Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Complete PharmaOenobiolHerba MedicaPurelogicolEwopharmaHimalaya DragLeocremaNeutrogenaBiodermaEleaNutergiaEos UsaElancyl
СУМАМЕД КАПСУЛИ 250 МГ Х 6

СУМАМЕД КАПСУЛИ 250 МГ Х 6

Цена:18.98 лв.
Продуктът се отпуска с рецепта и не може да бъде закупен онлайн
Телефон
за поръчка
+359 878 292 513
Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа
4/5
1 гласувал
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всяка поръчка над 100 лв. виж повече
България - само за Русе
от 0 до 20 лв над 20 лв
1.90 лв.Безплатна доставка

България
от 0 до 100 лв над 100 лв
5.49 лв.Безплатна доставка

Международна нормална
от 0 до 10000 лв
37.99 лв.

Подробна информация Как да пазарувам?
Вижте още продукти от:

СУМАМЕД

 

Фармакотерапевтична група

Какво представлява Сумамед® капсули?

Антибактериален лекарствен продукт за системно приложение.
Макролиден антибиотик.

Антимикробна активност н действие

Азитромицин е първият азалиден антибиотик, нов клас макролиди.

Азитромицин има широк спектър на действие и е активен срещу повечето щамове на следните микроорганизми:

♦ Gram - положителни бактерии: Streptococcus pneumonie, S. pyogenes, S. agalactiae, S. viridans, стрептококи от група C, F и G и Staphylococcus aureus;

♦ Gram - отрицателни бактерии: Haemophilus influenzae, H. parainfluenzae, H. ducreyi, Moraxella catarrhalis, Bordetella pertussis, B. parapertussis, Legionella pneumophilia, Brucella melitensis, Helicobacter pylori, Campylobacter jejuni, Neisseria gonorrhoeae и Gardnerella vaginalis;

♦ Анаеробни бактерии: Bacteroides bivius, Clostridium perfringens и видовете Peptostreptococcus и Peptococcus;

♦ Други микроорганизми: Chlamydia trachomatis, C. pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, Ureaplasma urealytium, Treponema pallidum и Borellia burgdorferi.

Азитромицин се абсорбира добре след перорално приложение и бързо преминава от серума в тъканите. Той се разпределя широко в целия организъм и достига високи и постоянни тъканни концентрации. Азитромицин се концентрира във фагоцитите, които мигрират в инфектираното място и по този начин се повишава разпределението на лекарството в инфектираните тъкани. Неговото време на полуелиминиране е удължено, а освобождаването от тъканите е бавно. Основен път за елиминиране е е чрез жлъчката, екскрецията с урината е ниска.

Фармакокинетичните свойства на азитромицин осигуряват кратък и лесен режим на дозиране, веднъж дневно в продължение на 3 дни.

Терапевтични показания

За какво се използва Сумамед® капсули?

Сумамед® капсули се прилага за лечение на инфекции, причинени от чувствителни микроорганизми:

♦ инфекции на горните дихателни пътища: бактериален фарингит/тонзилит, синуит и възпаление на средното ухо;

♦ инфекции на долните дихателни пътища: бактериален бронхит, остра екзацербацяя на хроничен бронхит, интерстициална и алвеоларна пневмония;

♦ инфекции на кожата и меките тъкани: еритема хроника мигранс (I стадий на Лаймска болест), еризипел, импетиго и вторична пиодермия;

♦ полово предавани болести; неусложнен уретрит/цервицит;

♦ стомашни и дуоденални инфекции причинени от Helicobacter pylori.

Противопоказания

В какви случаи не трябва да приемате Сумамед® капсули?

Сумамед® капсули не трябва да се прилага при наличие на свръхчувствителност към макролидни антибиотици.

Специални мерки при употреба

Фармакокинетичните свойства на азитромицин осигуряват кратък и лесен режим на дозиране. Не се налага по-продължително приложение на Сумамед® капсули при горепосочените индикации, отколкото препоръчаното в листовката.

Лекарствени взаимодействия

Кои други лекарствени продукти повлияват действието на Сумамед® капсули или биват повлияни от него?

Антиапидните лекарствени продукти променят скоростта на абсорбция на азитромицин. Препоръчва се спазване на интервал най-малко 2 часа от приложението на азитромицин и антиацидно лекарство.
При пациенти, които получават ерготаминови алкалоиди, появата на ерготизъм може да се ускори при едновременно приложение с някои макролидни антибиотици, но няма данни за вероятни взаимодействия между ерготаминови производни и азитромицин. Известно е, че макролидните антибиотици взаимодействат с дигоксин, пиклоспорин, астемизол, триазолам, мидазолам или алфентанил. Въпреки, че няма данни за взаимодействие между azithromycin и тези лекарствени продукти, препоръчително е едновременната им употреба да става при стриктно мониториране.
При едновременното прилагане на Вашето лекарство и варфарин или орални кумаринови антикоагуланти може да се наблюдава повишена склонност към кървене.
Моля, информирайте Вашия лекар за всички лекарства, които приемате, включително и тези, отпускани без рецепта.

Специални предупреждения

Трябва да се подхожда внимателно при приложение на Сумамед® капсули при пациенти с нарушена чернодробна функция.

Какво трябва да имате предвид по време на бременност и кърмене?

Изследванията върху репродуктивността при животни не показват вредни въздействия върху плода. Тъй като изследванията при животни не са винаги показателни за повлияването при хора, Сумамед® капсули трябва да се прилага при бременност и кърмене само когато това е строго наложително.

Дозировка, начин и продължителност на приложение

В какво количество и колко често трябва да приемате Сумамед капсули?

Сумамед® капсули трябва да се приема еднократно дневно, най-малко един час преди или два часа след хранене.

♦ Инфекции на горните и долните дихателни пътища и кожата и меките тъкани (с изключение на еритема мигранс): 500 mg (две капсули от 250 mg като еднократна дозировка) в продължение на 3 дни.

♦ За еритема мигранс цялата дозировка е 3 g: 1 g (четири капсули от 250 mg) наведнъж през първия ден, последвана от 500 mg (две капсули от 250 mg) от втория до петия ден като еднократен дневен прием.

♦ Полово предавани болести: 1 g (четири капсули от 250 mg) наведнъж, еднократно.

♦ Стомашни и дуоденални инфекции, причинени от Helicobacter pylori: 1 g дневно като единичен прием (четири капсули от 250 mg) в продължение на 3 дни, в комбинация с amoxicillin 1 g два пъти дневно в продължение на 7 дни и omeprazole 20 mg два пъти дневно за 7 дни.
Не се налага промяна на дозата при хора в напреднала възраст.

Предозиране и други грешки при употреба

Какво трябва да направите, ако сте приели по-голямо количество от Сумамед® капсули?
Няма данни за предозиране със Сумамед® капсули. При предозиране с макролидни антибиотци може да се наблюдава загуба на слуха, тежко изразено гадене, повръщане и диария. В такъв случай трябва да предизвикате повръщане и веднага да потърсите лекарска помощ.

Какво трябва да направите ако сте пропуснали приема на Сумамед® капсули?

Пропуснатата доза трябва да приемете колкото е възможно по-скоро, а следващите - на интервали от 24 часа.
Не приемайте двойна доза от лекарството, за да компенсирате пропуснатия прием!

Нежелани лекарствени реакции

Сумамед® капсули рядко причинява преходни и леки нежелани лекарствени реакции. Може да се наблюдават храносмилателни нарушения (гадене, диария, болка в стомаха, повръщане и флатуленция) и обрив. Може да се наблюдава обратимо повишение на чернодробните ензими. При промяна, те се връщат към нормалните стойности две или три седмици след преустановяването на лечението.
Възможни са реакции на свръхчувствителност като обриви, уртикария или фоточувствителност.
В редки случаи се съобщава за сериозни алергични (рядко фатални) реакции. Някои от тях имат като резултат повторна поява на симптомите, което води до удължаване на периода за наблюдение и лечение.
Много рядко има съобщения за обратими реакции от страна на централната нервна система, като умора, главоболие, замайване, обонятелни и вкусови нарушения, мравучкане, повишена нервност и безсъние. Понякога може да се наблюдава болка в ставите.
Рядко се съобщава за нарушен сърдечен ритъм (палпитации и аритмии, включително тахикардия).
В случай на проява на някакви нежелани лекарствени реакции, включително и такива, който не са описани в тази листовка, моля консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

Специални условия на съхранение

Да се съхранява при температура под 25°С!

Да се съхранява на място, недостъпно за деца Прилага се само по лекарско предписание!

Срок на годност

3 години
Сумамед® капсули не трябва да се използва след изтичане датата на срока на годност, обозначена върху опаковката!

 
Мнения
Автор: Аптеки Оптима
От дата: 15/01/2011 09:01
Какво е Вашето мнение за "СУМАМЕД КАПСУЛИ 250 МГ Х 6"?
Прочетете още свързани теми от Здраве и красота
здравна информация: Здравен хороскоп за 2017 година – Зодия ТелецГодишният хороскоп на Телец сочи, че годината ще започне под влиянието на Юпитер. През първите 9 месеца нивото на енергия за вас ще е високо и това ще ви дава тласък да се насочите към поддържане на здравето си чрез фитнес и активни тренировки. Ще изпитвате удовлетвореност от резултатите, които постигате.
полезни съвети: 10 мита за грипаХората не винаги правят разлика между обикновената настинка и грипа, затова рядко провеждат правилното лечение, особено ако се самолекуват вкъщи. Всъщност се оказва, че има няколко масово разпространени мита за грипа, които пречат на лечението и на профилактиката, която е от особена важност в сезона на гриповете.
здравна информация: Синузит – втора частАко според лекуващият лекар причината за синузита е бактериална инфекция, може да се стигне до антибиотици. За острия синузит лечението е около 10-14 дни. За хроничния обаче, продължителността може да е по-голяма.
полезни съвети: Защо да спрем с пушенето?Пушенето е една от огромните причини за заболявания и преждевременна смърт сред хората. Поемането на токсини води до увреждане на различни органи и системи от вашето тяло и пречи на нормалното им функциониране.
уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!