Какво да Правим при Настинка и Грип (лечение, симптоми, разлики)

Какви са първите симптоми на грип

Грипът е инфекциозно заболяване, което се причинява от грипен вирус. Първите симптоми, че сте заразени с грип могат да се появят до 24 часа след заразяването, а при някой хора чак след 4-5 дена.

Инкубационният период, в който грипа може да се разрасне е от 1 до 7 дни. След проява на първите симптоми на грип, човек може да зарази друг до 5 дни.

Когато човек се разболее от грип е препоръчително ходенето с маска, за да се предотврати разпространението на вируса. Симптомите на вируса могат да варират от леки до тежки.

  • Висока температура, която може бързо да достигне до 38-40 градуса.
  • Хрема
  • Възпалено гърло
  • Силни мускулни и ставни болки
  • Главоболие, което е придружено от болки в очите.
  • Суха кашлица, която може да продължи повече от две седмици.
  • Кихане
  • Чувство на умора
  • Липса на апетит

При деца е възможна появата на диария и повръщане, които не са чести при възрастните.

Ако първоначалните симптоми на грип  се влошават, а не се подобряват е възможно имунната система на човека да не може да се справи с вируса. Това означава, че е възможно от грипа да са възникнали вирусни усложнения.

  • Инфекция на долните дихателни пътища – бронхит, пневмония.
  • Инфекция на горните дихателни пътища – отит, синузит.
  • Тежка дехидратация
  • Възпаление на мускулите – миозит.
  • Засягане на нервната система – главоболие, повръщане, гърчове, повишена сънливост.

Какви лекарства да приемаме при настинка и грип

Лекарства при настинка и грип

При поява на чувство на отпадналост или главоболие е по-добре да се вземат превантивни мерки с лекарства, които ще стимулират имунната система и ще смъкнат бързо покачената температура. Това са някои от лекарствата които може да използвате при симптоми на грип и настинка:

Каква е разликата между настинка и грип

Разлика между настинка и грип
  Настинка Грип
Температура остава нормална – 37,5 градуса покачва се до 38-40 градуса
Главоболие няма има с болки в очите
Хрема появява се до няколко часа след разболяването появява се като усложнение на 2-3 ден след разболяването
Гърло възпаление и зачервяване възпаление и зачервяване придружено от кашлица и болки в гърдите
Състояние няма чувство на умора силно чувство на умора.
Очи няма дискомфорт в очите дискомфорт изразен в тяхното зачервяване
Здраве влошава се постепенно влошава се внезапно

На база как се чувства дадения човек и проследяването на неговите симптоми, може да се стигне до заключение дали вирусната инфекция е грип или проста настинка.

Ако все още не сте сигурни каква е болестта е добре да се консултирате с лекар, който да ви пусне изследвания и със сигурност да каже какъв е вируса.

Какви видове грипни вируси има

Видове грипни вируси

Грипният вирус се предава по въздушно-капков път(от кашлица или кихане). Смята се, че това се случва най-често на относително къси разстояния. Човек може да бъде заразен за околните както преди, така и по време на проявата на симптомите.

Инфекцията може да бъде потвърдена чрез изследване на гърлото, храчките или носа за вируса. Пациентите все пак могат да имат инфекция, дори ако резултатите са отрицателни. Полимеразната верижна реакция, която открива вирусната РНК е по-точен метод за диагностика.

Има 4 типа грипни вируси, като само 3 от тях засягат хората.

  • Тип A
  • Тип B
  • Тип C
  • Тип D

Грипните вируси от тип A и тип B могат да доведат до грипна епидемия, а тип C води само до леки респираторни заболявания и не причинява епидемии. Тип D влияе предимно на домашни животни като крави, коне и т.н.

Кой е най-уязвим от заразяване с грипен вирус

  • Хора с хронични заболявания
  • Бременни жени
  • Малки деца до 5 годишна възраст (особено уязвими към вируса са бебета)
  • Възрастни хора над 65 годишна възраст

При възникване на грипна епидемия, тези групи от хора са в най-голям риск от заразяване с вируса и трябва да са особено внимателни и предпазливи.

Препоръчва се да си седят у дома, за да ограничат контактите си с хора, които може да са се заразили с болестта.

Как да се лекуваме от настинка и грип

Лечение на грипа може да започнете и с лекарства без лекарско предписание, които са базирани на вашите симптоми. При висока температура използвайте лекарства, които ще я смъкнат като Парацетамакс. При хрема и запушен нос – лекарства, които ще ви възвърнат нормалното дишане като Муконазал Плюс. За подсилване на имунитета на цялото тяло може да използвате сиропа на билкова основа Бионтус.

Ако след опит за самолечение нямате подобрения, по-добре посетете личния ви лекар, за да ви даде точна диагноза и да ви предпише правилните лекарства.

Лечение на грип при бременни

Повишените нива на естрогени е една от причините бременните жени да са по-уязвими от заразяване с грипните вируси.

Лечението се състои от изолиране, почивка и прием на големи количества течности. При развиване на симптоми на грип може да приема парацетамол за понижаване на температурата. Задължително лекар трябва да следи състоянието на бременната жена.

За да намали рисковете от заразяване с грип, бременната жена е добре да страни от големи обществени пространства като градския транспорт(особено в грипния сезон).Кърменето не трябва да се прекратява, защото грипните вируси не се предават в майчиното мляко.

Как да лекуваме грип и настинка при деца

Децата попадат в рискова група, при която грипът може да доведе до усложнения. Оплакванията най-често включват главоболие, кашлица, болки в мускули и стави,  както и висока температура между 38 и 40 градуса, което го отличава от други простудни заболявания.

Симптомите могат да включват още хрема и запушен нос, треска, болки в гърдите, възпалено гърло, чувствителност на стомаха, повръщане и диария. При грип кашлицата е суха и дразнеща отначало. Детето обикновено е отпуснато, бледо и няма апетит.

Срещу вирусни инфекции действат съответно антивирусни препарати, които предотвратяват усложненията. Използват oseltamivir (Tamiflu) и zanamivir (Relenza), но те се изписват само от лекар, ако състоянието на детето го налага – тежко и продължително боледуване, заразяване с повече вирусни щамове, комплициран случай.

Най-доброто средство, с което може да се помогне на детето при грип, е да му се осигурят максимално разнообразни течности и се следи за техния прием. Това предпазва организма от дехидратиране заради високата температура. Препоръчителен е постелният режим. Сънят в случая лекува. За облекчаване на кашлицата помагат тривиалните средства, отпускани без рецепта в аптеките.

Повече от препоръчително е при заболяване на детето от грип да се проведе преглед при личния лекар и се изпълни неговото предписание за лечение. Дори на вид безобидните средства, имуностимулатори, добавки, билки и витаминни комплекси може да се окажат неподходящи за детето.

След боледуване са необходими минимум две-три седмици за пълно възстановяване на организма. В този период детето изпитва хронична умора, организмът му е все още слаб и силно податлив на ново заболяване. При грипна ваканция ограничете играта с други деца за да избегнете заразяване с вируса.

Как да се Предпазим от Грип и Настинка

Начини за предпазване от грип
  • Честото измиване на ръцете с вода и антибактериален сапун намалява риска от заразяване с вируса и неговото разпространение.
  • Носенето на хирургическа маска на лицето.
  • Проветряване на въздуха в затворени помещения.
  • При кихане или кашляне да се закрива устата с ръка, за да се предотврати разпространение на вируса.
  • Дезинфекция на мебели, повърхности и вещи в затворени помещения(особено играчките на малки деца).

Годишните ваксинации срещу грип се препоръчват от Световната здравна организация за лицата с потенциален риск. Ваксината обикновено е ефективна срещу три или четири вида грип.

Обикновено се понася добре от пациента. Ваксина, направена една година, може да не е полезна през следващата година, тъй като вирусът се развива бързо.

Разпространението на грипа по света води до около три до пет милиона случая на тежко заболяване и около 250 000 до 500 000 смъртни случая годишно. Около 20% от неваксинираните деца и 10% от неваксинираните възрастни се заразяват всяка година.

В по-северните и по-южните части на света огнищата се появяват главно през зимата, докато около екватора може да настъпи огнище по всяко време на годината. Смъртта настъпва най-вече при малки деца, по-възрастните и лицата с други здравословни проблеми. Пандемиите са рядко срещани.

Как помагат естествените лекове за настинка и грип – народна медицина

Ехинацея при Грип

Ехинацея Грип

Тя е билкова добавка, за която се вярва, че увеличава съпротивителните сили на организма и по този начин го кара да се бори с инфекциите и вирусите.

Все още е неясно дали точно увеличаването на имунната система помага за преборване на настинките. Повечето проучвания показват, че ехинацеята предпазва от настинка, но други проучвания показват, че тя намалява периода на оздравяването с един или два дена.

За да ни помогне, трябва вече да имате симптомите и я взимайте за около 10 дена. Ако взимате и други лекарства попитайте вашия лекар дали може да приемате добавка с ехинацея.

Цинк срещу Грип

Някои проучвания доказват, че цинкът има ефект върху вирусите. Има доказателства, че минералите може да предотвратят изграждането на протеина, който настинките формират и използват, за да се размножават.

Докато цинкът не може да предотврати самата настинка, то учените предлагат, че той всъщност намалява продължителността на симптомите на настинката и трябва да се приеме до 24 часа след като сте усетили първите симптоми.

Може да се приема и профилактично. Но трябва да избягвате спрейове за нос, които съдържат цинк, защото може да загубите обонянието си. 

Витамин C

витамин ц настинка

Всъщност силата на витамин С срещу настинките е все още неясна.

Някои проучвания показват, че витамин „Ц“ може да помогне като намали продължителността на симптомите на настинка и грип с около ден. Друго проучване показва, че хора, които са подложени на физически стрес и студено време и вземат този витамин превантивно, намаляват шансовете си с 50% да хванат настинка.

За да си помогнете при настинка взимайте по 1000 милиграма на ден, но не прекалявайте, защото може да получите диария или друго стомашно неразположение.

Домашни съставки срещу настинки и грип

Ако за пореден път хванете грип или настинка, но не искате да се лекувате само с лекарства, които са купени от аптеката, пробвайте с натурални средства. С тях ще премахнете упоритите сезонни настинки и ще повишите устойчивостта на организма си. Дори да не сте болни, можете да ги консумирате като превенция срещу болести.

Чай с чесън

Чай с чесън при грип

Добре познат имуностимулатор е чесънът. Той има антибактериално и антивирусно действие, затова помага в борбата срещу кашлица, грип и настинки. Един от най-добрите начини да се възползвате от лечебните му свойства е да го консумирате на чай.

Обелете 2-3 скилидки чесън и ги намачкайте. Поставете в тенджера скилидките и ги залейте с 2-3 чаши вода. След като заври водата, намалете огъня и оставете да къкри още около 20 минути. След това оставете водата да изстине. Можете да добавите в чай щипка лют червен пипер, лимонов сок и мед.

Лук и мед на сироп

Прекрасно средство за защита от настинки за цялото семейство е сместа от кафява тръстикова захар, мед или стевия с лук.

За да приготвите тази успокояваща кашлицата смес измийте, обелете и нарежете на филийки глава лук. Поставете първата филийка в съд и намажете върху нея мед, поставете отгоре следващата филийка лук, намажете с мед, така редувайте до изчерпване на лука. Оставете препарата за около 16 часа в купа. На следващия ден в купата ще се е получил сладък сироп.

Той съдържа богат набор от хранителни вещества, витамини и минерали, които спомагат за успокояване на възпалено гърло. Вземайте по една супена лъжица от сместа, когато ви се налага и като превенция.

Мед и лимон срещу възпалено гърло

Мед и лимон срещу възпалено гърло

Сместа от мед и пресен лимонов сок има успокояващо действие върху болките в гърлото и спомага за намаляването на дразненето при кашлица.

Продукти като пчелно млечице и пчелен прашец имат високо съдържание на хранителни вещества и ензими, които убиват бактериите. Високото съдържание на полезни съставки в лимоните, витамин С и антиоксиданти, стимулират имунната система и ускоряват процеса на оздравяване при настинки.

Смесете сока от половин лимон с 2-3 супени лъжици мед, пийте от получената смес колкото искате, като лекарствена смес или за превенция.

Чай от лопен

Чай от лопен при настинка

Чаят от лопен е добре известно средство за премахване на жилавия секрет, когато имате кашлица и грип.

Отварата има отхрачващо действие като същевременно успокоява лигавиците.

Накиснете суха дрога от лопен в чаша вряща вода за 10 минути, прецедете и добавете мед.

Какво да не правим ако сме болни

Не излизайте навън

По-добре не излизайте от дома си. Първите часове на заболяването са непредсказуеми. Ако излезете на вън с температура 37 градуса, след 2 часа тя рязко може да се е повишила и пак да трябва да се върнете. Оставете всички задачи за след като се излекувате напълно.

Освен това вирусите на настинката и грипа се разпространяват по въздушно-капков път – ако един болен кихне в трамвая или автобуса, той може да зарази всички околни.

Не превръщайте дома си в лазарет

Болният човек трябва да бъде отделна стая и да се храни със самостоятелни съдове и прибори за хранене. Четката за зъби също трябва да бъде в самостоятелна четка. Преди влизането в стаята е препоръчително слагането на маска за да се предпазите от заразяване.

Помещението в което се намира болния човек трябва да се проветрява често. Миенето на ръцете, изплакването на гърлото с разтвор за дезинфекция и приемането на противовирусни препарати ще ви предпази от заразяване с вируса.

Не бързайте с антибиотиците

От този тип медикаменти има смисъл само ако се стигне до вирусни усложнения. Антибиотиците убиват не само вредните бактерии, които ни разболяват, но и полезните, които предпазват нашия организъм.

Не сваляйте температурата

Повишената температура е защитна реакция на организма, който се бори с вирусите. Лекарите съветват температурата да не се сваля, ако тя не е по-висока от 38 градуса (дори при малките деца).

При повишена температура организмът се обезводнява, затова е полезно да се приемат много течности (минимум 100 мл дневно на кг тегло). По този начин ще помогнете на организма да се възстанови и ще изкарате от него вредните токсини.

Не приемайте горещи вани

При повишена температура са противопоказни всички топли процедури. Тези средства са подходящи за премахване на последствията от вече прекараното заболяване.

Не бързайте да се връщате на работа

Обикновено човек, който е боледувал дълго време запазва астеничния синдром, т.е. упадъка на силите. Пълното възстановяване на силите отнема време, но може да пострадате от “втората вълна” на болестта.

Ваксини срещу Грип

Какви ваксини ще ни предпазят от грипа?

Ваксинирането срещу грип е признато за най-ефективния начин да се намали вероятността предпазване от заболяване.

Всяка пролет Световната здравна организация определя грипните щамове, които се очаква да бъдат най-масови. Затова по-добре не използвайте миналогодишни ваксини, които са били разработени за други щамове не грипа.

Задължително ли е всяка година да се ваксинираме срещу грип?

Ако през настъпващата година циркулират щамовете, към които вече сте имунизирани преди една година, можете да пропуснете новата ваксина. Имунизацията е препоръчителна най-вече на хората от рисковите групи: деца, възрастни, хора, страдащи от хронични заболявания и такива, които се очаква да са в чест досег с болни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *