Аптеки оптима - здраве и красота!
тел: +359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
BioveaBronsonDelaromNatur PharmaФитофармаSinguladermAmbrosEurovitalSchoenenbergerPhytoEos UsaPhyto WaveVitaslim
ПИРАЗИНАМИД 500 МГ Х 100

ПИРАЗИНАМИД 500 МГ Х 100

Отстъпката не важи
за продукти в промоция
Цена:36.91 лв.
Продуктът се отпуска с рецепта и не може да бъде закупен онлайн
Телефон
за поръчка
+359 878 292 513
Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа
3/5
10 гласували
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всяка поръчка над 100 лв. виж повече
България - само за Русе
от 0 до 20 лв над 20 лв
1.90 лв.Безплатна доставка

България
от 0 до 100 лв над 100 лв
4.30 лв.Безплатна доставка

Международна нормална
от 0 до 10000 лв
35.15 лв.

Доставката се извършва със Speedy. При заявка за друга курерска фирма от страна на клиента, клиентът заплаща сумата според ценовата листа на съответната куриерска фирма, независимо от стойността на поръчката му.

Извършваме доставка и с Еконт Експрес econt express, като цената е 3.99лв. - 7лв според вида на доставката.

Подробна информация Как да пазарувам?
Вижте още продукти от:

ПИРАЗИНАМИД 


1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА PYRAZINAMID И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Състав

1 таблетка съдържа 500 mg pyrazinamide.

Опаковка

Сгъваема кутия със 100 таблетки в стъклена бутилка.

Какво представлява Pyrazinamid?

Pyrazinamide е лекарство, което се използва за лечение на туберкулоза (туберкулостатик). Той разрушава туберкулозните бактерии във фазата на вътреклетъчно деление. Той е особено ефективен в първите месеци на лечение. Винаги се прилага заедно с други туберкулостатици (isoniazid, ethambutol, rifampicin) за предотвратяване на развитието на резистентни щамове на туберкулозните бактерии.

За какво се използва Pyrazinamid?

Лекарството се прилага при лечение на всички форми на туберкулоза (в комбинация с други туберкулостатици).

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ PYRAZINAMID

Уведомете лекуващия си лекар, ако имате някакво хронично заболяване, обменно заболяване, ако сте свръхчувствителни или ако вземате други лекарства.

Kой не трябва да приема Pyrazinamid?

Не трябва да приемате лекарството, ако сте свръхчувствителни към pyrazinamide или други съставки на това лекарство, ако имате тежко нарушение на чернодробната функция или остра подагра.

Предпазни мерки и предупреждения

Преди началото на лечението кажете на лекуващия си лекар, ако се лекувате от диабет, чернодробно заболяване, бъбречно заболяване, подагра или порфирия. По време на лечението на пациенти с диабет желаните концентрации на кръвната захар се поддържат трудно.

При пациенти с порфирия pyrazinamide може да предизвика остър пристъп на порфирия.

При пациенти с бъбречна недостатъчност pyrazinamide може да започне да се натрупва в организма.
Преди началото на лечението и по време на лечението лекуващият лекар понякога ще ви изпраща за изследвания на кръвта. Честотата на контролните изследвания ще се определя от лекаря.

Важно е да приемате редовно лекарството и да продължите лечението дори и ако се чувствате по-добре. Ако няма отговор към лечението до две или три седмици или ако болестта се влошава, незабавно се консултирайте с лекуващия си лекар.

Незабавно спрете приема на лекарството и уведомете лекуващия си лекар, ако получите:

• болка в горната дясна част на корема, липса на апетит, сутрешно гадене, потъмняване на урината и/или жълтеница,

• подуване, зачервяване и болка на ставата на палеца на крака или на някоя друга става. Уведомете лекуващия си лекар, ако сте свръхчувствителни към ethionamide, isoniazid, niacin или други химически сродни лекарства, тъй като може да сте свръхчувствителни също и към pyrazinamide.

Прием на Pyrazinamid с храна и напитки

Приемайте лекарството с малко течност, като еднократна доза след закуска.

Не се препоръчва употребата на алкохол по време на лечение с pyrazinamide, тъй като pyrazinamide може да засили токсичните ефекти на алкохола.

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с лекуващия си лекар или фармацевта преди да вземете някакво лекарство.
Въпреки че няма данни за вредни ефекти на pyrazinamide върху плода, рискът не може да се изключи.
Преди началото на лечението кажете на лекуващия си лекар, ако сте бременна или кърмите. Незабавно уведомете лекуващия си лекар, ако забременеете по време на лечението.

Бременните жени трябва да приемат лекарството само ако категорично се нуждаят от него. Решението за лечение по време на бременност или преустановяване на лечението се взема от лекаря.
Pyrazinamide се отделя в малки количества в кърмата и поради това не се препоръчва кърмене по време на лечение.

Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини

Не е известно pyrazinamide да повлиява общо бдителността на пациента при шофиране на моторни превозни средства и работа с машини.

Какви други лекарства може да взаимодействат с Pyrazinamid?

Уведомете лекуващия си лекар или фармацевта, ако приемате или сте приемали доскоро други лекарства, освен тези, които са ви предписани.

Необходимо е да кажете на лекуващия си лекар, ако вземате лекарства за лечение на епилепсия (phenytoin), диабет, вирусни инфекции (zidovudine), подагра или лекарства за елиминиране на пикочната киселина (allopurinol, colchicine, probenecid, sulfinpyrazone) и имуносупресори (cyclosporine).
Едновременното приложение на pyrazinamide и phenytoin може да доведе до интоксикация с phenytoin. Ако по време на едновременно лечение с pyrazinamide и phenytoin се появят  некоординирани движения (атаксия), засилени рефлекси (хиперрефлексия), неволеви очни движения (нистагъм) и/или треперене или тръскане на ръцете (тремор), спрете приема на лекарството и се консултирайте с лекуващия си лекар.  


Едновременната употреба на pyrazinamide и другите гореспоменати лекарства може да промени действието и да засили или намали ефектите на тези лекарства или на pyrazinamide.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ PYRAZINAMID

Дозировка и метод на приложение

Спазвайте стриктно указанията на лекуващия си лекар. Не трябва да променяте дозите или да преустановявате лечението, без да се консултирате с лекуващия си лекар преди това.

Обичайната доза pyrazinamide при възрастни е 15 до 30 mg/kg телесно тегло дневно.

Максималната дневна доза не трябва да надхвърля 2 g.

Обичайната доза за деца е също 15 mg до 30 mg/kg телесно тегло дневно; максималната дневна доза не трябва да надхвърля 2 g.

При приложение два или три пъти седмично, при пациенти в напреднала възраст, болни с бъбречно или чернодробно увреждане и пациенти на хемодиализа или перитонеална диализа дозите се определят от лекаря. Лекарят ще определи продължителността на лечението.

Ако имате чувството, че ефектът на лекарството е много силен или твърде слаб, моля консултирайте се с лекуващия си лекар или с фармацевта.

Ако приемете повече Pyrazinamid отколкото трябва

Ако сте взели по-голяма доза от необходимото, незабавно се консултирайте с лекуващия си лекар или фармацевта.

Ако някой пациент е погълнал по-голям брой таблетки и е в съзнание, предизвикайте повръщане и се консултирайте с лекар.

Ако забравите да приемете Pyrazinamid

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате забравената.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Pyrazinamid също може да има нежелани реакции. Най-сериозните нежелани реакции са нарушенията на чернодробната функция (от жълтеница, увеличение на черния дроб, безсимптомно повишение на активността на чернодробните трансаминази до редки случаи на остра активна чернодробна атрофия и смърт), които зависят от дозата. Поради това преустановете приема на лекарството и незабавно уведомете лекуващия си лекар, ако се появи болка в горната дясна част на корема, повишена температура, загуба на апетит, слабост, сутрешно гадене, повръщане, тъмна урина и/или жълтеница.

По-рядко са наблюдавани повръщане, болки в мускулите и ставите с повишение на телесната температура, реакции на свръхчувствителност (кожен обрив, уртикария, сърбеж, фоточувствителност), сидеробластна анемия и тромбоцитопения.

Редки нежелани реакции при лечението с pyrazinamide са акне, пелагра, порфирия, болки при уриниране (дизурия) и възпаление на бъбреците (интерстициален нефрит). Ако забележите някои нежелани ефекти, включително и такива, които не са споменати в тази листовка, моля, информирайте лекуващия си лекар или фармацевта.

5. СЪХРАНЕНИЕ НА PYRAZINAMID

Срок на годност

Лекарството не трябва да се използва след датата на изтичането на срока на годност, отбелязана върху опаковката.

Условия на съхранение

Да се пази от влага и светлина. Да не се съхранява при температура над 25°С. Да се съхранява на места, недостъпни за деца.

Информация за предписване

Само по лекарско предписание.

Прочетете още свързани теми от Здраве и красота
заболявания: Ендометриозата – заболяване, което се среща при всяка втора женаСпоред статистиката, от ендометриоза страда всяка втора жена, но при повечето тя не се проявява открито и се диагностицира само с ултразвуково изследване. При някои млади жени тя дори е вродена.
здравна информация: Предлагат увеличение на здравните вноски догодинаНа последната среща между министър-председателя на република България Пламен Орешарски и представители на българския лекарски съюз е било направено предложение от председателя на българския лекарски съюз, което е свързано с повишаване на здравната вноска.
зелено: 9 домашни растения за по-чист въздух у домаДнес все повече хора прекарват почти цялото си време в затворени пространства. Макар че въздухът в големите градове е силно замърсен, се оказва, че застоялият въздух в дома или офиса е още по-вреден за здравето. Редовното проветряване, дори да живеете до оживена улица, е един от начините да си осигурите по-чист въздух.
здравна информация: Овен – здравен хороскоп за 2016 годинаВлиянието на планетата Марс ще бъде очевидно, що се отнася до дейността на зодия Овен до месец Април. През 2016 година, овните ще бъдат изпълнени с жизненост и интересите ви ще засягат всички области на дейност. Вашата енергия ще ви помогне да преодолеете всички здравни проблеми без затруднения.
 
Мнения
Автор: Аптеки Оптима
От дата: 15/01/2011 09:01
Какво е Вашето мнение за "ПИРАЗИНАМИД 500 МГ Х 100"?
уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!