Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Victoria's SecretEmoliumBronnleyРоза ИмпексVita GoldAbocaVichyArranAbo PharmaHimalaya DragBarleans OrganicGalenic3Chenes
Клиндамицин капсули 300 мг Х 16 МИП

Клиндамицин капсули 300 мг Х 16 МИП

Цена:10.20 лв.
Продуктът се отпуска с рецепта и не може да бъде закупен онлайн
Телефон
за поръчка
+359 878 292 513
Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа
3/5
10 гласували
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всяка поръчка над 100 лв. виж повече
България - само за Русе
от 0 до 20 лв над 20 лв
1.90 лв.Безплатна доставка

България
от 0 до 100 лв над 100 лв
4.99 лв.Безплатна доставка

Международна нормална
от 0 до 10000 лв
37.99 лв.

Подробна информация Как да пазарувам?
Вижте още продукти от:

КЛИНДАМИЦИН табл. 600 мг.* 30  МИП ФАРМА

В тази листовка:

1. Какво представлява Клиндамицин-МIР 600 мг и за какво се използва
2. Преди да приемете Клиндамицин-МIР 600 мг
3. Как да приемате Клиндамицин-МIР 600 мг
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Клиндамицин-МIР 600 мг
6. Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КЛИНДАМИЦИН-МIР 600 мг И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Клиндамицин-МIР 600 мг е антибиотик от групата на линкозамидите. Той се използва за лечение на инфекции, причинени от микроорганизми, чувствителни към клиндамицин [като например чувствителни анаеробни бактерии, чувствителни щамове на аеробни Грам-положителни бактерии (стрептококи, стафилококи и пневмококи), както и чувствителни щамове Chlamydia trachomatis]:
•  инфекции на костите и ставите;
•  инфекции на уши, нос и гърло;
•  зъбно-челюстни инфекции;
•  инфекции на долните дихателни пътища;
•  вътрекоремни инфекции; . гинекологични инфекции;
•  инфекции на кожата и меките тъкани;
•  скарлатина.

В случай на тежки инфекции лечението трябва да започне с парентерално (интравенозно) приложение на клиндамицин съдържащи лекарствени продукти.

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ КЛИНДАМИЦИН-МIР 600 мг

Не приемайте Клиндамицин-МIР 600 мг

•  ако  сте   алергични  (свръхчувствителни)  към  клиндамицин  или  към  някоя  от  другите  съставки  на Клиндамицин-МIР 600 мг филмирани таблетки (описани в точка 6 „Какво съдържа Клиндамицин-МIР 600 мг")
•  ако сте алергични (свръхчувствителни) към линкомицин.

Обърнете специално внимание при употребата на Клиндамицин-МIР 600 мг

Клиндамицин-МIР 600 мг трябва да се прилага с особено внимание при:
•  нарушена чернодробна функция;
•  смущения в невро-мускулната проводимост  (напр.  миастения гравис:  болезнена мускулна  слабост и Паркинсонова болест: т.н. вибрираща парализа);
•  предишни стомашно-чревни заболявания (напр. предишно възпаление на дебелото черво).
В случай на продължително лечение (повече от три седмици), периодично трябва да се изследва кръвната картина, както и функцията на черния дроб и бъбреците.

При поява на тежка и упорита диария по време на лечение с клиндамицин, незабавно прекратете приема на лекарството и уведомете лекуващия лекар.
Продължителната и повторна употреба на клиндамицин може да доведе до инфекция на кожата и лигавиците с микроби, срещу които Клиндамицин-МIР 600 мг е неефикасен, както и населяване с бластомицети. Клиндамицин-МIР 600 мг не трябва да се прилага в случай на остра респираторна инфекция, причинена от вируси.
Клиндамшнш-МIР 600 мг е неефикасен за лечение на менингит, тъй като достигнатите концентрации на клиндамицин в церебро-спипалната течност не са достатъчни за лечение.

Прием на други лекарства

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
Клиндамицин-МIР 600 мг не трябва да се комбинира с макролидни антибиотици (напр. еритромицин), поради взаимно подтискане на ефикасността.

Доказана е кръстосана устойчивост между клиндамицин, който е активна съставка Клиндамицин-МIР 600 мг, и линкомицин съдържащи лекарствени продукти.

Клиндамицин-МIР 600 мг може да усили действието на мускулно-релаксиращите лекарства (напр. етер, тубокурарин и панкурониев бромид), дължащо се на неговата способност за нервно-мускулно блокиране. Този ефект може да доведе до неочаквани, животозастрашаващи инциденти по време на хирургически операции.

Ефикасността на пероралните противозачатъчни средства, когато се приемат едновременно с Клиндамицин-МIР 600 мг, не е гарантирана. Поради тази причина трябва да се използват други, допълнителни контрацептивни методи.

Прием на Клиндамицин-МIР 600 мг с храни и напитки

Вие може да приемате това лекарство със или без храна.

Бременност и кърмене

При употребата по време на бременност и кърмене, трябва да бъде обмислено внимателно съотношението полза/риск. Досега експерименталните проучвания при хора не показват никакъв тератогенен ефект на клиндамицин.
При кърмачета може да се наблюдава сенсибилизация (развиване на свръхчувствителност), диария и колонизация на лигавиците с бластомицети.
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

Шофиране и работа с машини

Клиндамицин-МIР 600 мг не повлиява способността за шофиране или работа с машини.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ КЛИНДАМИЦИН-МIР 600 мг

Винаги приемайте Клиндамицин-МIР 600 мг точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Филмираните таблетки се поглъщат цели (без да се сдъвкват или натрошават) с достатъчно количество течност (напр. чаша вода). Препоръчва се филмираните таблетки да се вземат на няколко приема, разпределени през деня, за предпочитане на всеки 6 до 8 часа.
Ако Вашият лекар не Ви е предписал друго за Клиндамицин-МIР 600 мг, валидни са долупосочените указания. Моля, спазвайте предписанията за употреба, тъй като в противен случай Клиндамицин-МIР 600 мг няма да има желания ефект.

В зависимост от тежестта и мястото на инфекцията, възрастни и деца над 14-годишна възраст приемат 1 до З филмирани таблетки Клиндамицин-МIР 600 мг (съответстващи на 0,6 гр до 1,8 гр клиндамицин) дневно. Дневната доза се разпределя на 3-4 приема.

Дозировка при деца от 6 до 14-годишна възраст

От 8 до 25 мг/кг дневно, разделени в 3-4 приема. Тази лекарствена форма не е подходяща за деца под 6-годишна възраст.

Дозировка при пациенти с чернодробни увреждания

При пациенти със средно тежка до тежка степен на чернодробни увреждания времето, за което лекарственият продукт се разгражда наполовина в организма, се удължава. Намаляване на дозата обикновено не се налага, ако Клиндамицин-МIР 600 мг е предписан на всеки 8 часа. Но, при пациенти с тежка степен на чернодробна недостатъчност концентрацията на лекарствения продукт в кръвта трябва да се контролира. В съответствие с резултатите е необходимо да се прибегне до намаляване на дозата или алтернативно удължаване на времето между отделните приеми.

Дозировка при пациенти с бъбречни увреждания

При пациенти с бъбречни увреждания времето за отделяне на половината от приетото количество лекарствен продукт е също удължено, като намаляване на дозата в повечето случаи не е необходимо. Но, при пациенти с тежка бъбречна недостатъчност или спиране на отделяне на урина (анурия), концентрацията на лекарството в кръвта трябва да се контролира. В съответствие с резултатите е необходимо намаляване на дозата или удължаване на времето между отделните приеми от 8 до 12 часа.

Дозировка при пациенти на хемодиализа

Клиндамицин не се отделя при хемодиализа. Така че преди и след диализа не се налага промяна в предшестващата дозировка.

Ако сте приели повече от необходимата доза Клиндамицин-МIР 600 мг

Информирайте Вашия лекар или фармацевт незабавно. Ако е възможно, вземете Вашето лекарство и тази листовка с Вас.

Ако сте пропуснали да приемете Клиндамицин-МIР 600 мг

Обикновено симптомите на болестта не се утежняват особено, ако една доза е била пропусната. Продължете лечението с предписаната доза и не компенсирайте пропуснатия прием с двойна доза. Но, моля да запомните, че Клиндамицин-МIР 600 мг може да бъде безопасен и ефективен само, ако се взема редовно.

Ако сте спрели приема на Клиндамицин-МIР 600 мг

В случай на нежелани реакции, Вашият лекар ще Ви информира за възможни спешни мерки и ще Ви посъветва, дали други лекарствени продукти са подходящи за Вашето лечение. Моля, не прекъсвайте лечението в никакъв случай, без да сте се консултирали с Вашия лекар.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, моля, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Клиндамицин-МIР 600 мг може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Нежеланите реакции може да настъпват с определена честота, която се дефинира по следния начин:
- много чести: засягат повече от 1 потребител на 10
- чести: засягат от 1 до 10 потребители на 100
- нечести: засягат от 1 до 10 потребители на 1 000
- редки: засягат от 1 до 10 потребители на 10 000
- много редки: засягат по-малко от 1 потребител на 1 000
- с неизвестна честота: честотата не може да се определи от наличните данни.

Нарушения на кръвта и лимфна система
Редки: Тромбоцитопения, левкопения, еозинофилия, неутропения или гранулоцитопения (нарушения в броя на различните кръвни клетки и тромбоцити в кръвта).

Стомашно-чревни нарушения
Чести: Стомашен дискомфорт, повдигане, гадене, повръщане и диария.
Редки: Езофагит (възпаление на хранопровода), стоматит (възпаление на устната кухина) и глосит (възпаление на езика).
С  неизвестна честота: Псевдомембранозен ентероколит (инфекция на червата, причинена от бактерията Clostridium difficile).

Нарушения на нервната система
Редки: Ефект на нервно-мускулно блокиране (нарушение на предаването на импулси от нервите към мускулите).

Нарушения на кожата и подкожната тъкан
Редки: Вагинит (възпаление на външните полови органи при жени) и лющене на кожата.
Много редки: Еритема ексудативум мултиформе (напр. синдром на Стивънс - Джонсън) и синдром на Лайел (последните две са тежки кожни реакции с образуване на мехури по кожата, устата, очите и половите органи).
Чести: Обрив, сърбеж и уртикария (обширни зачервени и уплътнени участъци по кожата).

Нарушения на мускулно-скелетната система и съединителната тъкан

С неизвестна честота: Артралгия (болка в ставите).

Жлъчно-чернодробни нарушения:
Редки: Жълтеница, отклонения в тестовете за чернодробната функция.

Нарушения на имунната система
С неизвестна честота: Анафилактичен шок, оток на Квинке (подуване на устата, езика и гърлото).

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ КЛИНДАМИЦИН-МIР 600 мг

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Да се съхранява под 30° С на място, защитено от светлина.

Не използвайте Клиндамицин-МIР 600 мг след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка и блистера след «Годен до:». Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт, как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

 

 
Мнения
Автор: Аптеки Оптима
От дата: 15/01/2011 09:01
Какво е Вашето мнение за "Клиндамицин капсули 300 мг Х 16 МИП"?
Прочетете още свързани теми от Здраве и красота
полезни съвети: Как да озаптите желанието за цигараВсеки знае, че пушенето вреди на здравето, но не всеки успява да надвие желанието си да запали цигара. Цигарите вредят на сърцето, на дробовете, на кожата и на стомаха, увреждат зъбната повърхност, но са особено опасни за бебето по време на бременност
полезни съвети: 8 лесни начина да се справите с болката и възпалениетоКогато става дума за болки, повечето хора прибягват до заредената до горе аптечка с болкоуспокояващи, или натъпкания с ледени кубчета фризер. Но по-голямата част от този дискомфорт произлиза повече от хронични възпаления, от колкото от остри.
заболявания: КрастаЗаболяването се развива след 3- 6 седмици с кожни промени на определени зони, което допълнително улеснява поставянето на диагнозата. Обикновено обривите са разположени между пръстите на ръцете, около лактите, пъпа, зърната на гърдите, половите органи и бедрата.
здравна информация: АлергиитеАлергиите се определят като прекомерна реакция на имунната система в отговор на експозиция на някои чужди вещества. Понякога имунният отговор е преувеличен, туй като някои вещества се възприемат като безвредни при някои организми и не предизвикват алергични реакции при тях.
уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!