Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
EquilibraMason NaturalTnt 21БиовеаPopUriageNobelRefanAveneCouleur CaramelДоктор ПамуковVita HerbExfoliac
МЕТОТРЕКСАТ ТАБЛЕТКИ 2.5 МГ Х 50

МЕТОТРЕКСАТ ТАБЛЕТКИ 2.5 МГ Х 50

Цена:12.20 лв.
Продуктът се отпуска с рецепта и не може да бъде закупен онлайн
Телефон
за поръчка
+359 878 292 513
Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа
3/5
10 гласували
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всяка поръчка над 100 лв. виж повече
България - само за Русе
от 0 до 20 лв над 20 лв
1.90 лв.Безплатна доставка

България
от 0 до 100 лв над 100 лв
5.49 лв.Безплатна доставка

Международна нормална
от 0 до 10000 лв
37.99 лв.

Подробна информация Как да пазарувам?
Вижте още продукти от:

МЕТОТРЕКСАТ

 

Метотрексат е лекарство отпускащо се по лекарско предписание. Метотрексат се използва за лечението на ревматоиден артрит. Метотрексат се употрябва при хроничен псориазис.

За какво се използва Methotrexate?

Антиревматични: активен ревматоиден артрит при възрастни.

Антипсориатични: тежък, хроничен псориазис, особено при пациенти в напреднала възраст и пациенти в неизгодно положение, които не са податливи на друга терапия. Цитостатик: поддържаща терапия при остра лимфоцитна левкемия.

Кога не трябва да се приема Methotrexate?

Лекарствения продукт не трябва да се приема при данни за свръхчувствителност (алергия) към Methotrexate или някоя от съставките.

•    Бременност и кърмене.

•    Значително увреждане на чернодробната функция, включително фиброза, цироза или хепатит.

•    Значително увреждане на бъбречната функция.

•    Кръвни дискразии, включващи хипоплазия на костния мозък, левкопения, тромбоцитопения, анемия.

•    Инфекциозно заболяване, доказателство за имунодефицитен синдром.

•    Данни за свръхчувствителност към продукта.

•    Тежко общо състояние.

Кога трябва да бъдете особено внимателни?

Methotrexate може да се прилага само от квалифициран лекар.
Methotrexate трябва да се използва с изключително внимание при пациенти с потисната хемопоеза, увредена бъбречна функция, пептична язва, улцеративен колит, улцеративен стоматит, диария, изтощение, вследствие диария, при малки деца и пациенти в напреднала възраст.

При наличие на плеврален излив или асцит, преди началото на лечението трябва да се вземат подходящи мерки за евакуация на изливите или терапията да се преустанови. Methotrexate предизвиква нарушения във фертилитета, олигоспермия, менструални смущения и аменорея. Счита се, че този ефект е обратим и отзвучава след преустановяване на терапията. Methotrexate причинява ембриотоксичност, увреждане на плода и може да доведе до аборт. Най-малко три месеца след завършване на терапията с Methotrexate трябва да се избягва забременяване.

Преди започване на лечението или преди възобновяване на третирането на пациентите с Methotrexate след терапевтични паузи, трябва да се преценят посредством снемане на анамнеза, физикално изследване и провеждане на лабораторни изследвания състоянието на бъбречната и чернодробните функции и стойностите на хематологичните показатели. Пациентите, при които се провежда лечение, трябва да бъдат внимателно проследявани, за да може незабавно да се открият и преценят евентуалните токсични ефекти и нежелани лекарствени реакции. Особено внимание трябва да се обърне на евентуалната поява на чернодробна токсичност, която може да възникне без съответни промени в чернодробните показатели. При наличие на патологични промени в чернодробните показатели или въз основа на данните от чернодробната биопсия, установени преди или по време на терапията, не трябва да се започва лечение с Methotrexate, или то трябва да се преустанови. Подобни аномалии би трябвало нормално да отзвучат до две седмици, след което лечението може да се възобнови по преценка на лекаря. Описани са литературни данни за плевро-белодробни прояви на ревматоиден артрит. При пациенти с това заболяване, лекарят трябва да има предвид потенциалните странични ефекти на Methotrexate по отношение на дихателната система. Пациентите трябва да бъдат предупредени да уведомят незабавно лекуващия лекар при поява на кашлица или диспнея.

Може ли Methotrexate да се взима по време на бременност и кърмене?

Бременност

Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемате лекарства! Methotrexate има тератогенен ефект. По тази причина се препоръчва използване на лекарствения продукт при жени в репродуктивна възраст, само в случай, че евентуалните благоприятни ефекти превишават потенциалния риск от лечението. При използване на лекарствения продукт по време на бременност, при необходимост от провеждане на антинеопластично лечение или при забременяване на пациентката по време на приема на продукта, болната трябва да прецени потенциалния риск спрямо плода.

Кърмене

Methotrexate преминава в майчиното мляко. Methotrexate е противопоказен по време на кърмене.

Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини

Възможно е влошаване на способността на пациентите за шофиране или работа с машини. Кои лекарства могат да повлияят върху действието на Methotrexate?
Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемате лекарства! Methotrexate притежава известна супресивна активност, вследствие на което може да бъде понижен имунният отговор при едновременна ваксинация. Едновременното използване на живи ваксини може да предизвика тежка антигенна реакция.

Свързаният с плазмените протеини Methotrexate, може да бъде изместен от салицилати, сулфонамиди, дифенилхидантоини, тетрациклини, хлорамфеникол, сулфазол, доксорубицин, циклофосфамид и барбитурати. Повишените серумни нива на свободния Methotrexate може да доведат до повишена токсичност.

Methotrexate е подложен на активна бъбречна секреция; обикновено се интерферира с други лекарствени продукти със същия тип екскретиране и това предизвиква повишаване на плазмените нива на Methotrexate.

При едновременно приложение с Probenecid, дозата на Methotrexate трябва да се намали. Vinca алкалоидите могат да увеличат вътреклетъчния Methotrexate и полиглутаматите на Methotrexate.

Трябва да се избягва едновременното използване на Methotrexate с лекарства с нефротоксичен или хепатотоксичен потенциал (включително алкохол).

Лекарствени продукти, съдържащи витамини и орални железни лекарствени продукти, съдържащи фолиева киселина, биха могли да променят отговора към Methotrexate. Нестероидни противовъзпалителни средства биха могли да променят бъбречния клирънс на Methotrexate и да доведат до тежка интоксикация.

Etretinate може да повиши серумните нива на Methotrexate, а при едновременно приложение с Methotrexate са отбелязани случаи на тежък хепатит.

В редки случаи, при едновременно приложение на фолатни антагонисти като Trimethoprim и Sulphamethoxazole е отбелязана остра панцитопения.

Как и колко често трябва да приемате Methotrexate?

Вашият лекар ще назначи лечението Ви с Methotrexate!

При поява на странични ефекти, незабавно се обърнете към Вашия лекар или фармацевт! Предозиране и необходими мерки при предозиране При предозиране, незабавно се обърнете към Вашия лекар!

Calcium leucovorin е антидот на Methotrexate, използван за неутрализиране на непосредствените токсични ефекти по отношение на хемопоетичната система. Може да се прилага орално, интрамускулно или чрез интравенозна болусна инжекция или инфузия. В случаи на инцидентно предозиране, до един час трябва да се приложи Calcium leucovorin в еднаква или по-висока доза от рисковата доза Methotrexate и да се продължи прилагането на антидота до достигане на плазмени концентрации на Methotrexate 10-7 М. Може да се наложи провеждане на друго помощно лечение, като кръвопреливане и хемодиализа.

Какво трябва да имате предвид, ако сте пропуснали определен прием?

При пропускане на назначената доза, не приемайте двойна доза. Консултирайте те с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемате каквито и да е лекарства.

Какви нежелани реакции може да предизвика Methotrexate?

Най-често срещаните нежелани лекарствени реакции включват улцеративен стомати, левкопения и гадене и прояви от страна на храносмилателната система. Макар и много рядко са възможни анафилактични реакции към Methotrexate. Други нежелани лекарствени реакции, за които се съобщава, включват дразнене на очите, неразположение, необичайна отпадналост, втрисане и фебрилитет, замаяност, загуба на либидото/импотентност и намалена защита към инфекции. Счита се, че честотата и тежестта на страничните ефекти са свързани с приложената доза.

Често

Общи: главоболие, замаяност.

Хематологични: левкопения.

Стомашно-чревни: гадене, повръщане, стоматит, диария, анорексия Кожни: оплешивяване.

Черен дроб: значително повишаване на чернодробните ензими.

Други: инфекция.

По-рядко срещани

Хематологични: епистаксис, тромбоцитопения. Кожни: пуритус, уртикария. Белодробни: белодробна фиброза, пневмония. Пикочо-полови: вагинална улцерация.

Нетипични

Общи: импотентност.

Централна-нервна система: депресия, объркване.

Други: загуба на либидо, Herpes zoster.

В случай на поява на нежелани лекарствени реакции, които не са описани в тази листовка моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт.

Специални условия за съхранение

Да се съхранява при температура под 25°С. Срок на годност

3 години. Продуктът да не се използва след датата на изтичане срока на годност, посочена върху опаковката.

 
Мнения
Автор: Аптеки Оптима
От дата: 15/01/2011 09:01
Какво е Вашето мнение за "МЕТОТРЕКСАТ ТАБЛЕТКИ 2.5 МГ Х 50"?
Прочетете още свързани теми от Здраве и красота
здравна информация: Болница Токуда с безплатни онкологични прегледи от 4 до 12 февруари Онкологичните болести са много опасни, но не бива да забравяме, че ранното диагностициране увеличава силите ни в борбата с тях. Ето защо всички трябва да се информираме за безплатните кампании.
предизвикателство: Справете се с настинките с натурални средстваЗа съжаление на повечето хора лятото свърши и дойде есента, заедно с по-студеното време и настинките. Надали има човек, който през студените месеци поне веднъж да не се е разболял от настинка. Съществуват много лекарствени медикаменти, с които бързо ще се излекувате от простудното заболяване, обаче както е известно, няма напълно безвредно лекарство. Ето защо ви предлагаме няколко естествени средства за лекуване на обикновените настинки и техните симптоми.
предизвикателство: 10 причини да се чувствате постоянно уморениПонякога причината се хроничната умора се крие в парадоксалното да прескочите упражненията и спорта заради нея. Има много проучвания, които защитават теорията, че физическите упражнения дори за 20 минути на ден гонят умората и енергизират тялото.
заболявания: Сифилис В клиничната картина на нелекувания придобит сифилис са класифицирани 3 стадия, първичен, вторичен и третичен. За първичния стадий, след изминаване на инкубационния период, е характерна появата на ерозивна лезия. Няколко дни след нейната поява се увеличават лимфните възли около нея. Най-често лезията се появява в областта на гениталиите.
уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!