+359 878 292 513

ХОЛЕТАР ТАБЛ.20 МГ.Х 30

Холетар 40мг 30 таблетки

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: KRKA

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: C10AA02


Описание

ХОЛЕТАР

Холетар редуцира високите нива на холстерола. Холетар намалява концентрацията на триглицеридите. Холетар Е мощен инхибитор в синтеза на холстерола.

Holetar е мощен инхибитор на ендогенния синтез на холестерола. Той е високо ефективен за намаляване концентрацията на общия холестерол, на LDL и на VLDL холестерола. Намалява също и концентрацията на триглицеридите в плазмата и умерено увеличава концентрацията на високоплътностните липопротеини (HDL). Освен ефекта му за намаляване на липидите lovastatin има и антиатеросклеротичен ефект, което личи от намаляването на увредите на коронарните и каротидните съдове при човека. След като се абсорбира в стомашно-чревния тракт, Holetar под формата на неактивен лактон веднага се хидролизира до съответната терапевтично активна р-хидроксикиселина. Тази активна форма действа като специфичен инхибитор на З-хидрокси-З-метилглутарил-коензим А редуктазата (HMG-CoA редуктаза). Този ензим ускорява преобразуването на HMG-CoA в мевалонат, което представлява начален стадий в биосинтезирането на холестерола.

Показания

Хиперлипидемия: Лекарственото средство е показано да понижава високите нива на холестерола и триглицеридите при пациенти с първична хиперлипидемия (тип IIа и IIb), включително полигенна и хетерозиготна фамилна хиперхолестеролемия и смесена хиперлипидемия.Коронарно сърдечно заболяване: Lovastatin е показан за забавяне процеса на коронарната атеросклероза и участва в терапевтичната стратегия за намаляване на липидите при пациенти с коронарно сърдечно заболяване.

Лечението с lovastatin трябва да се съпровожда с подходяща диета. Терапевтичният му ефект се наблюдава след няколко седмици, максимален отговор на лечението се постига след 4 до 6 седмици.

Противопоказания

Лекарството не трябва да се прилага при свръхчувствителни на която и да е от съставките му лица, при пациенти със заболяване на черния дроб, при постоянно повишени серумни трансаминази, при бременност и кърмене.

Предпазни мерки и предупреждения

Лекарственото средство трябва да се използва внимателно от пациенти, които консумират големи количества алкохол и от пациенти с минало чернодробно заболяване. Лечението с lovastatin може да предизвика увеличение на активността на чернодробните ензими, главно повишение нивото на серумните трансаминази. Това повишение обикновено е малко и клинично незначимо. Все пак се препоръчва преди започване на лечението да се определи нивото на чернодробните ензими в серума и то да се контролира на равни интервали по време на лечението. Ако повишението на AST и/или ALT е три пъти по-голямо от горната граница на нормалните стойности, лечението с lovastatin трябва да се преустанови.

Терапията с Holetar може да причини-миопатия, която да доведе до рабдомиолиза и бъбречна недостатъчност. Рискът от тези усложнения може да е по-голям, ако пациентът се лекува едновременно с лекарства или приема храни, които възпрепятстват метаболизма на lovastatin.

Повишен риск от миопатия съществува при пациенти с тежка бъбречна недостатъчност.Лечението с Holetar трябва да бъде преустановено, ако активността на креатин фосфокиназата се повиши извънредно много (10 пъти над горната граница на нормалното), ако се установи или има съмнение за миопатия, както и при пациенти с тежки остри заболявания, сочещи миопатия, или с риск за развитие на бъбречна недостатъчност след рабдомиолиза (тежка форма на остра инфекция, хипотония, голяма хирургична интервенция, травма, тежко метаболитно, ендокринно или електролитно нарушение, неконтролирана епилепсия).

Пациентите трябва бързо да докладват на своя лекар при необясними болки в мускулите, мускулна слабост, особено ако те са съпроводени с неразположение или висока температура.Holetar трябва да се прилага с голяма предпазливост при жени в детеродна възраст. При потвърждение на бременността, лекарството трябва незабавно да бъде спряно.

Бременност и кърмене

Лекарството е противопоказано при бременност и кърмене. На жени в детеродна възраст се препоръчва да вземат lovastatin, само ако надеждно се изключи вероятността за бременност.

Влияние върху способността за шофиране и работа с машини

Не е известно lovastatin да оказва какъвто и да е ефект върху способността за шофиране и работа с машини.

Лекарствени взаимодействия

Едновременното приемане на Holetar и ниацин, циклоспорин, макролидни антибиотици, противогъбични, съдържащи коназол, инхибитори на HIV-протеазата и нефазодон може да доведе до повишение на серумните концентрации на lovastatin, поради което може да настъпят миопатия с рабдомиолиза и бъбречна недостатъчност. Тези лекарствени средства и lovastatin се метаболизират по един и същи начин в черния дроб. Същият механизъм на действие се наблюдава при едновременното приемане на сок от грейпфрут и на lovastatin. Едновременната употреба на Holetar и производни на фибриновата киселина може също да доведе до миопатия, макар че механизмът е неизвестен.Едновременното прилагане на Holetar и варфарин може да усили ефекта на варфарина върху параметрите на коагулацията, поради което да се увеличи рискът от кръвоизлив. Ако тези два медикамента се вземат едновременно, се препоръчва често да се определя протромбиновото време до неговото стабилизиране. Трябва да информирате вашия лекар за всички лекарства, които вземате.

Дозировка и предписание

Дозировката и продължителността на лечението се определят от лекар.

Първоначалната доза от 20 mg един път на ден се взема по време на вечеря. Ако е необходимо, дозата може да се увеличи до максимум 80 rag и да се взема еднократно или на отделни дози до постигане на желаното ниво на холестерола. При необходимост дозировката може да се коригира след 4 седмици.Максималната препоръчвана доза за пациенти на циклоспорин е 20 mg/на ден. Увеличение на дозата повече от 20 mg/на ден при пациенти с тежка бъбречна недостатъчност (клирънс на креатинина по-малък от 30 ml/min) трябва да се предприема с особено внимание.

Свръхдозиране

При случайно приемане на свръхдоза се консултирайте с вашия лекар.Докладвани са няколко случая на случайно приемане на особено високи дози lovastatin, но не са наблюдавани специални симптоми и последици от това.При свръхдозиране се налагат някои общи предпазни мерки и мониториране на чернодробната функция.

Нежелани лекарствени реакции

Lovastatin се понася общо взето добре от пациентите. Страничните явления обикновено са леки и с преходен характер.

Най-честите нежелани лекарствени реакции са: запек, диария, газообразуване, гадене, коремна болка, нарушено храносмилане, главоболие, замаяност, мускулни крампи и болки, кожен обрив.Докладвани са редки случаи на разстройства на периферната нервна система, дерматомиозит, умора, нарушение на съня и на вкуса, на зрението, застой на жлъчката, хепатит и синдром на свръхчувствителност.

Миопатия, проявяваща се с мускулни болки и крампи, повишена активност на креатин фосфокиназата представляват много редки, но сериозни странични явления при лечението с lovastatin. Те може да доведат до рабдомиолиза, която да ускори настъпването на остра бъбречна недостатъчност.При лечение с Holetar лабораторните изследвания може да покажат повишение на чернодробните ензими, главно на серумните трансаминази. Умерено повишение на серумната активност на креатин фосфокиназата може също да настъпи. Анормално повишените резултати от лабораторните изследвания в повечето случаи са преходни. Рядко се наблюдават анормални явления, които да наложат преустановяване на лечението. Пациентите трябва да информират лекаря си за всяка нежелана лекарствена реакция, включително и за тези, които не са споменати в приложената информация за пациента.

Съхранение и срок на годност

Лекарственото средство не трябва да се употребява след изтичане на срока за годност, отбелязан на опаковката.

Да не се съхранява при температура над 25°С.

Да се пази извън обсега на деца.

Информация за предписване

Само по лекарско предписание

Предлагани опаковки

20 и 30 таблетки по 20 mg

Произведено от

Krka, d.d., Novo mesto, Slovenia

За информация и поръчки: