+359 878 292 513

ФАМУЛТРАН ТАБЛ.20 МГ.Х 30

ФАМУЛТРАН ТАБЛЕТКИ 20 МГ Х 30

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: ACTAVIS

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: A02BA03


Описание

ФАМУЛТРАН


Фамултран  е лекарство отпускащо се по лекарско преписание. Фамултран се използва при лечение на доброкачествена язва на стомаха. Фамултран предпазва от повторно появяване на яазва.

1.КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ФАМУЛТРАН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Фамотидин блокира специфичен вид рецептори в стомашната лигавица (хистаминов Н2-блокер) и по този начин потиска секрецията на солна киселина в стомаха. Намалява количеството на стомашния сок и концентрацията на водородни йони в него. Оказва известен защитен ефект върху стомашната лигавица. Действието му е продължително, което позволява да се приема през по-големи интервали от време. Фамултран се прилага за:

  • Лечение на язва на дванадесетопръстника и предпазване от повторна поява.
  • Лечение на доброкачествена язва на стомаха;
  • Лечение на гастро-езофагеална рефлуксна болест (чувство на парене, тежест, киселини в областта на хранопровода, оригване); профилактика на рецидив на симптомите, разязвявания и развитие на язви при гастро-езофагсална рефлуксна болест
  • Състояния на значително повишена продукция на солна киселина, вкл. синдром на Zollinger- Ellison;



2.ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ФАМУЛТРАН

2.1 Не приемайте Фамултран

  • ако сте алергични (свръхчувствителни) към фамотидин или към някоя от останалите съставки на Фамултран; ако сте проявили алергия към други лекарства от същата група H2-блокери/;
  • ако сте бременна или кърмите

Продуктът не се прилага при деца и подрастващи, тъй като липсва достатъчно опит за неговото безопасно приложение.
Попитайте Вашия лекар, ако не сте сигурни в нещо от описаното по-горе

Обърнете специално внимание при употребата на Фамултран

  • Ако имате язва на стомаха от много години и оплакванията са се обострили, появили са се отново или не се повлияват от лечението. Преди започване на лечение с този продукт е необходимо да бъде изключено злокачествено заболяване на стомаха;
  • Ако сте имали алергични реакции към лекарства от тази група, напр. такива съдържащи ранитидин, циметидин.
  • Ако имате заболяване на бъбреците (вж.т.3).



2.2 Прием на  други лекарства
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта. Фамултран не променя действието на варфарин, теофилин, фенитоин, диазепам, пропранолол, аминопирин и антипирин.
Намалявайки киселинността на стомашния сок, фамотидин може да намали усвояването на кетоконазол при едновременно приложение.
Не се препоръчва да се прилага едновременно с продукти, намаляващи киселинността на стомашния сок, т.н. антиациди. Необходимо е интервалът между отделните приеми да бъде не по-малък от два часа.

2.3 Прием на Фамултран с храни и напитки
Фамултран може да се приема по време на хранене, тъй като има данни, че храната увеличава неговото усвояване.
Не се препоръчва по време на лечение с Фамултран да се консумира алкохол, тъй като той дразни лигавицата на хранопровода и стомаха и по този начин може да намали действието на продукта.

2.4 Бременност и кърмене
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.
Продуктът не се прилага по време на бременност, тъй като липсват данни относно безопасността му по отношение на плода и новороденото.
Фамотидин преминава в майчиното мляко, поради което лекарството не трябва да се прилага в периода на кърмене. Ако лечението е наложително, кърменето следва да бъде прекратено за времето на лечение.

2.5 Шофиране и работа с машини
Този продукт не повлиява неблагоприятно способността за шофиране и работа с машини.

2.6 Важна информация относно някоя от съставките на Фамултран
Фамултран съдържа млечна захар (лактоза). Ако вие сте разбрали от Вашия лекар, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с него преди да започнете да приемате това лекарство.
Съдържанието на пшенично нишесте може да предизвика диария при пациенти, страдащи от глутенова ентеропатия.Пациенти с алергия към пшеница /различна от глутенова ентеропатия/ не трябва да вземат този продукт.

3.КАК ДА ПРИЕМАТЕ ФАМУЛТРАН
Винаги приемайте Фамултран точно както Ви е казал Вашият лекар.Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  • За лечение на язва на дванадесетопръстника - препоръчвана доза 40 mg преди лягане в продължение на 4 седмици; може да се прилагат и 20 mg два пъти дневно. Подържащо лечение - 20 mg вечер преди лягане.
  • За лечение на доброкачествена активна стомашна язва - 40 mg вечер преди лягане в продължение на 4 седмици;
  • За лечение на гастроезофагеална рефлуксна болест - 20 mg два пъти дневно в продължение на 6 седмици; при разязвявания - 20-40 mg два пъти дневно в продължение на 12 седмици;
  • За лечение на състояния, свързани със значително повишено образуване на солна киселина - начална доза 20 mg на всеки 6 часа, по преценка на лекаря и по-висока (до 160 mg на 6 часа).

Продължителността на лечението с Фамултран трябва да бъде определена от Ващшия лекар.

Пациенти с бъбречни заболявания
При бъбречни заболявания (стойности на креатининов клирънс под 30 ml/min) дневната доза е 20 mg или интервалът между приемите се увеличава до 36-48 часа. Консултирайте се с Вашия лекар преди да започнете да прилагате това лекарство.

Пациенти с чернодробни заболявания
Не е необходимо коригиране на дозата.

Деца и подрастващи
Не се препоръчва лечение с фамотидин, поради липсата на опит с използването на това лекарство при деца и подрастващи.

Пациенти в напреднала възраст
При пациенти в напреднала възраст не се изисква промяна в дозировката.

Ако сте приели повече от необходимата доза Фамултран
Ако Вие инцидентно сте приели повече от предписаната доза, обърнете се към Вашия лекар или фармацевт незабавно. Вземете останалите таблетки или тази листовка със себе си за да знае мецинския персонал точно какво лекарство сте приели.
Няма данни за предозиране дори при прием на дози от 640 mg дневно. В случай на
предозиране приетото количество от продукта трябва да се елиминира от стомаха,
пациентът да бъде под контрол и на подходящо лечение.

Ако сте пропуснали да приемете Фамултран
Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата. Вземете нормалната доза колкото е възможно по-скоро след като сте установили пропуска и вземете обичайната доза на следващия ден.

4.ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, Фамултран може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Когато приемате това лекарство, Вие може да получите някои от описаните по-долу нежелани реакции. Ако това се случи, уведомете Вашия лекар.

При лечение с продукта е възможна появата на следните нежелани реакции:

Общи нарушения: много редки- леко повишение на температурата, умора, отслабване.
Сърдечни нарушения: много редки - нарушения в сърдечния ритъм.
Стомашно-чревни нарушения: редки- диария, запек; много редки - повръщане, гадене, безапетитие, чувство на неразположение в областта на корема, сухота в устата.
Нарушения на кръвта и лимфната система: много редки - намаление на броя или липса на бели кръвни клетки, намаление на броя на кръвните пдочици (тромбоцитопения)
Нарушения на мускулно-скелетната система и съединителната тъкан: много редки- мускулни крампи (неволеви мускулни съкращения), болки в ставите
Нарушения на нервната система: редки- главоболие, замаяност; много редки- мравучкане и изтръпване /парестезии/.
Психични нарушения: много редки - обратими психични нарушения като халюцинации,обърканост, възбуда, потиснатост и тревожност, безсъние.
Свръхчувствиетлност- уртикария, сърбеж в областта на половите органи.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.


5.КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ФАМУЛТРАН
Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
Не използвайте Фамултран, след срока на годност отбелязан върху картонената опаковка.  Съхранявайте лекарството при температура под 25°С.
Не използвайте Фамултран, ако забележите, че таблетките имат промени във външния вид или показват други признаци на влошаване. Обърнете се към Вашия фармацевт за съвет.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.


6.ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа Фамултран
Фамултран 20 mg филмирани таблетки
Активно вещество в една таблетка: фамотидин 20 mg
Фамултран 40 mg филмирани таблетки
Активно вещество в една таблетка: фамотидин 40 mg
Другите съставки са: пшеничено нишесте, лактоза монохидрат, коповидон, повидон, целулоза, микрокристална, кросповидон, магнезиев стеарат, Опадрай Бял-ОY-В-28920, Eurocert Sunset Yellow Е 110.

За информация и поръчки: