Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
OilatumOenobiolPurelogicolGalenicAsamPierre FabreDailyRene FurtererVitabioticsДоктор ПамуковPranaromPiz BuinComplete Pharma
СИМВАСТАТИН ТАБЛЕТКИ 20 МГ Х 30

СИМВАСТАТИН ТАБЛЕТКИ 20 МГ Х 30

Цена:11.35 лв.
Продуктът се отпуска с рецепта и не може да бъде закупен онлайн
Телефон
за поръчка
+359 878 292 513
Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа
3/5
10 гласували
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всяка поръчка над 100 лв. виж повече
България - само за Русе
от 0 до 20 лв над 20 лв
1.90 лв.Безплатна доставка

България
от 0 до 100 лв над 100 лв
4.99 лв.Безплатна доставка

Международна нормална
от 0 до 10000 лв
37.99 лв.

Подробна информация Как да пазарувам?
Вижте още продукти от:

СИМВАСТАТИН ТАБЛЕТКИ


1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СИМВАСТАТИН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Симвастатин принадлежи към клас лекарствени продукти, наречени антихиперлипидемични и по специално - инхибитори на ензима HMG- СоА редуктаза. Те се прилагат за овладяване на състояние, наречено хиперхолестеролемия (повишените нива на мазнини в кръвта като напр. холестерол и триглицериди), както и за намаляване на рисковете за Вашето здраве в случай, че страдате от сърдечно-съдово заболяване (исхемична болест на сърцето (ИБС) или друга съдова болест), диабет, прекаран инсулт.

2. ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ СИМВАСТАТИН

Кога не трябва да приемате това лекарство?
Не бива да приемате Симвастатин Генерикон 20 mg в следните случаи:

  • Свръхчувствителни сте към лекарственото или някое от помощните вещества;
  • Приемате някои лекарства за сърдечно-съдови заболявания (напр. калциеви антагонисти и по специално Мибефрадил);
  • Страдате от чернодробно заболяване, включително холестаза (запушване на жлъчния канал) или имате повишени нива на чернодробните ензими (особено серумна трансаминаза);
  • В миналото сте имали мускулно заболяване (миопатия).


Обърнете специално внимание при употребата на Симвастатин Генерикон 20 mg
Преди да започнете да приемате Симвастатин 20 mg филмирани таблетки Вашият лекар ще Ви обясни риска от развитие на миопатия(заболяване на скелетно- мускулната система). Вие ще бъдете информирани, че трябва в най-кратък срок да съобщавате за всяка безпричинно появила се мускулна болка, повишена мускулна чувствителност или слабост. Вашият лекуващ лекар може да Ви назначи лабораторни изследвания, важно е да направите тези изследвания.
Моля информирайте Вашият лекар, ако имате чернодробни проблеми или ако консумирате големи количества алкохол - може да е наложително да се намали дозировката.
Лечението със Симвастатин Генерикон 20 mg филмирани таблетки следва да се преустанови няколко дни преди извършване на планирана голяма хирургична интервенция или след, ако се наложи такава по спешност.
Информирайте Вашия лекуващ лекар, ако сте били диагностицирани като пациент с повишен риск за развитие на рабдомиолиза (разграждане на мускулните влакна). Той може да Ви назначи пълни лабораторни изследвания преди започване на лечението в следните случаи:

  • пациенти в напреднала възраст (над 70 години)
  • бъбречна недостатъчност
  • неконтролиран хипотиреоидизъм
  • лична или фамилна анамнеза за наследствени мускулни нарушения
  • случаи на мускулни увреждания, след приложение на други статини и фибрати
  • консумация на големи количества алкохол.

 Изключително важно е да информирате Вашия лекар, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства (включително и такива, отпускани без рецепта). Повишено внимание е необходимо при едновременното предписване на фенофибрат със симвастатин, тъй като и двата лекарствени продукта могат да причинят мускулно заболяване (миопатия) при самостоятелното им прилагане. Моля, в случай че страдате от остра дихателна недостатъчност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Симвастатин Генерикон 40 mg филмирани таблетки.

Бременност и кърмене
Симвастатин Генерикон 40 mg не бива да се приема по време на бременност. Препоръчително е предприемането на подходящи контрацептивни мерки по време на лечението с това лекарство. В случай, че забременеете, докато приемате Симвастатин20 mg , моля, незабавно се обърнете към Вашия лекар.
Няма данни дали Симвастатин преминава в майчиното мляко. Поради това не е препоръчително да кърмите, докато приемате Симвастатин 20 mg .

Приложение при деца и подрастващи
Ефективността и безопасността на Симвастатин 20 mg е проучена при момчета на възраст от 10 до 17 години и при момичета, които са започнали да имат менструация поне от една година.
Ефективността и безопасността на Симвастатин 20 mg при деца на възраст под 10 години не е установена и употребата му не се препоръчва.
За повече информация, разговаряйте с Вашия лекар.

Шофиране и работа с машини
Няма сведения, които да предполагат, че Симвастатин 20 mg се отразява върху способността за шофиране и работа с машини.

Прием на други лекарства
При едновременно прилагане на Симвастатин и други лекарствени продукти/дори  и такива, отпускани без рецепта) е възможна появата на лекарствени взаимодействия. По тази причина е много важно да информирате Baшия лекар за  всички лекарства, които приемате или сте приемали, включително и за тези отпускани без рецепта.
Лекарства, които в терапевтични дози значително забавят метаболизма на Симвастатин могат да доведат до повишаване на плазмените нива на инхибиторите на HMG-CoA редуктазата и по този начин да повишат риска от мускулни заболявания. Такива лекарства са имуносупресанти (Циклоспорин), прилагани за подтискане на имунната система, противогъбични лекарства (Итраконазол, Кетоконазол и други азолови производни), антиинфекциозни лекарства (макролидни антибиотици - Еритромицин, Кларитромицин), антидепресантът Нефазодон, както и калциевият антагонист Мибефрадил. Едновременното прилагане на Симвастатин 20 mg и тези лекарства трябва да се избягва.
Вероятността за настъпване на мускулно увреждане, както и неговата тежест зависят от прилаганата доза на лекарствения продукт. Повлияват се и от едновременния прием на други лекарства, които биха могли да увредят мускулите. Такива са например други антихиперлипидемични лекарствени продукти (Гемфиброзил и други фибрати, както и Ниацин (никотинова киселина) в доза 1 g дневно). Комбинирането на Симвастатин 20 mg и други лекарствени продукти с подобно действие, трябва да се прилага само когато очакваната полза от лечението надвишава риска.
При пациенти, приемащи едновременно даназол, циклоспорин, фибрати или Ниацин, дозировката на Симвастатин не бива да надвишава 10 mg, тъй като рискът от мускулни заболявания се повишава значително. По време на лечението на инфекциозни и гьбични заболявания е препоръчително спиране на лечението със Симвастатин.
Приемът на големи количества сок от грейпфрут (повече от Уг I) предизвиква повишаване на нивата на Симвастатин, което би могло да доведе до повишен риск от мускулно заболяване. Препоръчително е да се избягва приемането на големи количества сок от грейпфрут по време на лечението със Симвастатин. Приемането на нормални количества сок от грейпфрут (1/4 1 дневно) оказва минимално влияние върху лекарството и няма клинично значение.
Съобщете на Вашия лекар в случай, че приемате амиодарон (лекарствен продукт за лечение на сърдечни аритмии), верапамил и дилтиазем (лекарства, прилагани за лечение на високо кръвно, ангина пекторис или други сърдечни заболявания).
Комбинирането на Симвастатин с антикоагуланти може да доведе до леко повишаване на активността им.
Моля, информирайте Вашият лекар за всички лекарствени продукти, които приемате, включително и тези, изписвани без рецепта.

3. КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ СИМВАСТАТИН 
В каква дозировка се прилага Вашето лекарство?
Придържайте се стриктно към предписанията на Вашия лекар. Той ще определи подходящата доза, както и необходимата продължителност на лечението.
Сърдечно-съдови заболявания
Вашият лекар ще прецени коя е най-подходящата за Вас дозировка. Обичайната начална доза е 20 mg дневно, прилагани вечер.

Хиперхолестеролемия (повишено съдържание на мазнини в кръвта)
Обичайната начална дозировка е 10 mg дневно, прилагани еднократно вечер. Препоръчителната дозировка е между 10 и 80 mg дневно. При пациенти с леко и умерено повишени нива на холестерола, лечението може да започне от 5 mg. При нужда Вашият лекар ще коригира дозата.

Фамилна хиперхолестеролемия
Препоръчителната доза Симвастатин при пациенти с фамилна хиперхолестеролемия е 40 mg дневно, приложена еднократно вечер, или 80 mg дневно в три отделни дози (две дози по 40 mg, взимани през деня и единична вечерна доза от 40 mg). Симвастатин трябва да бъде използван като допълнение към друго намаляващо холестерола лечение (напр. LDL-афереза), или ако такова лечение не съществува.

Комбинирано лечение
Симвастатин е ефективен самостоятелно или в комбинация с други антихиперлипидемични лекарствени продукти, имащи други механизми на действие (особено, свързващи се с жлъчните киселини смоли). При пациенти, приемащи едновременно циклоспорин, фибрати или Ниацин, препоръчаната максимална дневна доза на Симвастатин не бива да надвишава 10 mg.

Пациенти с бъбречна недостатъчност
При пациенти с умерена бъбречна недостатъчност не се налага коригиране на дозата, тъй като Симвастатин се отделя през бъбреците в много малка степен. При пациенти с тежка бъбречна недостатъчност, прилагането на дозировки над 10 mg изисква оценка на възможния риск и трябва да става с повишено внимание.

Пациенти в напреднала възраст
При пациенти на възраст над 65 години, лекувани със Симвастатин е установена същата ефективност като и при останалите пациенти. Не е наблюдавано увеличение на броя на нежеланите лекарствени реакции.

Деца
При подрастващи (от 10 до 17 години) със заболяване, наречено хетерозиготна фамилна хиперхолестеролемия, препоръчителната начална доза е 10 mg веднъж дневно, приемана вечер. Препоръчителният дозов интервал е 10-40 mg дневно, като 40 mg е максималната препоръчителна дневна доза.
Няма проучвания, потвърждаващи ефективността и безопасността на Симвастатин при деца и по тази причина прилагането му не е препоръчително.
За повече информация се обърнете към Вашия лекар.

Начин на приемане
Филмираните таблетки Симвастатин Генерикон 40 mg могат да се приемат с малко количество течност, независимо от режима на хранене. При необходимост таблетката може да бъде счупена на две, като се използва делителната линия.

Действия при предозиране или пропускане на таблетка
За успешно лечение е препоръчително Симвастатин Генерикон 40 mg да се приема редовно.
В случай, че забравите да приемете една доза, не взимайте допълнителна таблетка, за да наваксате. Продължете лечението по обичайния начин.
Ако приемете повече таблетки от необходимото, моля, незабавно уведомете Вашия лекар.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, Симвастатин Генерикон 40 mg филмирани таблетки може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Ако някоя от  нежеланите реакции стане тежка или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Честотата на нежеланите лекарствени реакции се определя съгласно следната класификация:
Много чести (>1/10), чести ( ? 1/100, <1/10), сравнително редки ( ? 1/1000, <1/100), редки 1/10000, <1/1000), много редки (<1/10000), включително и изолирани случаи.

Нарушения в кръвта и кръвотворните органи:

Рядко: анемия;
Нарушения в нервната система:
Рядко: главоболие, сетивни нарушение (парестезия), замаяност, невропатия;

Стомашно-чревни нарушения:
Рядко: констипация (остра форма на запек), коремна болка, на газове),подуване (събиране ензимни промени
влакна нарушения на храносмилането свързано с (диспепсия), диария, гадене, повръщане, панкреатит;
Чернодробни и жлъчни нарушения:
Рядко: възпаление на черния дроб (хепатит), жълтеница (иктер);
Нарушения на кожата и подкожните тъкани:
Рядко: обрив, сърбеж, косопад;

Нарушения на мускулно-скелетната система и съединителната тъкан:
Рядко: мускулна слабост (миопатия), разграждане на мускулните (рабдомиолиза ), мускулни болки, мускулни спазми;

Нарушения от общ характер:
Рядко: астения;
Съобщава се за редки случаи на синдром на свръхчувствителност с един или повече от следните симптоми: остър, локализиран в лицевата област ангиоедем, неразположението протича без сърбеж и минава в рамките на 48 часа, lupus- подобен синдром, обща ревматична мускулна болка , промени в съединителната тъкан на кожата, мускулите и вътрешните органи (дерматомиозит), възпаление на кръвоносните съдове (васкулит), увеличен брой бели кръвни клетки (еозинофилия, гранулоцит) повишена СУЕ, възпаление на ставите, ставни болки, обрив, фоточувствителност, треска, зачервяване, диспнеа и отпадналост.
Изследвания:
Рядко: повишаване нивата на чернодробните ензими, алкалната фосфатаза и серумната креатинкиназа.
Възможните нежелани реакции са:
Нарушения на съня, включващи безсъние и нощни кошмари Загуба на памет Сексуална дисфункция Депресия
Проблеми с дишането, включващи постоянна кашлица и/или учестено дишане или треска.

5. СЪХРАНЕНИЕ НА СИМВАСТАТИН 
Съхранявайте Симвастатин Генерикон 20 mg в оригиналната му опаковка на място недостъпно за деца!
Не употребявайте таблетките след изтичане на срока на годност,посочен върху опаковката! Когато този срок изтече, занесете останалите таблетки на Вашия фармацевт! Той ще се погрижи да бъдат безопасно унищожени.

 
Мнения
Автор: Аптеки Оптима
От дата: 15/01/2011 09:01
Какво е Вашето мнение за "СИМВАСТАТИН ТАБЛЕТКИ 20 МГ Х 30"?
Прочетете още свързани теми от Здраве и красота
полезни съвети: 7 важни и питателни съставки в броколитеНакарах се да харесвам хапването на броколи, тъй като знам всички колко е полезен този зеленчук за здравето. Научих се че е много по-вкусно, когато са на стръкчета в сезона си полети с лимонов сок и зехтин. Харесвам ги в пастата си и намирам супата от броколи за особено полезна особено, когато е поръсена с натрошени печени бадеми.
здравна информация: Здравен хороскоп за 2017 година – Зодия ТелецГодишният хороскоп на Телец сочи, че годината ще започне под влиянието на Юпитер. През първите 9 месеца нивото на енергия за вас ще е високо и това ще ви дава тласък да се насочите към поддържане на здравето си чрез фитнес и активни тренировки. Ще изпитвате удовлетвореност от резултатите, които постигате.
здравна информация: Здравен хороскоп за 2017 година – зодия Скорпион2017 година за Скорпионите е година на енергия, с която да накарате тялото си да работи на високи обороти. Ще имате желание да правите повече физически упражнения, за да се поддържате в добра форма. Освен физическата, и психическата ви енергия, ще е на много високи нива.
здравна информация: Рак – здравен хороскоп за 2016 годинаРаци, необходимо е да обърнете особено внимание на здравословното състояние на вашите дихателна и храносмилателна системи, особено през първите три тримесечия на годината.
уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!