+359 878 292 513

ИМУРАН ТАБЛ.50 МГ.Х 100

ИМУРАН ТАБЛЕТКИ  50 МГ. Х 100

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: GLAXO SMITE KLINE

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа


Описание

Какво представлява лекарството

Вашето лекарство се нарича Imuran и е под формата на филмирани таблетки. Таблетките съдържат 50 mg от лекарственото вещество azathioprine (азатиоприн).

Съдържат и следните помощни вещества: лактоза, царевично нишесте, хидролизирано нишесте, стеаринова киселина, магнезиев стеарат, пречистена вода, метилхидроксипропил целулоза и полиетилен гликол 400.

Всяка опаковка Imuran съдържа общо 100 таблетки.

При какви заболявания се прилага Imuran

Imuran е от групата лекарства, наричани имуносупресори. Прилага се за подтискане функциите на имунната система.Имуносупресорите са лекарства, чието приложение в някои случаи е необходимо, за да се подпомогне организмът при прием на трансплантирани органи, напр. бъбрек, сърце или черен дроб. Използват се и за лечение на следните заболявания, при които имунната система атакува клетките на собствения организъм (автоимунни заболявания): тежък ревматоиден артрит, системен lupus erythematosus, дерматомиозит и полимиозит, автоимунен хроничен активен хепатит, pemphigus vulgaris, polyarteriitis nodosa, автоимунна хемолитична анемия и хронична рецидивираща идиопатична тромбоцитопенична пурпура.Imuran може да се прилага и за лечение на множествена склероза, болестта на Crohn и хроничен улцеро-хеморагичен колит.Вашият лекуващ лекар е преценил, че това лекарство е подходящо за вас и вашето състояние. Imuran може да се прилага самостоятелно, но в повечето случаи се използва в комбинация с други лекарства.

 

ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ПРИЕМА

Пе трябва да приемате Imuran:

• Ако сте алергични към azathioprine или към някоя от останалите съставки на Imuran

• Ако сте алергични към Puri-nethol (mercaptopurine), лекарство, подобно на Imuran.

Преди да започнете приема на лекарството, уведомете лекаря, в случай

• Сте бременна или кърмите

• Планирате да имате дете. Обсъдете това с лекаря, независимо дали сте мъж или жена

• Страдате от чернодробно или бъбречно заболяване

• Имате състояние, при което организмът произвежда много малко количество от веществото (ензима) тиопурин метилтрансфераза;

• Имате състояние, известно като синдром на Lesch-Nyhan

• Ако сте боледували от варицела или херпес зостер.

Ако сте решили да се ваксинирате, уведомете лекаря си преди приложението на ваксината. Imuran може да повлияе на механизма по който действа ваксината или да доведе до по-слаб отговор от страна на организма към ваксината.Не разчупвайте таблетките преди прием. Ако сте държали в ръка разчупена таблетка, незабавно измийте ръцете си.

 

Ако сте бременна или кърмите

Imuran не трябва да се прилага при жени, които са бременни или има вероятност да забременеят в близко бъдеще, без внимателна преценка от лекаря на потенциалните рискове за плода спрямо потенциалните ползи за майката. Както при прием на други цитостатици се препоръчва да се прилагат подходящи контрацептивни мерки, ако някой от партньорите приема Imuran.Лекарственото вещество на Imuran преминава в кърмата на майки, които са приемали лекарството. Не се препоръчва кърменето при жени, които се лекуват с Imuran.

 

Ефекти върху способността за шофиране и работата с машини

Няма данни за ефекта на azathioprine върху способността за шофиране или работа с машини. Преди шофиране или работа с машини трябва да сте сигурни, че лекарството няма да повлияе върху тези дейности.

 

Взаимодействие с други лекарства

Непременно уведомете лекаря за всички други лекарства, които приемате в момента или сте приемали наскоро, дори за тези, които сте си купили сами, без лекарско предписание. Лечението с Imuran може да доведе до отклонения в показателите от кръвната ви картина. Затова лекуващият лекар ще ви назначи периодични изследвания на кръвната картина по време на лечението с Imuran. Честотата на извършване на тези изследвания обикновено намалява при продължителна терапия с Imuran. Някои други лекарства също повлияват кръвната картина и този ефект може да се увеличи, ако приемате тези лекарства едновременно с Imuran.

Съобщете незабавно на лекаря си, ако приемате някое от следните лекарства:

• penicillamine (използван основно при лечението на ревматоиден артрит),

• captopril (използван основно при лечението на високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност),

• cimetidine (използван при лечението на язви на стомаха и нарушения в храносмилането),

• indomethacine (използван като обезболяващо и противовъзпалително лекарство) и

• co-trimoxazole (използван за лечение на инфекции)

Други лекарства, които могат да взаимодействат с Imuran и за приема на които трябва да уведомите лекаря, са:

• allopurinol, oxipurinol или thiopurinol (използвани основно при лечението на подагра),

• tubocurarine, succinylcholine (използван при анестезия),

• furosemide (използван за намаляване на отока при натрупване на течности),

• warfarin (използван за предотвратяване образуването на кръвни тромби) и

• mesalazine, olsalazine, sulphasalazine (използвани основно при лечението на хроничен улцеро-хеморагичен колит).

 

КАК ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМА IMURAN ТАБЛЕТКИ

Важно е да приемате лекарството в точно определеното от лекаря за това време. Лекарятопределя дозировката и продължителността на лечението в зависимост от промяната на състоянието и на показателите на кръвта.На определени интервали от време лекарят ще ви назначава изследвания на кръвта. Те се правят за определяне броя на кръвните клетки и в случай, че се налага, се променя дозата на лекарството.Дозировка след трансплантация при възрастни и деца:Обичайната начална доза е до 5 mg/kg телесна маса (т.м.) перорално през първия ден. Прилага се поддържаща доза от 1 до 4 mg/kg т.м. дневно.При пациенти в напреднала възраст обикновено се прилагат най-ниските терапевтични дози. Дозировка при възрастни с множествена склероза:Препоръчаната дозировка за лечение на множествена склероза е 2-3 mg/kg т.м. дневно.Дозировка при възрастни и деца за лечение на автоимунни заболявания, болест на Crohn и хроничен улцеро-хеморагичен колит:Началната дозировка е между 1 и 3 mg/kg т.м. дневно, като в тези граници дозата може да се променя в зависимост от промяната на състоянието (може да се прояви след седмици или месеци) и хематологичната поносимост.Обичайната поддържаща доза е в интервала от 1 mg/kg т.м. до 3 mg/kg т.м. дневно.При пациенти в напреднала възраст обикновено се прилагат най-ниските терапевтични дози.Таблетките се поглъщат цели, с малко вода. При малък брой пациенти може да се появи гадене след първи прием на лекарството. Това може да бъде намалено при прием на таблетките след хранене.

 

Какво да направите в случай, че приемете повече от предписаното

Ако сте приели прекалено висока доза от лекарството или ако някой друг от обкръжението ви (особено деца) е погълнал лекарството по погрешка, незабавно уведомете лекуващия лекар или се обадете на Бърза помощ.

Какво да направите в случай, че пропуснете прием

Ако сте пропуснали приема на някоя доза, не приемайте двойна доза, за да "компенсирате" забравената. Изчакайте и приемете следващата доза в обичайното време. Уведомете лекаря за пропуснатите дози.

 

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Imuran, подобно на всяко друго лекарство, може да причини нежелани реакции.Някои хора са алергични към лекарства.

СПРЕТЕ приема на лекарството и съобщете незабавно на лекуващия лекар, ако скоро след приема на Imuran забележите някой от следните признаци:

? Болка в мускулите или костите

? Бъбречни проблеми

? Замаяност, особено при изправяне

? Силна диария и/или коремна болка

? Жълтеница (жълто оцветяване на кожата и еклерите на очите)

При пациентите, лекувани с имуносупресори има по-голям риск от развитие на тумори, вкл. рак на кожата. По време на терапията с Imuran трябва да се избягва прекомерното излагане на слънчева светлина. Необходимо е да се използва защитно облекло и козметика с висок слънцезащитен фактор. Заболяванията варицела и херпес зостер може да протекат тежко при пациенти, приемащи имуносупресори. Затова трябва да избягвате контакт с болни от варицела или херпес зостер.

 

Съобщете незабавно на лекуващия лекар, ако по време на лечението с Imuran забележите някой от следните признаци:

• Повишена температура или други симптоми на инфекция

• Неочаквано кръвотечение или кръвонасядане

• Кашлица или затруднено дишане, както при инфекция на белите дробове

• Гадене и повръщане

• Уморяемост, световъртеж, обща отпадналост

• Ако сте били в контакт с болни от варицела или херпес зостер.

По време на лечението с Imuran може да установите, че косата ви оредява. В много от случаите тя израства отново независимо, че приема на лекарството продължава. Ако оредяването на косата ви смущава, посъветвайте се с лекаря си.Информирайте лекуващия ви лекар, ако забележите други нежелани реакции, които не са споменати в тази листовка или ако има нещо, което ви тревожи, смущава или не го разбирате.

 

СЪХРАНЕНИЕ НА ЛЕКАРСТВОТО

Съхранявайте Imuran таблетки при температура под 25°С, на място, защитено от пряка светлина.Да се съхранява на място, недостъпно за деца.Не използвайте лекарството след датата на изтичане на срока на годност, посочена върху опаковката.Препоръчително е след като преустановите приема на лекарството да върнете неизползваните таблетки на лекаря или фармацевта, за да бъдат съхранявани или унищожени безопасно.




За информация и поръчки: