+359 878 292 513

САЛОФАЛК КАПС. 500 МГ.Х 100

САЛОФАЛК ТАБЕТКИ 500 МГ Х 100

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: DR. FALK PHARMA

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: A07EC02


Описание

САЛОФАЛК ТАБЕТКИ

 

ПОКАЗАНИЯ

- Лечение на острия пристъп и профилактика срещу рецидивите (превантивно лечение) на улцерозния колит (хронично възпалително заболяване на дебелото черво).

- Лечение на острия пристъп на болестта на Crohn (хронично възпалително заболяване на червото).

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

Кога ме трябва да приемате Salofalk® 500

Вие не трябва да приемате Salofalk® 500 при предшестваща свърхчувствителност към салицилова киселина ,ацетизал или някоя друга съставка -тежко нарушение на чернодробната или бъбречна функция

- активна стомашна или дуоденална язва

- болестно повишена склонност към кървене (хеморагична диатеза) Кога можете да приемате Salofalk® 500 само след консултация с вашия лекар Тези случаи , при които вие може да приемате Salofalk® 500 само в условия на специален лекарски контрол са описани по-долу. Обърнете се към вашия лекар за допълнителни разяснения.Това се отнася също ако сте имали такива инциденти в миналото.

Ако знаете, че сте свърхчувствителни към препарати, съдържащи сулфасалазин (една субстанция сродна с месалазина)тогава вие може да започнете лечение със Salofalk® 500 само под внимателно лекарско наблюдение ( виж нежелани реакции)

Какво трябва да знаете относно употребата по време на бременост и кърмене

През първите три месеца на бременността,Salofalk ©500 не би трябвало да се употребява освен при стриктно показана необходимост.Жените , които желаят да имат деца ще трябва да изчакат да забременеят във фазата когато заболяването не налага лечение или когато получават възможно най-малка дозировка.Ако заболяването позволява,лечението би могло да прекъсне през последните 2-4 седмици на бременността.За сега опитът с използване на месалазин по време на кърмене е недостатъчен.Ако лечението през този период е наложително кърмачето трябва да се отбие още повече, че експериментални проучвания показват че малки количества месалазин преминават в кърмата.Какво трябва да се знае за прилагане на продукта при кърмачета и малки децаSalofalk® 500 не трябва да се използва за лечение на кърмачета и малки деца,тъй като опитът в тази възрастова група е недостатъчен.

 ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ И ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

Какви предпазни мерки трябва да се съблюдават

Salofalk ®500 трябва да се употребява под лекарско наблюдение.Изследването на кръв и урина преди и по време на лечението трябва да се извършва по лекарска преценка.Като указание се препоръчват една проверка 14 дни след началото на лечението,а след това още 2-3 пъти през 4-седмични интервали.Ако резултатите са нормални/тогава е достатъчна една проверка на тримесечие,или незабавно при поява на допълнителни болестни симптоми.За преценка на бъбречната функция се препоръчва изследване на уреята и креатинина в кръвта и на седимента в урината.Възможно е повишаване нивото на метхемоглобина. В случай на нарушена белодробна функция и в частност астма е необходимо лечението със Salofalk® 500 да се провежда под непосредствено лекарско наблюдение.

ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ С ДРУГИ ЛЕКАРСТВА

Какви други лекарства може да повлияят на действието на Salofalk® 500 или сами да бъдат повлияни от него

Отбележете.че тази информация се отнася също и за лекарства , които са били приемани доскоро!

-Антикоагуланти от кумаринов тип(противосъсирващи лекарства) Възможно засилване на противосъсирващия ефект (повишен риск от кървене в стомашно-чревния тракт)

-Сулфанилуреини (лекарства , които намаляват кръвната захар) Възможно засилване на описания ефект.

-Метотрексат(агент който подтиска клетъчния растеж) Възможно засилване на токсичният му ефект.

-Ргobenecid/сулфинирацон(лекарства , които улесняват отделянето на пикочна киселина от бъбрека) Възможно намаляване на описания ефект.

-Спиронолактон/фуроземид (лекарства , които имат пикочогонен ефект) Възможно намаляване на пикочогонния ефект.

-Рифампицин(лекарство за лечение на туберкулоза) Възможно намаляване натубуркулостатичния ефект

-Глюкокортикоиди (кортизоноподобни противовъзпалителни агенти ) Възможно засилване на нежеланите реакции от стомаха.

При един болен който е получавал едновременно месалазин и комбинация от азатиоприн и б-меркапто- пурин(цитостатични агенти) е наблюдавана панцитопения (намаляване броя на всички кръвни клетки).

МОЛЯ ИНФОРМИРАЙТЕ ВАШИЯ ЛЕКАР ЗА ЛЕКАРСТВАТА , КОИТО ПРИЕМАТЕ ПОНАСТОЯЩЕМ

ИНСТРУКЦИИ ЗА ДОЗИРОВКА,НАЧИН И ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА УПОТРЕБА

Приложете следващите инструкции,освен ако вашият лекар не ви е дал друго предписание за Salofalk 02)500.Следвайте внимателно упътванията за употреба,тъй като в противен случайSalofalk® 500 няма да може да действува правилно..

Как и кога трябва да вземете Salofalk® 500

За лечение на остър пристъп от болестта на Crohn:

В зависимост от клиничните нужди на отделния болен се назначават 3 пъти дневно ! до 3 таблети Salofalk ®500mg (равностойни на 1.5 до 4.5g месалазин дневно).

За лечение на остър пристъп отулцерозен колит:

В зависимост от клиничните нужди но отделния болен се приемат 1 до 2 таблети Salofalk® 500mg 3 пъти дневно (равностойни на 1.5 до 3.0g месалазин дневно).

За предотвратяване на рецидиви отулцерозен колит:

трябва да се приема 1 таблета Salofalk® 500mg 3 пъти дневно (равностойна на 1.5g месалазин дневно).Как и кога трябва да вземате Salofalk® 500mg

Вие трябва да приемате таблетите с много течност 1 час преди хранене сутрин,на обяд и вечер.Важно е да вземате таблетите Salofalk® 500 редовно и последователно,защото само по този начин може да постигнете успешно оздравяване .

Колко продължително трябва да вземате Salofalk® 500 mg

Продължителността на лечение зависи от естеството , тежеста и протичането на заболяването.Вашият лекар ще реши колко време ще продължи лечението във вашия случай.

ГРЕШКИ ПРИ УПОТРЕБА И ПРЕДОЗИРАНЕ

Какво трябва да се направи ако вземете повече от предписаните таблети Salofalk® 500mg

До сега не са известни случаи на отравяне.Благодарение на специфичните качества на месалазина в Salofalk® 500mg не са известни никакви признаци на отравяне дори след употреба на високи дози. Тъй като според съвременните познания ^достигането на ексцесивно високо ниво на лекарството в кръвта не е вероятно,не се налагат никакви контрамерки.В случай на съмнение.информирайте вашия лекар, за да реши какво да прави.

Ако сте взели повече таблети Salofalk ©500 ,вземете следващата доза както е предписана, без да я намалявате

Какво трябва да правите ако сте взели по-малко таблети Salofalk® 500mg или сте пропуснали една доза

Не се опитвайте да поправите грешката си като вземете повече таблети следващия път.а просто продължете лечението с обичайната доза.Ако разберете бързо,че сте пропуснали една доза,вие може да я вземете веднага.В случай,че разберете това кратко време преди вземането на следващата доза вземете само с вашия лекар преди да прекъснете поради нежелани реакции лечението със Salofalk® 500mg или да го спрете преди да е завършено.

НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Какви нежелани реакции може да се срещнат по време на лечение със Salofalk® 500mg и какви мерки се препоръчват ,за да се справим с тях

Нежелани реакции засягащи стомашно-чревния трактРядко се съобщава за коремен дискомфорт,диария,повече газове,гадене и повръщане.

Нежелани реакции засягащи централната нервна системаВ отделни случаи по време на лечение с месалазин са били наблюдавани главоболие и замайване.

Нежелани реакции на свърхчувствителност:В редки случаи са възможни реакции на свърхчувствителност, които не зависят от дозата и са общи за салициловата киселина и нейните производни(ацетизал),такива като алергичен кожен обр.ив(екзантем),лекарствена треска,спазъм на въздушните пътища (бронхоспазъм),възпаление на обхващащата сърцето ципа и на сърдечния мускул (перикардит и миокардит),остро възпаление на панкреаса (панкреатит),и възпалителни промени на бъбреците с нарушение на функцията им (интерстициален нефрит). Единични случаи на алергично възпаление на въздушните сакчета на белия дроб (алергичен алвеолит) са били наблюдавани.В отделни случаи цялото дебело черво е било възпалено(панколит).При препарати със сходна на месалазина химическа структура е наблюдаван един подобен на лупус еритематодес синдром с пеперудо- образен обрив на лицето.

Други нежелани реакции:Мускулни и ставни болки (миалгия и артралгия) се срещат рядко. Промени в съотношението на кръвния пигмент (повишено ниво на метхемоглобин) не могат да се изключат поради химичната структура на активната съставка на продукта месалазин.

В отделни случаи след употреба на месалазин-съдържащи лекарства са наблюдавани промени в кръвната картина характеризиращи се с намаление на броя па червените и белите кръвни клетки и тромбоцитите (апластична анемия, агранулоцитоза,панцитопения,неутропения,левкопения или тромбоцитопения ). Има единични съобщения за алергично възпаление на черния дроб (хепатит) и такива за промени в показателите на чернодробната функция (повишени трансаминази).

Предупреждения:

Болните с доказана свърхчувствителност към препарати, съдържащи сулфасалазин, трябва да започват лечение със Salofalk ®500mg само под непосредствено лекарско наблюдение.При поява на остри симптоми на непоносимост като:спазми,остра коремна болка ,треска, силно главоболие или кожен обрив, лечението трябва да бъде спряно незабавно!(виж също противопоказания). В редки случаи при оперирани болни с частично отстранено тънко черво или с операция в близост с прехода между тънкото и дебело черво (илеоцекалната клапа) таблетите Salofalk® 500 mg се отделят неразтворени с изпражненията поради твърде ускорения пасаж през червата. Ако вие сте от тази група болни и имате същия проблем,посъветвайте се с ващия лекар.Кажете на вашия лекар ако имате нежелани реакции, особено ако те не са посочени в тази листовка !

ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СРОКА НА ГОДНОСТ

Датата на изтичане срока на годност на лекарсвото е отпечатана върху блистера и на кутията.

Не използвайте лекарството след тази дата !

ОПАКОВКА

Оригинална опаковка от50таблети(N1) Оригинална опаковка от 100 таблети{N2) Оригинална опаковка от 300 таблети(N3) Болнична опаковка от 300 таблети

СЪХРАНЕНИЕ

Винаги осигурявайте съхранение на таблетите Salofalk® 500mg на недостъпно за деца място!

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА БОЛНИЯ

Salofalk® 500 пентеросолвентни (разтворими в червата )таблети Вашият лекар ви е предписал Salofalk® 500mg таблети,тъй като страдате от хронично възпаление на дебелото черво (улцерозен колит).Sa!ofaIk 500mg таблети имат директно противовъзпалително действие върху промените в съединителната тъкан и лигавицата на дебелото черво,причинени от заболяването.Това лекарство се е оказало извънредно ефективно и добре поносимо. Целта на лечението е да преустанови настоящите симптоми. Вие можете да постигнете това ако употребявате таблетите Salofalk 500mg редовно, както ви е посочено от вашия лекар.С оглед предотвратяване рецидивите на симптомите на възпалението след като същото е отстранено е важно лечението със Salofalk® 500mg таблети да продължи и по време на безсимптомния период след острата фаза.Вашето активно съдействие в този безсимптомен период е съществено за успеха на лечението. Следвайте съветите на вашия лекар и спазвайте контролните срещи. По този начин вие ще имате съществено участие в отстраняването на вашите симптоми и предотвратяването на рецидивите.

За информация и поръчки: