Аптеки оптима - здраве и красота!
тел: +359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Barleans OrganicДоктор ПамуковEwopharmaAbocaLieracVictoria's SecretKloraneSvrIkarovPierre FabreSanct BernardMason NaturalFlorivital
АТЕНОЛОЛ СТАДА ТАБЛЕТКИ 50 МГ. Х 20

АТЕНОЛОЛ СТАДА ТАБЛЕТКИ 50 МГ. Х 20

Отстъпката не важи
за продукти в промоция
Цена:7.56 лв.
Продуктът се отпуска с рецепта и не може да бъде закупен онлайн
Телефон
за поръчка
+359 878 292 513
Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа
3/5
10 гласували
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всяка поръчка над 100 лв. виж повече
България - само за Русе
от 0 до 20 лв над 20 лв
1.90 лв.Безплатна доставка

България
от 0 до 100 лв над 100 лв
4.30 лв.Безплатна доставка

Международна нормална
от 0 до 10000 лв
35.15 лв.

Доставката се извършва със Speedy. При заявка за друга курерска фирма от страна на клиента, клиентът заплаща сумата според ценовата листа на съответната куриерска фирма, независимо от стойността на поръчката му.

Извършваме доставка и с Еконт Експрес econt express, като цената е 3.99лв. - 7лв според вида на доставката.

Подробна информация Как да пазарувам?

Лекарствени форми

Таблетки

2. КЛИНИЧНИ ДАННИ

2.1. Показания

 Артериална хипертония, Исхемична болест на сърцето, суправентрикуларна и вентрикуларна аритмия, профилактика на мигрена, остър абстинентен алкохолен синдром. 
 

2.2. Дозировка и начин на приложение

Лечението обикновено започва с ДД 25-50 mg р.о. ДД се назначава в 1-2 приема. Антихипертензивният ефект на Atenolol се стабилизира след около 14 дневно лечение. Сърдечната честота в покой се задържа около 60 удара/min. Прилагането на Atenololа при АХ без съпътстваща коронарна исхемия в ДД >100 mg не води до по-добър терапевтичен ефект. За повечето болни с АХ ефективната ДД Atenolol е 50 mg р.о.; МДД при АХ е 100 mg. 
При angina pectoris МДД е 200 mg. При ритъмни нарушения на сърдечната дейност - начална доза 50 mg еднократно дневно. При необходимост след една седмица дневната доза може да се увеличи на 100 mg еднократно дневно.
      При възрастни пациенти с бъбречна недостатъчност и КК от 15 до 35 ml/min, Atenolol се назначава по 100 mg/48 h, a при КК <15 ml/min - по 100 mg/96 h. 
      ДД Atenolol за деца е 1-2 mg/kg орално.

2.3. Противопоказания

• свръхчувствителност към препарата
• тежка сърдечно-съдова недостатъчност
• кардиогенен шок
• хипотония
• метаболитна ацидоза
• ферхромоцитом
• нарушения в проводимостта - AV-блок II - III степен, SA-блок, синдром на болния синусов възел
• пресен миокарден инфаркт, усложнен с хипотония (със систолно налягане под 100 mm Hg);, брадикардия и лява сърдечна недостатъчност; 
• брадикардия (под 50 уд/мин)
• синдроми и заболявания на периферните съдове в напреднала фаза (синдром на Raynaud, болест на Burger, диабетна ангиопатия и др)
• спортисти

2.4. Специални предупреждения за употреба

Прекратяването му при пациенти с иехемична болест на сърцето не бива да става внезапно, тъй като внезапното прекъсване на приема може да доведе до коронарна исхемия с изостряне на стенокардията и дори миокарден инфаркт. 
Риск от развитие на брадикардия и хипотензия.
При декомпенсирана сърдечна недостатъчност, може да се прилага под лекарски контрол, поради риск от влошаване на симптомите.
Захарен диабет - необходимо е внимателно проследяване на кръвната захар - бета-блокерите могат да маскират симптомите на хипогликемия (специално тахикардията).
След продължителна диета или тежки физически усилия (поради риск от тежка хипогликемия).
При нарушена бъбречна функция (необходима е корекция на дозата според креатининовия клирънс).
При пациенти с ангина на Prinzmetal е възможно увеличаване честотата и продължителността на стенокардиите пристъпи поради вазоконстрикция на коронарните артерии.
Възможно е влошаване на налични леки смущения в периферната артериална циркулация.
При пациенти с анамнеза за тежки алергии, бета блокерите могат да повишат чувствителността към алергени и да утежнят анафилактичните реакции. 
Възможно е влошаване на бронхиална астма и бронхит, което налага преустановяване на лечението с бета-блокера и приложение на бронходилататори.
Може да да се влошат симптомите на съществуващ псориазис.
Може да се маскират признаците на тиреотоксикоза.
Възможни промени от бета-блокерите на някои тестове - повишени нива на серумни липопротеини и триглицериди; повишен серумен калий; фалшиво повишено ниво на катехоламини и техните разпадни продукти в урината и кръвта;
Продуктът съдържа лактоза като помощно вещество, поради което е неподходящ при хора с лактазна недостатъчност, галактоземия или глюкозен/галактозен синдром на малабсорбция.
Поради наличието в състава му на wheat starch (пшенично нишесте), да не се прилага при хора с глутенова ентеропатия.

2.5. Лекарствени и други взаимодействия

При едновременна употреба с инсулин или сулфанилурейни продукти бета-блокерите могат да маскират симптомите на хипогликемия (особено тахикардията и тремора) и да повишат риска от настъпване и по-трудно възстановяване от хипогликемия.
Комбинираната терапия на Atenolol с верапамил или дилтиазем е рискована, поради адитивен ефект по отношение на кардиодепресивната им активност. Други антихипертензивни медикаменти, вазодилататори, диуретици, трициклични антидепресанти, барбитурати, фенотиазини приемани едновременно с Atenolol усилват степента на понижение на артериалното налягане.
     Atenolol потенцира и удължава действието на недеполяризиращите миорелаксанти. 
     Лекарствата ензимни инхибитори (циметидин и др.) повишават плазмените нива на Atenolol и засилват неговите ефекти, докато естрогените намаляват антихипертензивния му ефект.
     НСПВЛ отслабват антихипертензивния ефект на Atenololа.
     Едновременна употреба със симпатикомиметици, например адреналин, може да противодейства на бета-блокерите.        
С контрастни, йод-съдържащи вещества - може да се увеличи риска от умерена до тежка анафилактична реакция, която е резистентна към терапия.
 С естрогени - намалява се антихипертензивния ефект на бета-блокера, поради предизвикания от естрогена ефект на задържане на течности.
     Никотин - прекратяване на пушенето може да увеличи терапевтичния ефект на Atenolol.

2.6. Приложение по време на бременност и кърмене

Рискова категория за бременност: С.
Бременност:
Бета-блокерите преминават плацентарната бариера и водят до повишен риск от хипогликемия, дихателни смущения, брадикардия и хипотония на фетуса и новороденото. Възможна е вътрематочна ретардация на плода. Затова Atenolol не се употребява при бременност, освен при специална нужда и под строг лекарски контрол на плода.

Употреба по време на кърмене
Atenolol не се прилага по време на кърмене защото се излъчва с кърмата и може да предизвика брадикардия, цианоза, хипотония и тахипнея при кърмачета, чийто майки са на лечение с този продукт.

2.7. Влияние върху способността за шофиране и работа с машини

Да се прилага с повишено внимание поради повлияване на реакциите и предизвикване на световъртеж и главозамайване.

2.8. Нежелани лекарствени реакции

Перзистираща брадикардия, хипотензия, болки в гърдите, диспнея, отоци, сърдечна недостатъчност, AV блок от II или III степен, рядко - феномен на Raynaud, изстиване на крайниците; замаяност, умора, безсъние или летаргия, объркване, памето-ви нарушения, депресия, нощни кошмари; запек, диария, гадене; импотенция, повишаване на триглицеридите и намаляване на HDL в плазмата.

3. ФАРМАКОЛОГИЧНИ ДАННИ

3.1. Фармакокинетични свойства:

Atenolol се резорбира в около 40-50% след перорален прием и достига пикови плазмени концентрации след 2-4 часа. Малка част се метаболизира в черния дроб и около 90% от приетата доза достига системната циркулация непроменена. Плазменият полуживот е около 6 часа, но може да се повиши при бъбречни увреждания, тъй като основният начин за елиминиране е през бъбреците. Atenolol преминава слабо в тъканите поради слабата си липоразтворимост и концентрацията му в мозъка е слаба. Свързването му с плазмените протеини е около 3%.

3.2. Фармакодинамични свойства:

• Фармакотерапевтична група: Антихипертензивни лекарства.
Бета-блокери.

• АТС код: C07AB03

Atenolol е кардиоселективен бета-блокер (инхибира предимно бета 1-рецепторите). Не притежава вътрешна симпатикомиметична активност и мембраностабилизиращо действие.
  Той е с антихипертензивна, антистенокардна и антиаритмична активност. 
  При болни с ИБС и АХ, Atenolol намалява случаите с фатален и нефатален миокарден инфаркт (има кардиопротективен ефект). Предотвратява развитието на внезапна смърт при постинфарктно болни. Това се обяснява с антиаритмичния му ефект и с намаляване на сърдечната исхемия. Atenolol както другите бета-блокери предизвиква обратно развитие на хипертрофията на лявата камера. Понижава кислородната консумация чрез отрицателен хронотропен и инотропен ефект. Подобрява регионалния миокарден кръвоток особено в субендокардните исхемични зони. Потиска и тромбоцитната агрегация. Антихипертензивният ефект на Atenolol (както и на другите бета-блокери) се дължи вероятно на намаляването на сърдечния минутен обем и намаляване на рениновото освобождаване от бъбреците. Намалява промените в артериалното налягане и сърдечния ритъм, предизвикани от физически натоварвания (антистресов ефект)
 Според класификацията на Vaughan Williams бета-блокерите спадат към клас II антиаритмични медикаменти.

Прочетете още свързани теми от Здраве и красота
полезни съвети: Баланс на чакрите на плажаСутрешната разходка по морския бряг може да е полезна по много причини – наситен с влага въздух, акупресура, таласотерапия. Можете да комбинирате морските бани с релаксация под чадъра или под утринното слънце, което не е твърде силно, с балансираща чакра релаксация.
полезни съвети: 11 неочаквани причини за неприятна миризмаОбонянието е едно от най-важните сетива в комуникацията ни с околните, затова е особено важно да знаем какво може да причини неприятна миризма, която може да отблъсне хората от нас.
зелено: 50 Суперхрани – Перфектният здравословен списък за пазар – част 1Преработените храни ни спечелват повечко килограми. Суперхраните ни помагат в борбата с тях и редуцират теглото ни. А в 21 век да търсиш здравословни храни в супермаркета, понякога може да се окаже по-трудно и от издирването на игла в купа сено.
предизвикателство: 7 признака, че имате хормонални проблеми и как да се справите с тяхМного е важно да знаете дали страдате от хормонален дисбаланс, защото по този начин тялото ви не може да функционира правилно, а и вие се измъчвате, хормоните са химическите посланици на мозъка, преминаваме в промени в хормоните си от раждането до смъртта.
 
Мнения
Автор: Аптеки Оптима
От дата: 15/01/2011 09:01
Какво е Вашето мнение за "АТЕНОЛОЛ СТАДА ТАБЛЕТКИ 50 МГ. Х 20"?
уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!