Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Premium Health ProductsЕвелин 29PurelogicolScotish Fine SoapsPranaromMiriamquevedoVita GoldBiogameМирта МедикусАлинFlorivitalEucerinТомил Херб
категории
УНАЗИН ТАБЛ.375 МГ.

УНАЗИН ТАБЛ.375 МГ.

Цена:14.60 лв.
Продуктът не е в наличност
Телефон
за поръчка
+359 878 292 513
Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа
3.1/5
11 гласували
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всяка поръчка над 100 лв. виж повече
България - само за Русе
от 0 до 20 лв над 20 лв
1.90 лв.Безплатна доставка

България
от 0 до 100 лв над 100 лв
4.99 лв.Безплатна доставка

Международна нормална
от 0 до 10000 лв
37.99 лв.

Подробна информация Как да пазарувам?
УНАЗИН
 

Качествен и количествен състав:

Активна съставка: Sultamicillin

Уназин се прилага под формата, която съдържа Sultamicillin tosylate, еквивалентна на 375 мг Sultamicillin , който представлява съвместно „предлекарство" на sulbastam и ampicillin, при разпадането на което се освобождава sulbastam, еквивалентен на 147 мг и съответно 220 мг ampicillin.

КЛИНИЧНИ ДАННИ

Терапевтични показания:

Султамицилин се прилага при инфекции, причинени от чувствителни към антибиотика микроорганизми. Типични показания са инфекциите на горните дихателни пътища, включително синуит, отитис медия и тонзилит, инфекции на долните дихателни пътища, в това число бактериални пневмонии и бронхит, уроинфекции и пиелонефрит, инфекции на кожата и меките тъкани и гонококови инфекции.

Султамицилин се прилага също и при пациенти, при която е показана терапия с sulbastam/ ampicillin след първоначално лечение с ampicillin/ sulbastam IM./I.V.

ДОЗИРОВКА И НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ:

Дозировка:

Препоръчителна доза султамицилин при възрастни (включително пациенти в напреднала възраст е 375 мг - 750 мг

При деца и при възрастни обикновено лечението продължава 48 часа след спадането на температурата и изчезване на останалите абнормни признаци. Обикновено лечението продължава 5-14 дни, но при необходимост може да се удължи. 
При лечение на неусложнената гонорея султамицилин може да се приложи като еднократна доза от 2,25 г (шест таблетки от 375 мг ). Едновременно с това се назначава 1,0 г пробенецид с цел да се поддържат плазмените концентрации сулбактам и ампицилин по-дълго време.

При гонорея с суспектен сифилис е необходимо да се направи диагностика в тъмно поле преди назначаването на султамицилин и в продължение на минимум 4 месеца да се правят ежемесечни серологични тестове.
Препоръчва се лечението на инфекциите, причинени от хемолитични стрептококи да продължи поне 10 дни и с цел да се предотврати развитието на ревматичен пристъп или гломерулонефрит.

Приложение при деца и кърмачета

Дозировката при повечето деца с тегло под 30 кг, съобразно тежестта на инфекцията и преценката на лекаря е 25-50 мг/кг/24 часа султамицилин, разпределени в два приема. При деца над 30 кг се прилага обичайната доза, препоръчвана за възрастни. При приложение на султамицилин при новородени трябва да се има в предвид, че бъбречната им функция не е напълно развита.

Приложение при пациенти с бъбречна недостатъчност

При пациенти с тежка бъбречна недостатъчност елиминирането на sulbastam и ampicillin се променя по сходен начин, като съотношението на плазмените концентрации остава постоянно. При такива пациенти интервалът на дозиране на султамицилин трябва да се по-голям, в съответствие с обичайната практика за ампицилин.


ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

Приложението на лекарствения продукт е противопоказно при пациенти с анамнеза със свръхчувствителност към който и да е било от пеницилиновите антибиотици, в това число султамицилин или някое от помощните вещества на лекарствената форма.


СПЕЦИАЛНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ И СПЕЦИАЛНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ЗА УПОТРЕБА

При пациенти на пеницилинова терапия, в това число такива, лекувани със султамицилин са наблюдавани тежки, в редки случаи фатални реакции на свръхчувствителност (анафилакция). Възникването на тези реакции е по-вероятно при пациенти с анамнеза за свръхчувствителност към пеницилини и цефалоспорини и при такива, при които са наблюдавани реакции на свръхчувствителност към редица алергени. Преди започването на терапията с пеницилинов антибиотик е необходимо снемане на щателна анамнеза за алергични реакции към пеницилини и цефалоспорини и други алергени. В случай, че възникне алергична реакция, приложението на продукта трябва да се прекъсне и да се назначи подходяща терапия. 
Тежките анафилактични реакции изискват спешно лечение с адреналин. По показания трябва да се приложат кислород, интравенозни стероиди, да се поддържат свободни дихателните пътища, включително при необходимост болният трябва да се интубира. Както при приложението на всеки антибактериален препарат от основно значение е да се осигури постоянно наблюдение за колонизация с резистентни микроорганизми, в това число фунги. При възникване на суперинфекция приложението на продукта се прекъсва и/или се назначава подходяща терапия.

Псевдомембранозен колит е наблюдаван при почти всички антибактериални агенти, включително султамицилин, като е варирал по тежест от лек до животозастрашаващ. Следователно е важно тази диагноза да се има в предвид при болни, при които е налице диария след приложение на антибактериални препарати. Лечението с антибактериални препарати променя нормалната флора в колона и може да позволи прекомерно размножаване на клостридии. Проучвания сочат, че токсинът произвеждан от Clostridium difficile е основна причина за „антибиотичния колит" . Леки случаи на Псевдомембранозен колит обикновено се повлияват благоприятно само от прекъсване на лечението със съответния антибиотик. При средно тежки и тежки случаи трябва да влизат в съображение приложение на рехидратация и електролитни и протеин-съдържащи разтвори и лечение с антибактериален препарат с клинична ефективност срещу С. Difficile.

Тъй като инфекциозната мононуклеоза е вирусна по произход, в лечението й не бива да се включва ампицилин. Висок процент от пациентите с инфекциозна мононуклеоза, при които е прилаган ампицилин, развиват кожни обриви.

По време на продължителна терапия е препоръчително периодично проследяване за нарушения във функциите на системните органи, в това число бъбречна, чернодробна функции и хемопоеза.


ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ С ДРУГИ ЛЕКАРСТВА

Алопуринол - Едновременното приложение на алопуринол и ампицилин повишава значително честотата на обривите при болни, които получават едновременно и двата медикамента, в сравнение с пациенти, които получават ампицилин самостоятелно.

Антикоагуланти - Пеницилините могат да нарушат тромбоцитната агрегация и да повлияят резултатите от изследванията на коагулацията. При комбинирането им с антикоагуланти може да възникне адитивен ефект.

Бастериостатични антибиотици - Те могат да нарушат бактерицидния ефект на пеницилините, най-добре е да се избягва едновременното им приемане.

Естроген - съдържащи перорални контрацептиви - Има единични съобщения за намалена ефективност на оралните контрацептиви при жени, които приемат ампицилин, в резултат на което е настъпила нежеланата бременност. Въпреки че причинно-следствената връзка е слаба, пациентите трябва да избират алтернативен или трябва да използват допълнителен метод на контрацепция докато се лекуват с ампицилин и съответно султамицилин.

Метотрексат - Едновременното приложение с пеницилина може да намали клирънса на метотрексат и да доведе до съответно нарастване на токсичността на последния. Пациентите трябва да се мониторират внимателно. Може да възникне необходимост от повишаване на дозата на левковорин и по-продължителното му приложение.

Пробенецид - Той инхибира тубулната секреция на ампицилина и сулбактама, при употреба заедно с тях. В резултат на това се постигат по-високи концентрации ампицилин и сулбактам, които се поддържат по-дълго в серума, нараства плазмения полуживот и риска от токсичност.


БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ:

Приложение по време на бременност - Репродуктивни проучвания при животни не са дали данни за нарушаване на фертилитета и опасност за плода, в следствие приложение на султамицилин. Сулбактам преминава плацентарната бариера. В същото време не е установено доколко е безопасно приложението на лекарствения продукт при бременни жени.

Приложение по време на кърмене:

Султамицилин трябва да се прилага с повишено внимание от кърмещи жени. Сулбактам и ампицилин се екскретират в ниски концентрации в майчиното мляко. Това трябва да се има в предвид, поради възможност за експониране на новороденото, най-вече поради факта, че бъбречната функция при тези деца не е напълно развита.

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ:

Обикновено султамицилин се понася добре. Голяма част от нежеланите лекарствени реакции са леки или средни по тежест и обикновено се толерират от пациентите при продължаване на лечението.

Организмът като цяло - анафилактоидна реакция и анафилактичен шок.
Централна и периферна нервна система - главоболие, сънливост, в редки случаи епилиптични гърчове, те са по-често наблюдавани при парентералната форма на антибиотика, тъй като при приложението й се достигат по-високи концентрации в ЦНС.

Гастроинтестенални - гадене, повръщане, диария и псевдомембранозен колит.
Хемопоеза и лимфна система - анемия, хемолитична анемия, тромбоцитопения, еозинофилия и левкопения са наблюдавани по време на терапия със султамицилин натриум/ампицилин натриум. Тези реакции търпят обратно развитие след прекъсване на терапията и се счита, че са реакции на свръхчувствителност.

Чернодробни-жлъчни - преходно покачване на АЛАТ (СГПТ) и АСАТ (СГОТ) , трансаминази, билирубинемия, абнормна чернодробна функция и жълтеница.

Кожа и кожни структури - обрив, сърбеж и други кожни реакции, в редки случаи Синдром на Стивънс- Джонсън, епидермална некролиза и еритема мултиформе.

Бъбречни - в редки случаи интерстициален нефрит, остра бъбречна недостатъчност.

ПРЕДОЗИРАНЕ:

Има ограничена информация за острата токсичност на султамицилина при хора. Предозирането на лекарството би довело до реакции, принципно подобни на описаните по-горе нежелани реакции. Трябва да се отчита факта, че високата концентрация на ß-лактамни антибиотици в цереброспиналната течност може да доведе до неврологични прояви, в това число и до гърчове. Тъй като ампицилин и сулбактам се отстратяват от циркулацията чрез хемодиализа, тази процедура може да ускори елиминацията на лекарството от организма при пациенти с нарушена бъбречна функция в случай на предозиране. Останалото лечение при предозиране е симптоматично и поддържащо.


ФАРМАКОЛОГИЧНИ ДАННИ

Фармакодинамични свойства:

Султамицилин е двоен естер, в който ампицилина и бета-лактамазния инхибитор сулбактам са свързани с метиленова група. 
Биохимични проучвания с безклетъчни бактериални системи, са показали, че сулбактам е необратим инхибитор на повечето важни бета-лактамази, които се произвеждат от пеницилин - рестистентни микроорганизми. Той проявява значителна антибактериална активност единствено срещу Neisseriaceae, Acinetobacer calcoaceticus, Bacteroides spp, Branhamella catarrhalis и Pseudomonas ceracia. Способността на сулбактам да предотвратява разрушаването на пеницилини и цефалоспорини от резистинтни микроорганизми е потвърдена и при проучвания в клетъчни системи с използване на резистинтни щамове, при които сулбактам е демонстрирал подчертани синергични ефекти при комбиниране с пеницилини и цефалоспорини. Тъй като сулбактам също се свързва с някои пеницилин-свързващи протеини, някои чувствителни щамове стават още по-чувствителни към комбинацията, отколкото към бета- лактамния антибиотик приложен самостоятелно. 
Бактерицидният компонент на тази комбинация е пеницилин, аминопеницилин, който подобно на бензилпеницилин оказва своя ефект върху активно размножаващи се чувствителни микроорганизми чрез инхибиране на биосинтеза на мукопептида на клетъчната стена.

ФАРМАЦЕВТИЧНИ ДАННИ

Най-важни несъвместимости

Sulbastam sodium/ampicillin sodium IM/IV и аминогликозиди са несъвместими и трябва да се разтварят и прилагат поотделно, тъй като аминогликозиди се инактивират in vitro от всички аминопеницилини. 
Sulbastam sodium е съвместим с повечето интравенозни разтвори, но ampicillin sodium и оттам и Sulbastam sodium/ampicillin sodium IM/IV е по-слабо стабилен в разтвори, които съдържат декстроза или други въглехидрати и не трябва да се смесват с кръвни продукти или протеинови хидролизати. Ампицилин и съответно Sulbastam sodium/ampicillin sodium IM/IV са несъвместими с аминогликозидни антибиотици и не бива да се смесват в един и същ контейнер

 
Мнения
Автор: Аптеки Оптима
От дата: 15/01/2011 09:01
Какво е Вашето мнение за "УНАЗИН ТАБЛ.375 МГ."?
уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!