства говори целият свят!

Някои го наричат черна перла на растителния свят, а други твърдят, че лекува всичко, освен смъртта. В семенцата му са открити повече от 100 хранителни вещества: фитонутриенти, омега-3, -6 и -9 мастни киселини, протеини, витамини, минерали, сапонини, етерични масла и много други. Сред тях с най-съществени ползи за здравето е тимохинонът – активна съставка с уникални антиоксидантни, противовъзпалителни и антиракови свойства. Повече от 600 на брой са изследванията, които доказват полезните ефекти на тимохинона – подобрява състоянието при диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол, артрит, астма, нарушена имунна функция, включително при автоимунни разстройства.

Днес маслото от семена на черен кимион е едно от най-търсените природни средства за здраве и красота. Ето кои са и основните ефекти на „черната перла“, от които да се възползвате и вие!

-Има добре изразена противогъбична активност, предимно срещу дрождите Candida albicans, чийто свръхрастеж води до кандидоза. Маслото противодейства и на стафилококите и methicillin-резистентните щамове на супермикроба Staphylococcus aureus (MRSA).

-От полза за имунната функция. Може да се приема превантивно през студените месеци, с цел защита от грип и настинка. Проявява естествено антибиотично действие и без проблем може да се комбинира с лекарства срещу простуда. Подпомага дихателната система.

-Помага на черния дроб да преработи токсините, навлезли в организма при редовна консумация на алкохол, лошо хранене, прием на по-тежки лекарства.

-Препоръчва се и при диабет. Спомага за понижаване нивата на кръвната захар и регенерирането на панкреатичните бета-клетки.

-Успокоява кожата при екзема, псориазис и акне – облекчава дразненето и сърбежите, и ускорява възстановителния процес. Има силно антибактериално действие, включително срещу анаеробните бактерии от вида Propionibacterium acnes, поради което често препоръчват локалното му приложение при акне.

-Може да се прилага локално и върху скалпа с цел намаляване на косопада. Тъй като е естествен източник на нигелон – антихистамин, намаляващ загубата на коса е от полза при андрогенна алопеция или алопеция ареата. Маските с натурално масло от черен кимион заздравяват косата и възвръщат блясъка й. Насърчава производството на меланин от пигментните клетки в косъма и така отлага побеляването на косата (в случай, че не е генетично обусловено). Изключително ефикасно при пърхот.

 

Опитайте маслото от семена на черен кимион на Nature’s Way – изцяло натурално, 100% органик!

Продуктът на Nature’s Way Черен кимион масло е източник на студено пресовано, нерафинирано масло от семена на органик черен кимион (Nigella sativa). Маслото на Nature’s Way е отличен източник на тимохинон (0,6%). Продукт с мощна антиоксидантна активност и висока степен на усвояване!

Черен кимион масло НЕ съдържа изкуствени оцветители, аромати, консерванти, царевица, глутен, млечни продукти, сол, захар, соя, пшеница, дрожди. Подходящо за вегани и вегетарианци!

Прием: по 1 ч.л./5 ml 1- 2 пъти дневно.

Американската компания Nature’s Way има дългогодишен опит в създаването на натурални продукти за здраве и красота. Брандът е част от индустрията от 1969 г. насам. Билковата линия на Nature’s Way включва над 200 природни продукти са с гарантирано качество.

Официален вносител за България: Ревита ЕООД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *