Аптеки оптима - здраве и красота!
тел: +359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
DietrexBronnleyHaya LabsWoods Of WindsorBettina-BartyЕвелин 29La Roche3ChenesRene FurtererCarrotenNobelEsiEnglish Soap Company
Церебролизин

Церебролизин

Отстъпката не важи
за продукти в промоция
Цена:61.61 лв.
Продуктът не е в наличност
Телефон
за поръчка
+359 878 292 513
Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа
5/5
2 гласували
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всяка поръчка над 100 лв. виж повече
България - само за Русе
от 0 до 20 лв над 20 лв
1.90 лв.Безплатна доставка

България
от 0 до 100 лв над 100 лв
4.30 лв.Безплатна доставка

Международна нормална
от 0 до 10000 лв
35.15 лв.

Доставката се извършва със Speedy. При заявка за друга курерска фирма от страна на клиента, клиентът заплаща сумата според ценовата листа на съответната куриерска фирма, независимо от стойността на поръчката му.

Извършваме доставка и с Еконт Експрес econt express, като цената е 3.99лв. - 7лв според вида на доставката.

Подробна информация Как да пазарувам?

ЦЕРЕБРОЛИЗИН


Церебролизин е лекарство отпускащо се по лекарско предписание. Церебролизин е под формата на инжекционене разтвор. Церебролизин не трябва да се използва при епилепсия.

1. НАИМЕНОВАНИЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИЯ

Cerebrolysin® (Церебролизин) - инжекционен разтвор

2. КАЧЕСТВЕН И КОЛИЧЕСТВЕН СЪСТАВ

В 1 ml се съдържат 215.2 mg Cerebrolysin® concentrate, като ~15% са нискомолекулни пептиди и -85% свободни аминокиселини.

3. ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМА

Инжекционен разтвор/концентрат за инфузионен разтвор.

4. КЛИНИЧНИ ДАННИ

4.1. Терапевтични показания

• Органични, метаболитни и невродегенеративни заболявания на главния мозък, особено сенилна деменция от Алцхаймеров тип.

• Исхемичен мозъчен инсулт.

• Черепно-мозъчни травми, пост-оперативни травми, сътресения или контузии на главния мозък.

4.2. Дозировка и начин на приложение

Еднократно могат да се прилагат дози до 50 ml, като се препоръчва провеждане на терапевтичен курс.
Оптималният курс на лечение се състои от ежедневно приложение при обща продължителност от 10-20 дни.

Общи препоръки за дневна доза:

• органични и метаболитни заболявания на главния мозък и невродегенеративни заболявания (деменция): 5-30 ml

• исхемичен мозъчен инсулт: 10-50 ml

• черепно-мозъчни травми: 10-50 ml

• при деца: 1-2 ml

Ефикасността на терапията може да се повиши чрез провеждане на повторни терапевтични курсове до достигане на по-нататъшен благоприятен ефект. След първоначалния курс, честотата на дозиране може да бъде намалена до 2 или 3  пъти седмично. Между последователните курсове трябва да има период без прилагане на лекарствения продукт, идентичен по времетраене на курса.

Могат да се прилагат дози до 5 ml интрамускулно и до 10 ml неразреден интравенозно. Дози от 10 ml до 50 ml трябва да се прилагат чрез бавна интравенозна инфузия, след разреждане на лекарствения продукт с предложените стандартни инфузионни разтвори. Продължителността на инфузията трябва да бъде между 15 и 60 мин.

В продължение на повече от 24 часа, при стайна температура и на светло, е изпитана съвместимостта със следните инфузионни разтвори:

- 0, 9% разтвор на натриев хлорид (9mg NaCl/ml)

- разтвор на Рингер (Na+153,98 ттоl/l, Са2+2,74 mmol/l, К+4,02 mmol/l, Сl-163,48 mmol/1)

- 5% разтвор на глюкоза

Възможна е употреба на витамини и кардиоваскуларни лекарствени продукти едновремено с Cerebrolysin®, -но трябва да се избягва смесването в една спринцовка на Cerebrolysin® с други лекарствени продукти.

4.3. Противопоказания

• Свръхчувствителност към някоя от съставките на лекарствения продукт.

• Епилепсия.

• Тежка бъбречна недостатъчност.

4.4. Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба

Трябва да се обърне особено внимание при:

• алергични диатези;

• епилептични състояния и grad mal пристъпи; пристъпите може да зачестят, вследствие на лечение с Cerebrolysin®; няма доказателства, че лечението с Cerebrolysin® нарушава бъбречната функция, но употребата на лекарствения продукт трябва да се избягва при установяване на тежка бъбречна недостатъчност.

4.5. Лекарствени и други взаимодействия

Въз основа на фармакологичния профил на Cerebrolysin®, трябва да се обърне специално внимание на потенциалните допълнителни ефекти при едновременното приложение с антидепресанти или МАО-инхибитори. В тези случаи се препоръчва намаляване на дозата на антидепресантите.
Cerebrolysin® не трябва да се смесва с балансирани аминокиселинни разтвори в една инфузия.

4.6. Бременност и кърмене

При проведени проучвания с опитни животни не са установени някакви доказателства за репродуктивна токсичност. Няма достатъчно данни, които да са достоверни за хора. По тази причина, Cerebrolysin® трябва да се употребява по време на бременност и кърмене само в случай, че потенциалните благоприятни ефекти превишават евентуалните рискове.

4.7. Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини

При проведените клинични изследвания с Cerebrolysin® не са установени данни за влияние върху способността за шофиране и работа с машини.

4.8. Нежелани лекарствени реакции

Смущения от страна на имунната система

Много рядко (<1/10,000):

свръхчувствителност или алергични реакции като сърбеж по кожата, локални възпаления, главоболие, болки в шията, болки в крайниците, втрисане, болки в поясната област, задух, тръпки по тялото и подобно на шок състояние.

Метаболитни нарушения

Рядко (>1/10,000- <1/1,000): загуба на апетит.

Психиатрични нарушения

Рядко (>1/10,000- <1/1,000) желаните терапевтични ефекти са били свързани с възбуда (агресивност, обърканост, безсъние).

Смущения от страна на нервната система

Рядко (>1/10,000 - <1/1,000) при бързо инжектиране на лекарствения продукт е възможна поява на чувство на замаяност.

Много рядко (<1/10,000): при приложение на Cerebrolysin® са наблюдавани единични случаи на grand mal.

Сърдечно-съдова система

Много рядко (<1/10,000) при бързо инжектиране на лекарствения продукт са наблюдавани сърцебиене или аритмия.

Гастроинтестинални смущения

Много рядко (<1/10,000): са отбелязвани случаи на диспепсия, диария, запек, гадене и повръщане.

Увреждания на кожата и подкожната тъкан

Рядко (>1/10,000- <1/1,000):
  
При бързо инжектиране на лекарствения продукт е възможна поява на чувство на затопляне или изпотяване.

Пруритус.

Общи смущения и смущения в мястото на приложение

Много рядко (< !/10,000) са докладвани случаи на зачервяване и парене.

При клинични проучвания се съобщават редки случаи (>1/10,000; <1/1,000) на хипервентилация, високо кръвно налягане, ниско кръвно налягане, уморяемост, тремор, депресия, апатия, сънливост и симптоми на грип (напр: простуда, кашлица, инфекции на дихателния тракт).

Горепосочените нежелани лекарствени реакции са типични за възрастни пациенти и могат да бъдат наблюдавани и без употребата на лекарствения продукт.

4.9. Предозиране

Не са известни случаи на увреждане на здравето вследствие предозиране или интоксикация.

5. ФАРМАКОЛОГИЧНИ СВОЙСТВА

5.1. Фармакодинамични свойства

Протеолитичната пептидна фракция, получена от свински мозък стимулира клетъчната диференциация, поддържа функцията на нервните клетки и усилва защитните и възстановителните механизми. При проведени проучвания с опитни животни е установено, че Cerebrolysin® влияе директно на невроналната и синаптичната пластичност, което подобрява процеса на обучение. Това свойство е доказано при млади, възрастни и в напреднала възраст животни с намалени познавателни способности. При експериментални модели на мозъчна исхемия е било установено, че Cerebrolysin® намалява големината на инфаркта, потиска образуването на оток, стабилизира микроциркулацията, удвоява степента на преживяемост и нормализира получената вследствие на лезиите неврологична недостатъчност, както и дефицита по отношение на възможностите за обучение. Отбелязани са също положителни резултати при прилагане на модели с болестта на Алцхаймер. Освен директния ефект на Cerebrolysin® по отношение на невроните, лекарственият продукт чувствително повишава броя на молекулите, които осъществяват транспорта на глюкоза през кръвно-мозъчната бариера, като по този начин се балансира критичния енергиен дефицит свързан със заболяването.

При проведените ЕЕГ проучвания при здрави доброволци и при пациенти със съдова деменция, след четириседмичен курс на лечение, са установени изразени дозо-зависими ефекти на повишена невронална активност (нарастване на а- и р-честотите). Независимо от причината за заболяването, била тя невродегенеративна деменция от Алцхаймеров тип или съдова деменция, прилагането на Cerebrolysin®, води до обективно подобряване на способностите за обучение и ежедневната' битова активност. Само две седмици след приложение на лекарствения продукт се установява подобрение в общото клинично състояние, което е още по-изразено при продължаване на лечението. Независимо от вида на деменцията, при около 60-70% от болните се наблюдава  положителен ефект от терапията с Cerebrolysin . При сенилна деменция от Алцхаймеров тип подобрението в клиничното състояние на пациента се задържа и след приключване на курса лечение. В частност се подобряват и стабилизират за продължителен период от време ежедневните битови активности, вследствие на което се намалява необходимостта от обгрижване и наблюдение на пациентите. Въз основа на невротрофичния ефект на Cerebrolysin® (подобен на фактор-стимулиращ растежа на невроните), лечението може да доведе до значително намаляване, а в някои случаи и до спиране на прогресията на невродегенеративните процеси.

5.2. Фармакокинетични свойства

Протеолитичната пептидна фракция получена от свински мозък се състои от пептиди с кратък биологичен живот, подобни или идентични с ендогенно образуваните. До сега не е проведено успешно директно определяне на фармакокинетичните им свойства. Индиректните фармакокинетични данни са проучени въз основа на фармакодинамичния профил на Cerebrolysin®. В съответствие с тези данни, е установена невротрофична активност на продукта до 24 часа след еднократно приложение.

Освен това, съставните части на лекарствения продукт могат да преминат кръвно-мозъчната бариера. При проведените предклинични in vivo опити е доказано, че при интрацеребровентрикуларно или периферно приложение на Cerebrolysin®, фармакодинамичните ефекти спрямо централната нервна система се идентични. По този начин индиректно е доказано преминаването на съставките на Cerebrolysin® през кръвно-мозъчната бариера.

5.3. Предклинични данни за безопасност

Остра токсичност/LDso

Мъжки плъхове    68 ml/kg телесно тегло i.v. 

Женски плъхове   74 ml/kg телесно тегло i.v.

Кучета мъжки/женски    >52,2 ml/kg телесно тегло i.v.

Хронична токсичност

Плъхове: над 5 ml/kg телесно ,тегло в продължение на 26 седмици: умерено изразени промени в хематологичните показатели.

Кучета: при приложение на максимална доза от 9 ml/kg телесно тегло/дневно в продължение на 28 дни (което съответства на около 10 пъти терапевтичната доза при хора), и при приложение на максимална доза от 4.5 ml/kg телесно тегло/дневно в продължение на 26 седмици (което съответства на около 5 пъти терапевтичната доза при хора), не е установена системна непоносимост свързана с лекарствения продукт.

Репродуктивна токсичност

При интравенозно приложение на Cerebrolysin® в дози токсични за майката, както и при прилагане на технически възможно максимални обеми, не са установени тератогенни ефекти в нито една репродукционна фаза при плъхове или зайци, влияние върху фертилитета, възможностите за размножаване, потомството, ембриотоксични и фетотоксични ефекти.

Мутагенност

При in vitro или in vivo опити Cerebrolysin® не е показал генотоксичност или мутагенен потенциал.

Канцерогенност

При нито едно от проведените изследвания по отношение на хронична токсичност или на клиничното приложение на продукта, не са установени данни за канцерогенни ефекти.

Сенсилибизационен потенциал

Пептидите с по-голямо молекулно тегло с антигенен потенциал са отстранени от инфузионния разтвор при процесите на производство и качествен контрол.

При имунологичните проучвания не е установен ефект върху имунната система. Вследствие на тези проучвания е доказано, че прилагането на Cerebrolysin® не води до образуване на антитела и на кожна анафилаксия. Cerebrolysin® не притежава хистамин-стимулиращ потенциал и няма хемо-аглутинационен ефект.

6. ФАРМАЦЕВТИЧНИ ОСОБЕНОСТИ

6.1. Списък на помощните вещества

Натриев хидроксид и вода за инжекции.

6.2. Несъвместимости

Cerebrolysin® е несъвместим с разтвори, които променят рН (5,0-8,0) и със съдържащи масти разтвори.

6.3. Срок на годност

60 месеца.

6.4. Специални условия на съхранение

Cerebrolysin® трябва да се съхранява при стайна температура (под 25°С), да се пази от светлина, да се съхранява в картонена кутия и да не се замразява.
Разтворът да се изтегля от ампулите непосредствено преди употреба.

6.5. Данни за опаковката

Ампули с цвят на кехлибар, стъкло Type I (Ph.Eur.) с номинална вместимост от 1 ml, 5 ml и 10 ml.

6.6. Инструкции при употреба

При приложение на Cerebrolysin® посредством венозен катетър за продължителна употреба, последният трябва да се промива с физиологичен разтвор на натриев хлорид преди и след приложението на лекарствения  продукт.

Само за еднократна употреба.

Да се използват само бистри, с кехлибарен цвят разтвори.

7. ПРОИЗВОДИТЕЛ И ПРИТЕЖАТЕЛ НА РАЗРЕШЕНИЕТО ЗА УПОТРЕБА

EBEWE Pharma Ges.m.b.H. Nfg. KG Mondseestrasse 11 A-4866 Unterach Austria

Прочетете още свързани теми от Здраве и красота
заболявания: Болест на ПаркинсонПричината за развитие на заболяването е неуточнена, но се счита, че Паркинсоновата болест е резултат от дегенерация на субстанция нигра в мозъка. Процесът вероятно се предизвиква от няколко фактора – ген, токсини, стрес, медиаторен дисбаланс с дефицит на допамин.
заболявания: КрастаЗаболяването се развива след 3- 6 седмици с кожни промени на определени зони, което допълнително улеснява поставянето на диагнозата. Обикновено обривите са разположени между пръстите на ръцете, около лактите, пъпа, зърната на гърдите, половите органи и бедрата.
полезни съвети: Емоционално храненеАко сте от хората, които ядете, когато сте тъжни и депресирани и се опитвате да запълните празнота в душата и с храна по различни емоционални причини, то трябва да преосмислите лошия навик. Тъй като по този начин вие вредите още повече на тялото си, болести като диабет, затлъстяване и високо кръвно налягане дебнат.
здравна информация: АлергиитеАлергиите се определят като прекомерна реакция на имунната система в отговор на експозиция на някои чужди вещества. Понякога имунният отговор е преувеличен, туй като някои вещества се възприемат като безвредни при някои организми и не предизвикват алергични реакции при тях.
 
Мнения
Автор: Аптеки Оптима
От дата: 15/01/2011 09:01
Какво е Вашето мнение за "Церебролизин"?
уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!