Аптеки оптима - здраве и красота!
тел: +359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
GncUnimed PharmaBouroffKloraneA-Z MedicaVita GoldАрдесAmbrosVitabioticsAbo PharmaDicrassinNature's WayFlorivital
ФЕНОФИБРАТ КАПСУЛИ 100 МГ Х 50

ФЕНОФИБРАТ КАПСУЛИ 100 МГ Х 50

Цена:9.28 лв.
Продуктът се отпуска с рецепта и не може да бъде закупен онлайн
Телефон
за поръчка
+359 878 292 513
Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа
3/5
10 гласували
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всяка поръчка над 100 лв. виж повече
България - само за Русе
от 0 до 20 лв над 20 лв
1.90 лв.Безплатна доставка

България
от 0 до 100 лв над 100 лв
4.30 лв.Безплатна доставка

Международна нормална
от 0 до 10000 лв
35.15 лв.

Доставката се извършва със Speedy. При заявка за друга курерска фирма от страна на клиента, клиентът заплаща сумата според ценовата листа на съответната куриерска фирма, независимо от стойността на поръчката му.

Извършваме доставка и с Еконт Експрес econt express, като цената е 3.99лв. - 7лв според вида на доставката.

Подробна информация Как да пазарувам?

ФЕНОФИБРАТ


Фенофибрат е лекарство отпускащо се по лекарско предписание. Фенофибрат се използва за лекуване на хиперхолестеролемия. Фенофибрат се приема орално.

КЛИНИЧНИ ДАННИ

Показания

Лечение на хиперхолестеролемия (тип Ла) и ендогенна хипертриглицеридемия, изолирана (тип IV) или комбинирана (тип IIб и III), когато редовното спазване на подходяща диета се е оказало недостатъчно и особено ако нивото на холестерола остава високо след диета и/или съществуват рискови фактори.

 Дозировка и начин на приложение

Възрастни:

Прилага се перорално, 3 пъти дневно по 100 mg по време на хранене. След постигане на терапевтичен ефект се прилага поддържаща доза от 200 mg дневно. Курсът на лечение е 3-6 месеца.

Пациенти с бъбречни нарушения:

При пациенти с лека до умерена степен на бъбречна недостатъчност фенофибрат трябва да се назначава в редуцирани дози: препоръчителна доза при клирънс от 60 до 20 ml/min съответно от 200 до 100 mg дневно.

Деца:

Досега не е доказана безвредността на продукта при дълготрайно лечение на деца с дислипидемии и не е известно въздействието му върху растящия организъм, поради което приложението на фенофибрат в детска възраст не се препоръчва

 Противопоказания

Данни за свръхчувствителност към лекарственото вещество или някоя от съставките на продукта; фототоксични/фотоалергични реакции при лечение с фенофибрат или вещества със сродна структура, особено кетопрофен; тежки функционални нарушения на бъбреците; тежки чернодробни увреждания; жлъчно-каменна болест; бременност и кърмене.

4.4. Специални противопоказания и предупреждения за употреба

При липса на задоволителен терапевтичен ефект при лечение с лекарствения продукт в продължение на 3 до 6 месеца може да се наложи промяна в лечението.

По време на терапията с фенофибрат е необходимо да се провежда системен контрол на трансаминазите. В случай, че стойностите на ALAT и ASAT надвишават трикратно горната граница на референтните стойности, лечението с фенофибрат се прекратява.

Необходимо е да се проследява периодично пълната кръвна картина през първите месеци на лечението.
При подозрения за холелитиаза е необходимо ултразвуково изследване на жлъчния мехур. При установяване на жлъчни камъни лечението с фенофибрат трябва да се преустанови.

При лечение с продукти от групата на фибратите може в редки случаи да се развие рабдомиолиза. Рискът е висок при пациенти с нарушена бъбречна функция. Внимание трябва да се обръща на пациенти с оплаквания като необяснима мускулна болка, изстръпване, слабост, особено когато са съпроводени с повишена температура. При появата на такива симптоми е необходимо да се проследят нивата на креатинфосфокиназа и аспартатаминотрансфераза. При повишаване на плазмените им нива и наличие на описаните симптоми лечението с фенофибрат се прекратява. При хипотиреоидизъм рискът от развитие на рабдомиолиза при лечение с продукти от групата на фибратите е повишен, поради което при пациенти с анамнестични данни за подобни нарушения е необходимо да се проследяват
функциите на щитовидната жлеза преди началато на терапия с фенофибрат. 

Този лекарствен продукт съдържа оцветител (Е 110) - азооцветяващ агент, който може да причини алергичен тип реакции, включително астма. Рискът от алергии е по-голям при алергични към аспирин пациенти.

4.5. Лекарствени и други вазимодействия

• Фенофибрат потенцира действието на пероралните антикоагуланти и повишава риска от хеморагии поради взаимодействието им на ниво плазмени протеини. Необходимо е редовно да се контролира протромбиновото време и при необходимост да се редуцира дозата на антикоагуланта (с около 1/3).

• Едновременната употреба с други продукти от групите на фибратите или статините води до повишен риск от поява на нежелани лекарствени реакции.

• При едновременна употреба с урикозурични продукти се препоръчва намаляване на тяхната доза, тъй като фенофибрат води до понижаване на повишените стойности на пикочна киселина.

4.6. Употреба при бременност и кърмене

Фенофибрат има ембриотоксично и тератогенно действие при проучване върху плъхове и зайци. Въпреки, че няма контролирани клинични проучвания в това отношение, употребата на лекарствения продукт по време на бременност е противопоказана.

Въпреки, че липсва информация за преминаването на фенофибрат в кърмата, не се препоръчва употребата му през периода на кърмене.

4.7. Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини

Не оказва влияние върху активното внимание и реакциите, поради което няма данни за ограничения на употребата му по време на шофиране или при работа с машини.

4.8. Нежелани лекарствени реакции

Фенофибрат е продукт, който се понася добре от пациентите. Известните нежелани лекарствени реакции са:

- от страна на гастроинтестиналния тракт - гадене, уригване, флатуленция, коремни болки, диария;

- от страна на кожата и придатъците - зачервяване, уртикария, повишено
изпотяване, косопад; - от страна на мускулно-скелетната система

- дифузна миалгия, болезнена чувствителност, мускулна слабост, покачване нивото на креатинфосфокиназа и аспартатаминотрансфераза;

- от страна на хепато-билиарната система - повишаване на серумните трансаминази, хепатит, холелитиаза;

- от страна на ЦНС - световъртеж, слабост, главоболие, безсъние;

- хематологични - левкопения;

- алергии - фоточувствителни реакции.

4.9. Предозиране

В клиничната практика не са регистрирани случаи на предозиране. Възможни симптоми са: повдигане, повръщане, коремни болки, главоболие, слабост. При евентуално предозиране първите мерки са насочени за бързо елиминиране на нерезорбираното количество от лекарството от организма чрез предизвикване на повръщане, стомашна промивка. Лечението е симптоматично, тъй като няма специфичен антидот.

5. ФАРМАКОЛОГИЧНИ ДАННИ

5.1. Фармакодинамични свойства

Фенофибрат притежава изразено антилипемично действие, което се осъществява чрез повлияване на различните ензимни системи, отговорни за синтезата на холестерола и триглицеридите. Потискане синтезата на холестерол се осъществява чрез умерено блокиране на ензима хидроксиметилглутарил-СоА-редуктаза. Това води и до увеличаване броя на рецепторите на липопротеините с ниска плътност, които свързват и отделят с жлъчката по-голямо количество холестерол. Предимство на продукта е, че не предизвиква компенсаторно увеличение на посочения ензим, което се наблюдава при други антилипемични средства. Фенофибрат понижава концентрацията на апопротеин СПи най-вече СШ,с което подпомага активирането на липопротеинлипазата, коята предизвиква понижаване нивото на триглицеридите. Увеличава се клирънса на ЛМНП и хиломикроните от плазмата. Фенофибрат води до повишаване съдържанието на Хс в ЛВП и намаляване клирънса им от плазмата
 
Фенофибрат намалява излъчването на хомоцистеин от бъбреците, водещо до покачването на серумното им ниво с около 40%.

Фенофибрат понижава нивото на фибриногена и пикочната киселина и намалява вискозитета на кръвта. Може да действа като антивитамин К.

5.2. Фармакокинетични свойства

Фармакокинетичните изследвания на Фенофибрат показват, че той се резорбира бързо и почти напълно в гастроинтестиналния тракт след перорално приложение по време на хранене. Резорбцията му значително се намалява когато се приема на гладно. Максимална плазмена концентрация се достига на 5-ия час след приема, плазменият му полуживот е около 20 часа. Фенофибрат се свързва с плазмените протеини във висока степен. Метаболизира се бързо и напълно в черния дроб, при което се образува фенофибратова киселина. Продуктът се екскретира главно с урината.

5.3. Предклинични данни за безопасност

Резултатите от изследването на острата токсичност на продукта след еднократно перорално приложение на мишки и плъхове показват, че:

- LD5о за мишки (р.о.) е > 2000 mg/kg

- LD50 за плъхове (р.о.) е > 2000 mg/kg

Според класификацията на Hodge и Sterner, при перорално приложение на плъхове Фенофибрат спада към слабо токсичните вещества. След едномесечно третиране на плъхове с дози 100 и 200 mg/kg т.м., както и след 90-дневно третиране с дози 50 и 100 mg/kg т.м., не се наблюдават отклонения в хематологичните и биохимични показатели, не се наблюдава смъртност при опитните животни.
При изследване на хроничната (180 дневна) токсичност върху плъхове (в доза 50 и 100 mg/kg) и кучета (в доза 50 mg/kg), не се наблюдават статистически значими промени в наблюдаваните хематологични и биохимични показатели. При проучвания върху бременни плъхове и зайци е установено, че фенофибрат притежава тератогенни и ембриотоксични ефекти.

6. ФАРМАЦЕВТИЧНИ ДАННИ

6.1. Списък на помощните вещества и техните количества в една капсула в mg:

Mannitol   54.5 mg

Lactose monohydrate   90.0 mg

Magnesium stearate  2.5 mg

Silica colloidal anhydrous    3.0 mg

Състав на капсулите:

Titanium dioxide (Е 171) Sunset yellow (E 110) Gelatine

6.2. Физико-химични несъвместимости

Няма.

6.3. Срок на годност

5 години.

6.4. Специални условия на съхранение

При температура под 30°С.

6.5. Данни за опаковката

Първична опаковка

10 броя капсули се опаковат в блистер от твърдо, прозрачно PVC и алуминиево фолио.

Вторична опаковка

5 блистера, заедно с листовка се поставят в сгъваема картонена кутия.

6.6. Препоръки при употреба

Да не се прилага след изтичане срока на годност, посочен върху опаковката!
Да се пази на места, недостъпни за деца!

7. ПРОИЗВОДИТЕЛ И ПРИТЕЖАТЕЛ НА РАЗРЕШЕНИЕТО ЗА УПОТРЕБА

НИХФИ АД
София 1797, Бул. "Кл. Охридски" 3

Прочетете още свързани теми от Здраве и красота
здравна информация: Българските болници използват 3 пъти повече антибиотици от европейскитеОт началото на следващата година микробиологичните лаборатории в болниците ще трябва да бъдат ръководени задължително от клиницист микробиолог. Според изследвания, България се намира на средно европейското равнище по прием на антибиотици на доболничното ниво. Спрямо този показател сме на нивото на Германия, което е с 2 пъти по-ниско от това на страни като Франция, Италия и Гърция. Целта е да се подкрепят усилията на национално ниво за редуциране на ненужната употреба на антибиотици.
заболявания: Гъбички на кракатаГъбичните инфекции по кожата на краката, tinea pedis, се причиняват от микроорганизми, които използват кожата като своя жизнена среда и я увреждат. Те могат да се видят по-рядко по тялото, главата и ръцете, а най-често по краката. От това състояние страда всеки четвърти човек на планетата.
здравна информация: Везни - здравен хороскоп за 2015 г.Везните ще се радват на крепко здраве през цялата година. Въпреки това, трябва да обърнете внимание на болестите, които ще Ви безпокоят през първата половина на годината. Повишен е риска от влошаване на състоянието Ви поради прекалено тревожене за странични проблеми, което от своя страна да доведе оплакванията Ви до хронични.
полезни съвети: 10 съвета за по-дълъг и щастлив животМоже да го подценявате, но хората често осъзнават как тровят организма си ден след ден. Сложете във вашата диета органични плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, многозърнест хляб и кафяв ориз. Заложете на киселото мляко и сиренето, ако е възможно да си ги набавяте от производителя, както и риба, заради омега-3 киселините и зехтин, авокадо и бадеми за мононенастени мазнини.
 
Мнения
Автор: Аптеки Оптима
От дата: 15/01/2011 09:01
Какво е Вашето мнение за "ФЕНОФИБРАТ КАПСУЛИ 100 МГ Х 50"?
уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!