Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Victoria's SecretEwopharmaBoehringer INatural FactorsWoods Of WindsorBettina-BartyАрдесLeocremaAmbrosКокона КозметиксАрониадаRamkopharmIkarov
СОФАМЕТ ТАБЛЕТКИ 850 МГ Х 30

СОФАМЕТ ТАБЛЕТКИ 850 МГ Х 30

Отстъпката не важи
за продукти в промоция
Цена:2.50 лв.
Продуктът се отпуска с рецепта и не може да бъде закупен онлайн
Телефон
за поръчка
+359 878 292 513
Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа
3/5
10 гласували
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всяка поръчка над 100 лв. виж повече
България - само за Русе
от 0 до 20 лв над 20 лв
1.90 лв.Безплатна доставка

България
от 0 до 100 лв над 100 лв
4.30 лв.Безплатна доставка

Международна нормална
от 0 до 10000 лв
35.15 лв.

Доставката се извършва със Speedy. При заявка за друга курерска фирма от страна на клиента, клиентът заплаща сумата според ценовата листа на съответната куриерска фирма, независимо от стойността на поръчката му.

Извършваме доставка и с Еконт Експрес econt express, като цената е 3.99лв. - 7лв според вида на доставката.

Подробна информация Как да пазарувам?
Вижте още продукти от:

СОФАМЕТ ТАБЛЕТКИ


Показания

Като монотерапия за лечение на инсулин-независим диабет (стабилен диабет в зряла възраст, тип 2), без данни за кетоацидоза, при които само чрез диета и физическа активност не може да се постигне адекватен гликемичен контрол, предимно при болни с наднормено тегло.Употребява се и в комбинация с други перорални антидиабетични продукти или с инсулин в случай на трудно контролиране на кръвната захар.

# Дозов режим

От 2 до 3 пъти дневно по време или след хранене, индивидуално в зависимост от стойностите на кръвната захар.Лечението се започва с 1 таблетка 2 пъти дневно сутрин и вечер при постепенно повишаване на дозата. При недостатъчен ефект дозата се увеличава с по 1 таблетка седмично до достигане на доза 3 таблетки дневно. Препоръчителната максимална доза е 4 таблетки (2000 mg) дневно (възможен е прием сутрин и вечер по 2 таблетки). При необходимост максималната дневна доза може да достигне 6 таблетки (3 g).При преминаване от друг перорален антидиабетен продукт към метформин, следва да бъде преустановен приема на другия продукт, след което да се започне лечение с метформин в указаната по-горе доза.

Комбинация с инсулин

Метформин се прилага в обичайната доза 1 таблетка 2-3 пъти дневно, докато дозата на инсулин се адаптира в зависимост от измерените стойности на кръвната захар.

Пациенти в напреднала възраст

Дозата се съобразява с бъбречната функция.

Деца

Не се препоръчва поради липса на достатъчно данни.'

# Противопоказания• Свръхчувствителност към активното вещество или някое от помощните вещества;

• Диабетна кетоацидоза и диабетна прекома;

• Бъбречни увреждания или нарушения на бъбречната функция; бъбречна недостатъчност (нива на серумния креатинин ? 135 mmol/l);

• Остри състояния с опасност от увреждане на бъбречната функция като:

- дехидратация,

- тежки инфекции,

- шок;

- венозно приложение на йод-съдържащи контрастни продукти.

• Остри или хронични заболявания, които могат да предизвикат тъканна хипоксия като:

- сърдечна или дихателна недостатъчност,

- наскоро прекаран инфаркт на миокарда,

- шок,

• Чернодробна недостатъчност, остра алкохолна интоксикация, алкохолизъм;

• Кърмене.

# Специални предупреждения

Бъбречна функция

Екскретира се чрез бъбреците - нивата на серумния креатинин трябва да се определят преди започване на лечението, както и периодично след това:

- най-малко веднъж годишно при пациенти с нормална бъбречна функция;

- най-малко 3-4 пъти годишно при пациенти със серумни креатининови нива на горното граница на нормата, както и при пациенти в напреднала възраст.

Нарушената бъбречна функция при пациенти в напреднала възраст е честа и безсимптомна. При пациенти с данни за нарушена бъбречна функция и възраст над 70 години, преди започване на лечение с метформин задължително трябва да се уточни състоянието на бъбречната функция.Особено внимание при терапия с антихипертензивни, диуретични или нестероидни противовъзпалителни лекарства (бъбречната функция може да се наруши)

Лактатна ацидоза

При свръхдозиране и кумулиране на метформин в организма е възможна поява на лактатна ацидоза със сериозни метаболитни усложнения (висока смъртност при липса на подходящо лечение). Лактатна ацидоза се наблюдава главно при пациенти с изразена бъбречна недостатъчност. Рискови фактори като лош контрол на диабета, кетоацидоза, продължително гладуване, употреба на алкохол, чернодробна недостатъчност и всякакви състояния, свързани с хипоксия, могат да доведат до тежка лактатна ацидоза. Тя се характеризира с ацидозна диспнея, абдоминална болка и хипотермия последвани от кома. Диагностичните лабораторни изследвания показват ниско pH на кръвта, плазмени нива на млечна киселина над 5 mmol/l, повишени аниони и съотношение пируват/лактат.

Ако има съмнение за метаболитна ацидоза приложението на метформин трябва да се преустанови и пациентът незабавно да се хоспитализира

Приложение на йод-съдържащи контрастни средства

Интравенозното им приложение за диагностични изследвания може да доведе до бъбречни нарушения - приложението на метформин се преустановява преди или по време на изследването и се възобновява не по-рано от 48 часа след това при условие, че бъбречната функция е нормална.

Хирургични интервенции

Лечението с метформин трябва да бъде преустановено 48 часа преди операция с обща анестезия и обикновено не трябва да се възобновява по-рано от 48 часа след това.

По време на лечението с метформин пациентите трябва да продължават диета с равномерно разпределение на въглехидратите през деня. Пациентите с наднормено тегло трябва да продължават приема на нискокалорична храна.

Обичайните лабораторни тестове за мониториране на диабета трябва да се извършват редовно.Метформин самостоятелно не причинява хипогликемия, но е нужно внимание, когато се използва в комбинация с инсулин или сулфанилурейни продукти.Съдържа сорбитол - пациенти с редки наследствени проблеми на непоносимост към фруктоза не трябва да приемат лекарствения продукт.

# Лекарствени взаимодействия

С инсулин, перорални антидиабетни продукти (напр. сулфанилурейни и акарбоза), нестероидни противовъзпалителни, МАО-инхибитори, АСЕ-инхибитори, бета-блокери, антихипертензивни продукти (клонидин, резерпин и др.), фибрати, циклофосфамид или негови производни хипогликемичният ефектът на метформин може да бъде усилен.

Катионактивните лекарства (амилорид, дигоксин, морфин, прокаинамид, хинидин, ранитидин, триметоприм, ванкомицин), които се елиминират чрез тубуларна бъбречна секреция, е възможно да се конкурират с метформин за реналната тубуларна транспортна система и това да доведе до повишаване на плазмената концентрация на метформин.

Циметидин забавя отделянето метформин - повишен риск от лактатна ацидоза.Понижаващият ефект на метформин върху кръвната захар може да бъде намален при едновременно приложение с: кортикостероиди, естрогени, перорални контрацептиви, тиазидни и други диуретици, адреналин, инхалаторни ?2-миметици, фенотиазини, хормони на щитовидната жлез, калциеви антагонисти. Комбинираното лечение с метформин и някои от тези продукти изисква строг контрол на кръвната захар.

Йод-съдържащи рентгеноконтрастни вещества, приложени вътресъдово, могат да доведат до бъбречна недостатъчност, натрупване на метформин и повишаване риска от лактатна ацидоза. Приложението на метформин трябва да се спре преди или по време на изследването, и да се възобнови не по-рано от 48 часа след това, при условие че бъбречната функция е нормална.Повишен риск от лактатна ацидоза има при остра алкохолна интоксикация, особено при гладуване, непълноценно хранене или чернодробна недостатъчност. Да се избягва консумация на алкохол и алкохолсъдържащи медикаменти.Метформин може да понижи действието на кумариновите антикоагуланти.

# Бременност и кърмене

Бременност

Диабетно болни пациентки, която планира бременност или са бременна не трябва да се лекуват с метформин. В такива случаи трябва да се използва инсулин за поддържане на нивата на кръвната захар възможно най-близки до нормалните, за да се сведе до минимум рискът от фетални малформации, свързани с патологичните нива на кръвната захар.

КърменеЕкскретира се в майчиното мляко. Поради опасност от хипогликемия при кърмачето - прекратяване на кърменето или избор на друга възможност за лечение на майката.

# Лекарствена форма и опаковка

Филмирана таблетка.

По 10 филмирани таблетки в блистер, по 5, съответно по 3, блистера в кутия.

# Начин на отпускане

По лекарско предписание

Прочетете още свързани теми от Здраве и красота
заболявания: ТетанусТетанус е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от анаеробния микроорганизъм Clostridium tetani, който отделя екзотоксини. Той е от групата на условно-патогенните организми. Заболяването е известно още от Древността. Още през IV в.пр.н.е пръв Хипократ описва заболяването. Причинителят е изолиран за първи път през 1887 година, а 36 години по-късно е произведен анатоксин за активна имунизация. Заболяването се среща във всички страни.
полезни съвети: 5 начина да преборим главоболиетоГлавоболието може да е периодично и силно. Със сигурност да развали деня ви и то не само този, а по-следващия и по-следващия, понякога се появява неочаквано и без предупреждение и много пъти докторите не намират причината, но преди да посегнете към скъпите лекарства опитайте с тези 5 лесни начина и открийте кой от тях гони ужасното ви главоболие.
предизвикателство: Как да пречистим организма от токсинитеМного от нас са гледали всевъзможни реклами на различни напитки, които твърдят, че ще детоксикират или изчистят тялото ви, обогатени в „здравословни хранителни вещества” ще ви помогна за тънката талия. Но дали това наистина е така?
заболявания: АстмаБронхиалната астма представлява заболяване, което засяга дихателните пътища и протича с хронично възпаление. Заболяването протича с различни по продължителност и честота епизоди на задъхване, кашляне, болки в гръдната област и недостиг на въздух.
 
Мнения
Автор: Аптеки Оптима
От дата: 15/01/2011 09:01
Какво е Вашето мнение за "СОФАМЕТ ТАБЛЕТКИ 850 МГ Х 30"?
уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!