Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
PhytoEwopharmaSinguladermForever FriendsEucerinAsamФитофармаLa RocheCatalysisMustelaFilorgaEveline Cosmetics3Chenes
КО РЕНАПРИЛ ТАБЛЕТКИ 20/12. 5 МГ. Х 28

КО РЕНАПРИЛ ТАБЛЕТКИ 20/12. 5 МГ. Х 28

Отстъпката не важи
за продукти в промоция
Цена:7.76 лв.
Продуктът се отпуска с рецепта и не може да бъде закупен онлайн
Телефон
за поръчка
+359 878 292 513
Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа
3/5
10 гласували
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всяка поръчка над 100 лв. виж повече
България - само за Русе
от 0 до 20 лв над 20 лв
1.90 лв.Безплатна доставка

България
от 0 до 100 лв над 100 лв
4.30 лв.Безплатна доставка

Международна нормална
от 0 до 10000 лв
35.15 лв.

Доставката се извършва със Speedy. При заявка за друга курерска фирма от страна на клиента, клиентът заплаща сумата според ценовата листа на съответната куриерска фирма, независимо от стойността на поръчката му.

Извършваме доставка и с Еконт Експрес econt express, като цената е 3.99лв. - 7лв според вида на доставката.

Подробна информация Как да пазарувам?
Вижте още продукти от:

Co-RENAPRIL Ко-РЕНАПРИЛ

СЪСТАВ

Лекарствени вещества в 1 таблетка: Enalapril maleate 20 mg, Hydrochlorothiazide 6 mgЛекарствени вещества в 1 таблетка: Enalapril maleate 20 mg, Hydrochlorothiazide 12,5 mgПомощни вещества: натриева кроскармелоза, монохидратна лактоза, магнезиев стеарат, оцветители, прежелатинизирано царевично нишесте, натриев хидроген карбонат.

 

ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМА И ОПАКОВКА

14 таблетки Ко-Ренаприл таблетки 20/6 mg в блистер от Alu/Alu; по 1 и 2 блистера в опаковка.14 таблетки Ко-Ренаприл таблетки 20/12,5 mg в блистер от Alu/Alu; по 1 и 2 блистера в опаковка.

ДЕЙСТВИЕ

Ко-Ренаприл е комбиниран продукт за лечение на артериална хипертония (високо кръвно налягане).Продуктът намалява повишеното съпротивление в периферните съдове, повишава сърдечния дебит и не променя сърдечната честота. Има положителен ефект върху сърдечната дейност при пациенти с увеличение на лявата камера.

 

ПОКАЗАНИЯ

Артериална хипертония, когато не е постигнат достатъчен контрол на артериалното налягане при терапия само с АСЕ-инхибитор и/или когато е постигнато стабилизиране на артериалното налягане с отделните компоненти, давани в същите дози.

 

ИНФОРМАЦИЯ, НЕОБХОДИМА ПРЕДИ УПОТРЕБА НА ЛЕКАРСТВЕНИЯ ПРОДУКТ

 

 

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Продуктът не се прилага при:

• алергия към активните или някое от помощните вещества;

• алергична реакция от съдов произход (ангиоедем) проявила се при предишно лечение АСЕ-инхибитори или при пациенти с вроден или идиопатичен ангиоедем;

• анурия (спиране отделянето на урина);

• бременност и кърмене.

 

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ПРИ УПОТРЕБА

Ниско кръвно налягане (хипотонш) и нарушения на водно-солевия баланс Както при всяко лечение на високото кръвно налягане у някои пациенти може да настъпи рязко спадане на кръвното налягане. Това се наблюдава по-често при нарушения във водно-солевия баланс, което може да е предизвикано от лечение с диуретици. Поради това 2-3 дни преди започване на терапия с Ко-Ренаприл диуретичното лечение трябва да бъде прекратено и редовно да се извършва контрол на серумните електролити.Особено внимание трябва да се обръща на пациенти с мозъчно-съдова болест и с исхемична болест на сърцето, защото силното понижаване на артериалното налягане може да предизвика исхемични мозъчни инциденти или миокарден инфаркт.При спадане на кръвното налягане пациентът се поставя в хоризонтално положение и при нужда се прилага интравенозно вливане на физиологичен разтвор. Преходното спадане на кръвното налягане не е противопоказание за продължаване на лечението.

Аортна стеноза/Хипертрофична кардиомиопатия

Както всички съдоразширяващи продукти и АСЕ-инхибиторите трябва да се прилагат с повишено внимание при пациенти с някои заболявания на сърцето (хипертрофична кардиомиопатия и субаортна стеноза).

Бъбречни увреждания

Ко-Ренаприл не трябва да се прилага при пациенти с бъбречна недостатъчност (креатининов клирънс <80 ml/min и >30 ml/min). Тиазидните диуретици не са подходящи за приложение при пациенти с увредена бъбречна функция и не са ефективни при пациенти със средна към тежка бъбречна недостатъчност (креатининов клирънс от 30 ml/min или по-малко). У някои пациенти със скрито бъбречно заболяване, с двустранно стеснение на бъбречната артерия или стеснение на артерията при единствен бъбрек приложението на еналаприл с диуретик може да повиши преходно нивата на уреята и серумния креатинин. Те се нормализират след прекратяване на лечението.Нива на калия в кръвтаКомбинацията на еналаприл с ниска доза диуретик не може да изключи възможността от развитие на хиперкалиемия (повишено ниво на калий в кръвта).

Пациенти със съпътстваща сърдечна недостатъчност. При пациенти със сърдечна недостатъчност и хипертония не трябва да се прилага Ко-Ренаприл като начално лечение, тъй като в тези случаи се препоръчва по-ниска доза еналаприл.

Чернодробни заболяванияТиазидните диуретици се прилагат с повишено внимание при пациенти с увредена чернодробна функция или прогресивно чернодробно заболяване, тъй като дори малки нарушения на водно-солевия баланс могат да доведат до чернодробна кома.Ефекти върху обмяната на веществата и жлезите с вътрешна секреция Лечението с тиазидни диуретици може да повиши нивата на кръвната захар, холестерола и триглицеридите и да намали серумните нива на натрий, магнезий, и калий.У някои пациенти лечението с тиазидни диуретици е свързано с повишение на пикочната киселина и/или развитие на подагра. Тиазидните диуретици могат да намалят отделянето на калций с урината и да предизвикат леко повишение на калция в кръвта.Алергични прояви - свръхчувствителност /ангионевротичен едем Ангионевротичен оток на лицето, крайниците, устните, езика, гълтача и/или гърлото се съобщават рядко при пациенти, които се лекуват с АСЕ-инхибитори, включително еналаприл. Той може да настъпи по всяко време на лечението. В такива случаи приемът на Ко-Ренаприл трябва да се прекрати незабавно и да се осигури подходящо лечение. При нужда се прилага незабавно адреналин 1 mg/ml (0,3-0,5 ml) подкожно и се предприемат мерки за нормален достъп на въздух.Съобщава се, че при пациенти от негроидната раса има повишена честота на ангиоедем при лечение с АСЕ-инхибитори.Пациенти с проявен в миналото ангионевротичен оток от други медикаменти са с повишен риск от развитие на такъв при лечение с АСЕ-инхибитори. Реакции на свръхчувствителност от продукта могат да се наблюдават при пациенти с или без прояви на алергия или астма в миналото. Съобщава се и за обостряне на някои заболявания на съединителната тъкан (лупус еритематодес) при лечение с тиазидни диуретици.

КашлицаПри лечение с АСЕ-инхибитори се съобщава за поява на кашлица. Тя е непродуктивна, продължителна и отзвучава след спиране на лечението. Хирургични интервенции/упойкаЕналаприл намалява способността на организма да компенсира понижаването на артериалното налягане у пациенти, подлежащи на хирургични интервенции и анестезия с медикаменти, водещи до хипотония. Спадане на кръвното налягане, настъпващо по този механизъм може да се коригира с вливания.

 

ЛЕКАРСТВЕНИ И ДРУГИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ

Други антихипертензивни (понижаващи артериалното налягане) продукти Когато Ко-Ренаприл се комбинира с други антихипертензивни продукти може да настъпи взаимно засилване на ефекта им.

Серумен калий

Серумният калий остава обикновено в нормални стойности. Използването калий-допълващи, калий-съхраняващи продукти или солеви заместители

особено при пациенти с бъбречни увреждания, може да доведе до увеличаване на серумния калий.

Литий

Диуретиците и АСЕ-инхибиторите намаляват бъбречното отделяне на литий и увеличават риска от литиева интоксикация; едновременното приложение не е препоръчително.

Нестероидни противовъзпалителни продукти

Приемът на НПВС може да намали антихипертензивния ефект на АСЕ-инхибиторите.При пациенти с бъбречно увреждане лечението с тези продукти може да доведе до по-нататъшно намаляване на бъбречната функция. Това обикновено е обратимо.

Недеполаризиращи мускулни релаксанти

Тиазидните диуретици могат да повишат действието на тубокурарина. Инхибитори на простагландиновата синтезаИнхибиторите на простагландиновата синтеза могат да намалят диуретичния, натриуричния и антихипертензивен ефект на диуретиците.

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ОТНОСНО УПОТРЕБАТА ПРИ СПЕЦИФИЧНИ ГРУПИ ПАЦИЕНТИ
 

Приложение при деца

Не е изследвана сигурността и ефикасността при деца. Приложение при пациенти в напреднала възрастВ клинични изследвания за едновременно приложение на еналаприл и хидрохлортиазид ефектът и поносимостта у пациенти в напреднала възраст и по-млади пациенти са едни и същи.

 

БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ

Бременност

Ко-Ренаприл не се използва по време на бременност, освен ако лечението не е животоспасяващо за майката.АСЕ-инхибиторите могат да доведат до увреждане и смърт на плода и новороденото, когато се прилагат на бременни жени в последните шест месеца на бременността. Могат да се наблюдават хипотония, бъбречна недостатъчност, хиперкалиемия и/или черепна хипоплазия (недоразвитие на черепа) у новородените. Наблюдаван е олигохидрамнион (аномалии в околоплодния мехур) като проява на увредена бъбречна функция на плода. Това може да доведе до контрактури на крайниците, деформации на черепната кутия и лицевия череп и недоразвитие на белия дроб. Няма достатъчна информация, отнасяща се до сигурността на продукта по време на първите три месеца на бременността. Засега няма данни приложението му в този период да води до изброените по-горе нежелани реакции у ембриона и плода.Не се препоръчва редовно приложение на диуретици на здрави бременни жени. Това излага майката и плода на риск от жълтеница у плода, новороденото, тромбоцитопения (намаляване броя на кръвните плочки) и възможни други нежелани реакции, които се наблюдават при възрастните. Ако Ко-Ренаприл се прилага по време на бременността, пациентката трябва да бъде информирана за възможния риск за плода. В тези редки случаи, когато лечението е наложително, трябва да се провеждат редовни прегледи с ултразвук с цел оценка състоянието на околоплодния мехур. Ако се установят изменения, лечението трябва да се преустанови, освен ако то не е животоспасяващо за майката.Деца и майки, които са приемали Ко-Ренаприл трябва да бъдат наблюдавани за ниско кръвно налягане, намалено количество урина и повишено ниво на калия в кръвта. Еналаприлът, който преминава през плацентата, може да бъде отстранен от циркулацията на плода чрез перитонеална диализа и, теоретично, чрез обменно кръвопреливане. Няма опит в извеждането от циркулацията на плода на хидрохлортиазида, който също преминава през плацентата.

Кърмене

Еналаприл и хидрохлортиазид преминават в майчиното мляко. Ако приложението им е наложително, пациентката трябва да преустанови кърменето.

ЕФЕКТИ ВЪРХУ СПОСОБНОСТТА ЗА ШОФИРАНЕ И РАБОТА С МАШИНИ

В началото на лечението с Ко-Ренаприл може да се наблюдават временна обърканост и световъртеж, което да повлияе шофирането и работата с машини.

ДАННИ ЗА ПОМОЩНИТЕ ВЕЩЕСТВА

Този лекарствен продукт съдържа като помощно вещество 156 mg лактоза в една таблетка. Това го прави неподходящ при пациенти с лактазна недостатъчност.

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРАВИЛНАТА УПОТРЕБА

ДОЗИРОВКАПо лекарско предписание! Приема се през устата. Артериална хипертонияПрепоръчвана доза - 1 таблетка дневно Ко-Ренаприл 20/6 mg или Ко-Ренаприл 20/12,5 mg. След лечение с диуретициСлед началната доза Ко-Ренаприл може да настъпи силно понижение на кръвното налягане, което е по-често при пациенти на предходно лечение с диуретици. Поради това диуретичното лечение трябва да се прекрати 2-3 дни преди началното приложение на Ко-Ренаприл. Дозиране при пагщенти с увредена бъбречна функцияТъй като при пациенти с променена бъбречна функция началната доза на еналаприл е 2,5 до 5 mg, начална терапия с Ко-Ренаприл при тях препоръчва.

 

НАЧИН НА ДЕЙСТВИЕ ПРИ ПРЕДОЗИРАНЕ

Най-често наблюдаваните прояви на предозиране са свързани с развитието на силно понижаване на артериалното налягане, нарушения на водно-солевия баланс, обезводняване и бъбречна недостатъчност. При данни за предозиране приемът на продукта трябва да се прекрати и пациентът да се постави под лекарско наблюдение. Лечението е симптоматично и подържащо. Ако лекарството е прието неотдавна се препоръчва предизвикване на повръщане, прием на активен въглен и слабителни средства. Прилага се корекция на водно-солевия баланс и хипотонията чрез венозни вливания на физиологичен разтвор. Еналаприл малеат може да се отстрани от циркулацията чрез хемодиализа.

 

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ ЕФЕКТИ

Еналаприл/хидрохлортиазид се понася добре. В клинични изпитвания нежеланите реакции са обикновено леки и преходни и в повечето случаи не налагат прекратяване на лечението.Най-често срещаните нежелани реакции, съобщавани в клинични изследвания са главоболие и кашлица.Други нежелани реакции, съобщавани само за еналаприл са:

• общи - обърканост, умора и слабост;

• сърдечно-съдови - хипотония, спадане на кръвното налягане при изправяне, сърдечен инфаркт или мозъчно-съдови инциденти като вторични от хипотонията във високо-рискови пациенти, гръдна болка, сърцебиене, промени в сърдечния ритъм, ангина пекторис, феномен на Рейно;

• стомашно-чревни - чревна непроходимост, панкреатит, хепатит, жълтеница, коремна болка, повръщане, диспепсия, запек, безапетитие, възпаление на лигавицата на устната кухина, гадене, диария;

• от страна на нервната система - депресия, обърканост, сънливост, унесеност, нервност, мравучкане, световъртеж, нарушения на съня, замайване;

• дихателни - бронхоспазъм/астма, задух, секрет от носа, болезнено гърло и дрезгав глас;

• кожни - еритема мултиформа, ексфолиативен дерматит, синдром на Stevens-Johnson, сърбеж, уртикария, падане на косата, обрив;

• от страна на сетивните органи - нарушения на вкуса, шум в ушите, замъглено виждане;

• пикочо-полови - бъбречна дисфункция, бъбречна недостатъчност, намалено количество урина;

• други - топли вълни, възпаление на езика, мускулни крампи.

Може да се наблюдава комплекс, който включва някои от следните симптоми - повишена температура, възпаление на серозните обвивки, съдови промени, мускулни болки, ставни болки/артрит, положителни ANA, ускорена утайка, еозинофилия и левкоцитоза. Могат да се наблюдават и обрив фоточувствителност и други кожни прояви.

• алергични прояви (свръхчувствителност/ангиоедем) - ангионевротичен оток по лицето, крайниците, устните, езика, гьлтача и/или ларинкса са редки; промени в лабораторните показатели - обикновено не са от клинично значение. При лечение с еналаприл може да се установи повишаване на серумните креатинин и урея, чернодробните ензими и/или серумния билирубин. Повишението е обратимо и стойностите се нормализират след преустановяване на лечението. Срещат се и повишени нива на калия и натрия и редукция на хемоглобина и хематокрита.

СЪХРАНЕНИЕ

При температура под 25°С!

СРОК НА ГОДНОСТ

2 (две) години от датата на производство.Да не се употребява след изтичане срока на годност, указан на опаковката.

 

Прочетете още свързани теми от Здраве и красота
здравна информация: Летните болести – какво да знаем, за да се предпазим – 1 частВсички знаем, че зимата е студена и предразполага към грип и простудни заболявания. Това далеч не означава, че трябва да спрем да се предпазваме, когато времето се затопли и настъпва лятото. Всеки сезон носи със себе си своите характерни особености и разбира се, заболявания.
полезни съвети: 10 начина да облекчим болките от възпаленото гърлоБолките в гърлото могат да са първият знак за настинка, грип, последица от напрежение на гласните струни или аларма за нещо, много по-сериозно, като стрептокок на гърлото.
заболявания: Камъни в бъбрецитеБъбречните камъни са твърди образувания, които имат кристална и минерална структура. Те се образуват в бъбреците или в някои части по дължината на пикочния тракт. Причиняват болки в областта на корема, хълбоците и слабините, а понякога са причина за поява на кръв в урината. Заболяването се нарича нефролитиаза, калкулоза или уролитиаза.
полезни съвети: Кафе за здраве, не само за бодростПовечето от вас си мислят, че кафето ни държи будни през деня или ни дава прилив на енергия сутрин, но никога не биха го сложили в графа здравословно, но това никак не е така. Нареден до шоколада и пуканките и е сложен в черния списък на неполезните храни, но това не е съвсем вярно.
 
Мнения
Автор: Аптеки Оптима
От дата: 15/01/2011 09:01
Какво е Вашето мнение за "КО РЕНАПРИЛ ТАБЛЕТКИ 20/12. 5 МГ. Х 28"?
уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!