Аптеки оптима - здраве и красота!
тел: +359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Merz PharmaceuticalsBio FreshArganycaDr. HanssNatur PharmaDucrayTnt 21LeocremaAbo PharmaTopicremEveline CosmeticsGalenicHimalaya Drag
АЦИКЛОВИР ТАБЛЕТКИ 200 МГ. Х 10

АЦИКЛОВИР ТАБЛЕТКИ 200 МГ. Х 10

Цена:8.15 лв.
Продуктът се отпуска с рецепта и не може да бъде закупен онлайн
Телефон
за поръчка
+359 878 292 513
Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа
4.7/5
65 гласували
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всяка поръчка над 100 лв. виж повече
България - само за Русе
от 0 до 20 лв над 20 лв
1.90 лв.Безплатна доставка

България
от 0 до 100 лв над 100 лв
4.30 лв.Безплатна доставка

Международна нормална
от 0 до 10000 лв
35.15 лв.

Доставката се извършва със Speedy. При заявка за друга курерска фирма от страна на клиента, клиентът заплаща сумата според ценовата листа на съответната куриерска фирма, независимо от стойността на поръчката му.

Извършваме доставка и с Еконт Експрес econt express, като цената е 3.99лв. - 7лв според вида на доставката.

Подробна информация Как да пазарувам?

Лекарствени форми

Таблети 
Флакони за инжектиране

2. КЛИНИЧНИ ДАННИ

2.1. Показания

Системни инфекции причинени от херпес-вируси - Нerpes simplex virus (HSV) и Нerpes Varicella zoster virus (HVZ). Използва се и в комплексната терапия на повърхностни херпес-инфекции,
Ацикловир има висока специфичност по отношение на Herpes simplex (вирус тип 1 и тип 2) и Herpes varicellla-zoster вирусите, като е сравнително по активен спрямо Herpes simplex. Той повлиява също, но по-слабо, вируса на Epstein-Bar (причиняващ мононуклеоза) и cytomegalovirus, причиняващ ретинит и увреждащ фетуса.


 

2.2. Дозировка и начин на приложение

Лечение на herpes simplex инфекции на възрастни 
Ацикловир 200 мг трябва да бъде приеман 5 пъти дневно през 4-часови интервали, като нощната доза се пропуска. Лечението трябва да продължи 5 дни, но при тежки първични инфекции може да бъде по-дълго. 
При тежко имунокомпрометирани пациенти (например таки­ва с трансплантация на костен мозък) или при пациенти с увредена чревна резорбция дозата може да бъде удвоена до 400 mg или да се премине на венозно приложение. Ле­чението трябва да започне възможно по-рано след начало­то на инфекцията. При рецидивиращи случаи лечението трябва да започне по време на продромалния период или когато лезиите се появят за пръв път. 

За профилактика на herpes simplex при имунокомпрометирани пациенти 200 mg ацикловир се приемат  4 пъти дневно през 6-часови интервали. 
При тежко имунокомпрометирани пациенти (Например след трансплантация на костен мозък) или при пациенти с увредена чревна резорбция се препоръчва ве­нозното приложение на препарата. За възрастни пациенти с herpes simplex инфекции и КК <10 ml/min ацикловир се дозира орално по 200 mg/12 h. 
При лечение на herpes zoster инфекции се препоръчва дозата да се увеличи до 800 mg/12 h. За лечение на herpes simplex инфекции и за профилактиката им при имуно­компрометирани деца, по-големи от 2 години, трябва да бъдат прилагани дози за възрастни, а при деца, по-мал­ки от две години, трябва да се дава половината от доза­та за възрастни. Няма специфични данни за потискане на herpes simplex инфекции или за лечението на herpez zoster инфекции при деца със запазен имунитет. 
При herpes simplex-енцефалит ацикловир се въ­вежда венозно капково в доза от 10 до 12,5 mg/kg/8 h. Инфузиите продължават 1 h, а курсът на лечене и - 10 дни. При пациенти с увредена бъбречна функция се из­ползват по-ниски дози. 
При КК 25-50 ml/min посочените еднократни дози се прилагат през 12-часови интервали, а при КК 10-25 ml/min - през 24 h. При КК 10 ml/min посочените по-горе еднократни дози се намаляват два пъти, а интервалът на приложение е 24 h. 
 За лечение на herpez zoster при възрастни препара­тът се назначава орално по 800 mg/4 h, като се пропуска нощната доза. Лечението продължава 7 дни. 
При тежко имунокомпрометирани болни или пациенти с нарушена чревна разорбция се препоръчва венозно приложение на ацикловир в доза от 10 до 12,5 mg/kg/8 h.

2.3. Противопоказания

Повишена чувствителност към ацикловир. 
Препаратът се прилага с повишено внимание по време на лактация.

2.5. Лекарствени и други взаимодействия

При комедикация със зидовудин са наблюдавани сомнолентност и летаргия. 
Циклоспорин, амфотерицин, аминозидите за­силват нефротоксичността на ацикловир. 
Уринната ек­скреция на метотрексат се понижава при едновременно прилагане с ацикловир.

2.6. Приложение по време на бременност и кърмене

Рискова категория за бременност: В.

2.7. Влияние върху способността за шофиране и работа с машини

Възможно е негативно повлияване при системна употреба на Ацикловир, предвид НЛР върху централната нервна система и потенциална невротоксичност.

2.8. Нежелани лекарствени реакции

Кожни обриви, фебрилитет, повръщане, диария, хипотензия, потискане на хемопоезата, флебит (в случай на екстравазация при неправилно i.v. инжектиране).
Повишаване серумните нива на черно­дробните ензими, креатинина и уреята. 
При плазмени концентрации над 0,25 mg/ml съществува нефротоксичен (развитие на интерстициален нефрит и др.) и невротоксичен риск. 
Невротоксичността се среща при 1—4% от болните и се проявява с променена сетивност, тремор, делир, гърчове и/или екстрапирамидни симптоми. Ацикловир се отстранява с хемодиализа.

2.9. Предозиране.

Повръщане, диария, хипотензия, потискане на хемопоезата, хемато- и нефротоксичност. При сериозна необходимост препарата се отстранява с хемодиализа.

3. ФАРМАКОЛОГИЧНИ ДАННИ

3.1. Фармакокинетични свойства:

Оралната бионаличност на ацикловир е ниска (10-20%)и  вариабилна. Тя се  намалява при повишаване на дозата, а също и от храната. Има СПП 15%, t1/2 2,5 h и уринна екскреция 75%/24 h. Препарата като цяло е по-ефективен при парентерално приложение.
След орално приложение на дози от 200 mg ацикловир пет пъти дневно aciclovir се уста­новява в майчиното мляко в концентрации от 0,6 до 4,1 пъти по-високи от съответните плазмени. По този начин при кърмене детето може да приеме aciclovir в дози до 0,3 mg/kg/24 h. Затова се препоръчва повишено внима­ние при приложение на ацикловир при кърмачки.
За орална терапия с ацикловир се предпочита неговият прекурсор валацикловир, представляващ естер на аминокиселината валин с ацикловир. Валацикловир съществува като самостоятелен препарат.

3.2. Фармакодинамични свойства:

• Фармакотерапевтична група: Антивирусни лекарства. Антихерпесни продукти.Системни химиотерапевтици.

• АТС код: J05AB01

Ацикловир е предлекарство (pro-drug) и представлява  гуанозиново производно.  След като навлезе в инфекти­раните клетки на макроорганизма вирусната тимидин-киназа го фосфорилира до моно-, ди- и трифосфат. 
Ацикловир-трифосфатът избирателно блокира вирусната ДНК-полимераза. 
Препаратът има 200 пъти по-силен афинитет към вирусната тимидин-киназа в сравнение с тази на клетките на макроорганизма. 
Ацикловир има висока специфичност по отношение на Herpes simplex (вирус тип 1 и тип 2) и varicellla-zoster вирусите, като е сравнително по активен спрямо Herpes simplex. Той повлиява също, но по-слабо, вируса на Epstein-Bar (причиняващ мононуклеоза) и Cytomegalovirus, причиняващ ретинит (който може да доведе до ослепяване) и увреждащ фетуса.

Прочетете още свързани теми от Здраве и красота
предизвикателство: Отървете се от неприятното подуванеНезависимо от това колко често се подувате и имате неприятни усещания в областта на корема, можете да пробвате някоя от тези идейки. Подуването може да има разнообразни причини, предменструален синдром, стомашни болести, задържане на течности.
здравна информация: Електронни рецепти ще сменят хартиенитеПрез 2012-та година ще довършим проекта за електронни рецепти..
полезни съвети: 10 съвета да бъдем вечно младиНа прага на новата година и винаги си даваме обещания, които много скоро след последния ден на новата година забравяме. Затова е хубаво да погледнем малко духовно на нещата и съветите, които ни дава един монах от Шаолин, ши фу или учителят Уан Лей е 34 поколение на шаолинско кунг фу. Освен в усъвършенстване на тялото той дава и съвети за живота в своя блог.
предизвикателство: Как да се справим с грипаНезависимо дали сте за заразени с птичи, обикновен или свински грип, лечението е едно и също. Оказва се, че понякога най-доброто лечение е да си отпочивате и да спазвате някои бабини рецепти срещу грип.
 
Мнения
Автор: Аптеки Оптима
От дата: 15/01/2011 09:01
Какво е Вашето мнение за "АЦИКЛОВИР ТАБЛЕТКИ 200 МГ. Х 10"?
уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!