Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Johnson & JohnsonVita GoldNatur PharmaDicrassinGroupe BerdouesUnimed PharmaPhyto WaveScotish Fine SoapsFlorivitalБалчоMavalaRamkopharmPurelogicol
ИНДИПАМ ТАБЛЕТКИ  2. 5 МГ. Х 30

ИНДИПАМ ТАБЛЕТКИ 2. 5 МГ. Х 30

Отстъпката не важи
за продукти в промоция
Цена:5.69 лв.
Продуктът се отпуска с рецепта и не може да бъде закупен онлайн
Телефон
за поръчка
+359 878 292 513
Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа
3/5
10 гласували
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всяка поръчка над 100 лв. виж повече
България - само за Русе
от 0 до 20 лв над 20 лв
1.90 лв.Безплатна доставка

България
от 0 до 100 лв над 100 лв
4.30 лв.Безплатна доставка

Международна нормална
от 0 до 10000 лв
35.15 лв.

Доставката се извършва със Speedy. При заявка за друга курерска фирма от страна на клиента, клиентът заплаща сумата според ценовата листа на съответната куриерска фирма, независимо от стойността на поръчката му.

Извършваме доставка и с Еконт Експрес econt express, като цената е 3.99лв. - 7лв според вида на доставката.

Подробна информация Как да пазарувам?
Вижте още продукти от:

INDIPAM ИНДИПАМ

 

СЪСТАВ

Лекарствено вещество в една филмирана таблетка: Indapamide hemihydrate 2,5 mgПомощни вещества: калциев хидроген фосфат дихидрат, повидон, царевично нишесте, монохидратна лактоза, магнезиев стеарат, талк, филмово покритие-OpadryO-Y-B 28920. 

ДЕЙСТВИЕ

Индипам е сулфонамиден диуретик, фармакологично близък до тиазидните диуретици. Лечебното му действие се изразява в намаляване на повишеното кръвно налягане. Неговата антихипертензивна активност се проявява при дози, при които диуретичните му свойства са слаби и може да се обясни с предизвикване на съдова дилатация и понижаване на периферното съдово съпротивление.

ПОКАЗАНИЯ

За лечение на есенциална хипертония.

 

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

• Алергия към индапамид или към други сулфонамиди;

• Тежка бъбречна недостатъчност;

• Анурия (спиране отделянето на урина);

• Чернодробна енцефалопатия или тежка чернодробна недостатъчност;

• Изразена хипокалиемия (понижено съдържание на калий в кръвта).

 

Продуктът трябва да се прилага с внимание при

• Хипокалиемия (понижено съдържание на калий в кръвта), хппонатриемия (пониоюено съдържание на натрий в кръвта) и друго електролитно и водно нарушение: Необходим е периодичен контрол на серумните електролити. Пациентите трябва да бъдат наблюдавани за клинични белези за водни или електролитни нарушения, като хипонатриемия, хипохлоремична алкалоза или хипокалиемия. Предупреждаващи признаци са сухота в устата, жажда, слабост, гадене, обърканост, мускулни болки и крампи, хипотония (понижена артериално налягане), олигурия (намалено отделяне на урина), тахикардия (сърцебиене) и стомашно-чревни оплаквания. Измерване на електролитите е особено важно при пациенти с често и обилно повръщане, при такива на терапия с вливания на водно солеви и електролитни разтвори, при пациенти със заболявания често придружени с електролитен дисбаланс (сърдечна недостатъчност, бъбречни заболявания и цироза) и при пациенти на диета с ограничен прием на сол.Понижаването на плазмената концентрация на натрия в началото може да бъде безсимптомно и затова е важно регулярното му проследяване. Това по-често се наблюдава при по-възрастни пациенти и при пациенти с цироза. Рискът от развитие на хипокалиемия (калий в кръвта под 3,5 mmol/1) е по-висок при високорискови групи пациенти като: възрастни, пациенти с цироза, отоци и асцит, коронарна болест и сърдечна недостатъчност. Рискови са и пациентите с удължен QT интервал (регистриран на електрокардиограма), независимо дали е свързан с вроден или лекарствен произход. Хипокалиемията при такива пациенти е предразполагащ фактор за настъпване на нарушения в сърдечния ритъм, включително и на фатални пристъпни аритмии. Това налага по-честото проследяване на стойностите на серумния калий. Първото изследване трябва да се извърши през първата седмица след началото на лечението. При установяване на хипокалиемия, тя следва да бъде коригирана.

• Калгщева екскрегщя: Калциевата екскреция може да се понижи от тиазидните диуретици, в т.ч. и от индапамид и да се предизвика преходно повишаване на серумния калций. Една хиперкалциемия може да се дължи на неразпознат преди това хиперпаратиреоидизъм (заболяване със засилена функция на паращитовидните жлези). В такъв случай лечението трябва да се прекъсне до изследване на паратиреоидната функция.

• Глюкозно равновесие: При лечение с тиазидни диуретици може да се изяви латентен (скрит) диабет или да се повишат инсулиновите нужди при диабетици. Необходим е периодичен контрол на кръвната захар по време на лечение с индапамид.

• Хиперурикемия (високо съдържание на пикочна киселина в кръвта) и подагра: Серумната концентрация на пикочната киселина може да се повиши при пациенти лекувани с индапамид. Поради това е необходим периодичен контрол на серумното ниво на пикочна киселина по време на лечението.

• Бъбречна недостатъчност: Индапамид, както и другите тиазидни диуретици, трябва да се използва внимателно при пациенти с леко увредена бъбречна функция (те са неефективни при напреднала бъбречна недостатъчност), тъй като намаляването на плазмения обем може да обостри или провокира развитието на азотемия. Ако при пациенти лекувани с индапамид се установи прогресивно бъбречно увреждане, трябва да се обсъди прекратяване на лечението. Необходим е периодичен контрол на бъбречната функция.

• Чернодробна недостатъчност: Индапамид, както и другите тиазидни диуретици, трябва да се използва внимателно при пациенти с увредена чернодробна функция или с прогресиращо чернодробно заболяване, тъй като малка промяна във водния или електролитен баланс може да провокира развитие на чернодробна кома.

• Системен лупус еритематодес (автоимунно заболяване): Тиазидните диуретици могат да обострят или активират системен лупус еритематодес, което трябва да се вземе под внимание при лечение с индапамид.

• Спортисти: Този продукт съдържа лекарствено вещество, което може да предизвика позитивиране на резултатите при допинг контрол.

Комбинации, които не се препоръчват:

Литиеви продукти: Диуретиците в това число и индапамид не бива да се прилагат едновременно с литий, защото те намаляват бъбречния му клирънс, което повишава риска от развитие на литиева интоксикация.

Едновременното приложение с не-антиаритмични лекарствени продукти, предизвикващи "torsades de pointes" (животозастрашаващо нарушение на сърдечния ритъм) - астемизол, бепридил, еритромицин, халофантрин, пентамидин, султоприд, терфенадин, винкамин.

ЛЕКАРСТВЕНИ И ДРУГИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ

Комбинации, които изискват предпазни мерки:

Системни нестероидни противовъзпалителни, високи дози салж^илати: Може да се провокира остра бъбречна недостатъчност при дехидратирани (обезводнени) пациенти. Необходимо е рехидратиране (възстановяване на водния дефицит) на пациента и проследяване на бъбречната функция в началото на лечението.

Други съединения, предизвикващи хипокалиемия: амфотерицин В, глюко- и минералкортикоиди (системни), тетракозактид, стимулиращи лаксативни продукти. Съществува риск от хипокалиемия, поради взаимно потенциращ се ефект.

Баклофен: Повишава антихипертензивния ефект. Необходимо е рехидратиране на пациента и проследяване на бъбречната функция в началото на лечението.

Дигиталисови продукти: Хипокалиемията предразполага към поява на токсични дигиталисови ефекти. Необходимо е проследяване на серумния калий, ЕКГ и при нужда преоценка на терапията.

Калий съхраняващи диуретици (амилорид, спиронолактон, триалтерен) : Възможна е появата, както на хипокалиемия, така и на хиперкалиемия, особено при пациенти с бъбречна недостатъчност или диабет. Необходимо е проследяване на серумния калий, ЕКГ и при нужда преоценка на терапията.

Инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ-инхибитори): В началото на лечението с АСЕ-инхибитори при наличие на хипонатриемия (особено при пациенти със стеноза на бъбречната артерия) съществува риск от внезапно развитие на екстремна хипотония и/или остра бъбречна недостатъчност.

При хипертония, ако предшестващото лечение с диуретици е предизвикало хипонатриемия, е необходимо:

- или да се прекрати приложението на диуретика три-четири дни преди включването на АСЕ-инхибитор.

- или лечението с АСЕ-инхибитора да започва с ниски начални дози и да се увеличава постепенно.

При застойна сърдечна недостатъчност, да се започне терапия с много ниски дози АСЕ-инхибитор и след редуциране дозата на хипокалиемичния диуретик.При всички случаи през първите седмици на лечението с АСЕ-инхибитори да се проследява бъбречната функция (серумния креатинин).

Антиаритмични продукти, предизвиквайки "torsades de pointes'1 (животозастрашаващо нарушение на сърдечния ритъм) - клас 1а антиаритмични продукти (хинидин, хидроквинин, дисопирамид) и III клас (амиодарон, бретилиум, соталол). Предразполагащи фактори за поява на "torsades de pointes" са хипокалиемия, брадикардия (забавена сърдечна честота) и предшестващ удължен QT интервал (нарушение в проводимостта на сърдечните импулси). Необходимо е коригиране на хипокалиемията и проследяване на QT интервала. В случай на "torsades de pointes" не се назначават антиаритмични средства, а се препоръчва поставянето на пейс-мейкър (изкуствен водач на ритъма).

Метформин: Възможно е развитие на лактацидоза при приложение на метформин вследствие евентуална функционална бъбречна недостатъчност провскирана от лечение с диуретици. Метформин не бива да се прилага при серумно ниво на креатинина над 134 микромола/литър.Йод съдърлсащи контрастни продукти: В случаите на дехидратация, причинена от диуретици, съществува повишен риск от поява на остра бъбречна недостатъчност при използване на високи дози йод-съдържащи контрастни продукти. Необходима е рехидратация преди прилагането им.Комбинации, които трябва да се вземат под внимание:Тргщикличните антидепресанти и невролептицитеите потенцират хипотензивния ефект и повишават риска от развитие на ортостатична хипотония (понижаване на артериалното налягане при изправяне).Калциеви соли: Съществува риск от хиперкалциемия, свързан с пониженото бъбречно отделяне на калция.Циклоспорин: Риск от повишаване на серумния креатинин без промяна в плазмените нива на циклоспорина.Кортикостероиди, тетракозактид (системно): Намален антихипертензивен ефект, поради задръжка на натрий и вода (от кортикостероидите).Други антихипертензивни продукти: Индапамид може да допълни или потенцира действието на другите нетиазидни антихипертензивни лекарствени продукти.Индиректни антикоагуланти (средстванамалявагци сьсирваемоста на кръвта): Индапамид понижава ефекта на индиректните антикоагуланти вследствие повишаване концентрацията на факторите на кръвосъсирването, като резултат от намаления обем циркулираща кръв и поради повишеното им образуване в черния дроб.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ПРИ СПЕЦИАЛНИ ГРУПИ ПАЦИЕНТИ

Използване при деца

Индапамид не се препоръчва за лечение на деца. При тях безопасността и ефективността не е доказана.

БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ

Не се прилага по време на бременност и в периода на кърмене. Диуретиците могат да предизвикат фетоплацентарна исхемия с риск за нарушено развитие на плода. Индапамид се екскретира с майчиното мляко.

 

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ СПОСОБНОСТТА ЗА ШОФИРАНЕ И РАБОТА С МАШИНИ

Индапамид не влияе върху бдителността, но понякога могат да настъпят различни реакции във връзка с понижаване на кръвното налягане, особено в началото на лечението или при включване на друг антихипертензивен продукт. В резултат на това може временно да се наруши способността за шофиране и работа с машини.

 

ДАННИ ЗА ПОМОЩНИТЕ ВЕЩЕСТВА

Този лекарствен продукт съдържа като помощно вещество лактоза, което го прави неподходящ за пациенти с лактозна непоносимост.

ИНФОРМАЦИЯЗЛ ПРАВИЛНАТА УПОТРЕБА

 

ДОЗИРОВКА И НАЧИН НА УПОТРЕБА

По лекарско предписание. Приема се през устата. Препоръчвана дневна доза:2,5 mg (една таблетка) дневно, препоръчително сутрин.Таблетките се приемат с вода след хранене. Да не се нарушава целостта на таблетките при употреба.

 

ПРЕДОЗИРАНЕ

Симптомите на предозиране включват гадене, повръщане, слабост, стомашно-чревни оплаквания, нарушения на водно-електролитния баланс. В тежки случаи може да се наблюдават хипотония и потискане на дишането. При такива прояви е необходимо поддържане на адекватна дихателна и сърдечно-съдова функция. При данни за предозиране е необходимо да се отстрани стомашното съдържимо чрез предизвикано повръщане, стомашна сонда и промивка, след което трябва да се проведе стриктен контрол и корекция на водно-електролитното равновесие. Няма специфичен антидот.

 

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

В по-голямата си част при лечение с индапамид те са леки, преходни и не налагат прекратяване на терапията. Могат да бъдат наблюдавани следните нежеланите лекарствени реакции:

• Централна нервна система: главоболие, безпокойство, отпадналост, слабост, умора, депресия, световъртеж, двойно виждане, безсъние, раздразнителност, напрегнатост, мускулни спазми и крампи.

• Стомашно-чревна система: сухота в устата, гадене, повръщане, запек или разстройство, стомашен дискомфорт и болка, абдоминални колики, интрахепатална холестатична жълтеница, в много редки случаи панкреатит. При нарушена чернодробна функция тиазидите и близки на тях по структура диуретици могат да причинят чернодробна енцефалопатия. При поява на симптоматика приложението на продукта трябва незабавно да се прекрати.

Сърдечносъдова система: ортостатична хипотония (при изправяне), сърцебиене, нарушения на сърдечния ритъм.

• Кожни и алергични реакции: обриви, уртикария, сърбеж и други по-тежки алергични реакции (васкулит, еритема мултиформе, синдром на Стивънс Джонсон, пурпура, фоточувствителност, алергичен пневмонит, анафилактични реакции).

• Пикочо-полова система: често уриниране, полиурия (повишено отделяне на урина), никтурия (нощно уриниране), намалено полово желание.

• Дихателна система; ринит, фарингит, синуит, кашлица.

• Хематологични промени: промени в клетъчния състав на кръвта (агранулоцитоза, левкопения, тромбоцитопения, апластична анемия).

• Метаболитни- и лабораторни промени: хипокалиемия, хипонатриемия, хипохлоремия, хиперурикемия, хипергликемия, повишаване на серумните урея, креатинин и пикочна киселина, глюкозурия.

 

СЪХРАНЕНИЕ

При температура под 25°С. На място, недостъпно за деца!

 

СРОК НА ГОДНОСТ

2 (две) години от датата на производство.Продуктът не трябва да се употребява след изтичане на срока на годност, обозначен върху опаковката.

 

Прочетете още свързани теми от Здраве и красота
представяме ви..: Лятна аптечка – задължителен елемент в нашия багаж за ваканциитеИ ето пак е лято, време за отпуски, почивки, жарко слънце, солени вълни, романтика, приятна компания... Стягате багажа и потегляте за своето приключение. Нерядко, увлечени от еуфорията, пропускаме да помислим за възможните здравословни неразположения, които може да възникнат по време на ваканцията. Ето защо, изгответе си списък с всички необходими медикаменти за бърза реакция, компактно събрани в мини аптечка.
полезни съвети: Как да имаме здрави и блестящи зъбиРазбира се почистването на зъбите с паста за зъби и конец е задължително, но трябва да имаме предвид някои хитринки, които да държат усмивката ни в изрядна форма, а дъхът ни да има приятен мирис.
здравна информация: България остава без джипитаОбщопрактикуващите специалисти са първото стъпало в отношенията между доктори и пациенти в здравната система на България. Те са длъжни да осигурят 24-часова медицинска помощ на пациентите, а в случаите, когото не са на разположение през почивните дни или през нощта са длъжни да посочат друг общопрактикуващ лекар, към който да се обръщат неговите пациенти, ако имат нужда от лекарска консултация.
предизвикателство: 10 лека за болното гърло – част първаБолките в гърлото могат да бъдат знак за започваща настинка,страничен ефект на напрегнати гласни струни и или нещо по-сериозно (като налична бактерия стептококи или стафилококи в гърлото)
 
Мнения
Автор: Аптеки Оптима
От дата: 15/01/2011 09:01
Какво е Вашето мнение за "ИНДИПАМ ТАБЛЕТКИ 2. 5 МГ. Х 30"?
уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!