+359 878 292 513

ЗИЛТ ТАБЛ.75 МГ.Х 28

Зилт таблетки 75 мг х 28

Тегло: 200.00 гр.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: B01AC04


Описание

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЗИЛТ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Зилт е  към групата лекарства, наречени антитромбоцитни лекарствени продукти. Тромбоцитите са много малки кръвни елементи, които се слепват един с друг при образуване на кръвни съсиреци. Чрез предотвратяване на това слепване, тромбоцитните антиагрегантни лекарсва редуцират  риска от образуването  на кръвни състиреци.

Зилт се използва  за предпазване от образуването на кръвни съсиреци /тромби/ в уплътнените кръвоносни съдове /артерии/, процес известен като атеротромбоза, което може да доведе до атеротромботични инциденти.

Предписан Ви е Зилт за предотвратяване образуването  на кръвни съсиреци и редуциране  риска от тези сериозни инциденти защото:

- вие имате състояние на уплътняване на артериите и • имате предхождащ коронарен инцидент, инсулт или имате състояние известно като периферно артериално заболяване или

- сте имали тежка гръдна болка, състояние известно като "нестабилна стенокардия" или "миокарден инфаркт" (коронарен инцидент). За лечение на това състояние Вашия лекар може да постави стент в блокираната или стеснената артерия за да възстанови ефективния кръвен поток. Може да Ви бъде предписана също и ацетилсалицилова киселина (вещество, съдържащо се в много лекарства, използвани като обезболяващи и понижаващи температурата, както и предотвратяващи съсирването на кръвта) от Вашия лекар.

 

2.ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ЗИЛТ

Не приемайте Zyllt:

• ако сте алергични (свръхчувствителни) към клопидогрел или към някоя от другите съставки на Zyllt;

• ако  имате  заболяване, което понастоящем причинява кървене, например стомашна язва или кървене в мозъка;

• ако страдате от тежко чернодробно заболяване;

Ако смятате, че нещо от това се отнася за Вас или имате някакви съмнения, консултирайте

се с Вашия лекар преди да приемете Zyllt.

 

Обърнете специално внимание при употребата на Zyllt

Ако някое от изброените по-долу състояния се отнасят за Вас, трябва веднага да уведомите Вашия лекар преди да започнете да приемате Zyllt.

- Ако сте изложен на риск от кървене като:

- заболяване, което Ви излага на риск от вътрешно кървене (като стомашна язва),

- имате нарушения в кръвта, които Ви правят склонни към вътрешни кръвоизливи (кървене в тъканите, органите или ставите на тялото Ви).

• скорошна тежка травма,

• скорошна хирургична интервенция (включително стоматологична),

• планова операция (включително стоматологична) през следващите седем дни.

• Ако сте имали съсирек в мозъчна артерия (исхемичен инсулт) възникнал през последните 7 дни.

• Ако имате бъбречно или чернодробно заболяване. Докато приемате Zyllt:

• Трябва да информирате Вашия лекар, ако планирате хирургична интервенция (включително стоматологична).


• Трябва също незабавно да информирате вашия лекар, ако развиете състояние, което включва повишена температура и подкожни синини, които могат да се проявят като малки червени точки, със или без необяснима прекомерна уморяемост, объркване, пожълтяване на кожата или очите , жълтеница) (вижте "ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ").

• Ако се порежете или нараните, може да отнеме малко повече от обичайното време, за да спре кървенето. Това е свързано с начина на действие на вашето лекарството да предотвратява образуването на кръвни съсиреци. При малки порязвания и наранявания, като напр. порязване по време на бръснене, това е обикновено е без значение. Ако обаче кървенето Ви безпокои, трябва да се свържете незабавно с Вашия лекар (вижте "ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ").

• Вашият лекар може да назначи изследвания на кръвта.

• Трябва да информирате Вашия лекар или фармацевт, ако забележите други нежелани реакции, неописани в тази листовка в точка "ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ" или, ако забележите, че някоя от нежеланите реакции стане сериозна.

Zyllt не е предназначен за употреба от деца и юноши.

 

Прием на други лекарства

Някои лекарства могат да окажат влияние върху действието на Zyllt и обратно.

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Не се препоръчва употребата на перорални антикоагуланти (лекарства, които се използват за намаляване съсирваемостта на кръвта) заедно с Zyllt.

Трябва задължително да информирате Вашия лекар, ако употребявате нестероидни противовъзпалителни лекарствени продукти, обичайно използвани за лечение на болезнени и/или възпалителни състояния на мускулите или ставите, или ако приемате хепарин или каквото и да е друго лекарство за намаляване съсирваемостта на кръвта.

Ако сте преживели тежка гръдна болка (нестабилна стенокардия или миокарден инфаркт), може да Ви бъде предписан Zyllt з комбинация с ацетилсалицилова киселина, вещество, съдържащо се в много лекарства използвани като обезболяващи и понижаващи температурата. Инцидентната употреба на ацетилсалицилова киселина (не повече от 1000 mg на 24 часа) вещество, което се съдържа в много лекарства, които се използват за облекчаване на болка и понижаваме -а температура, не би представлявала проблем, но продължителната употреба при други обстоятелства трябва да се обсъди с Вашия лекар. Прием на Zyllt с храни и напитки

Храната/храненето нямат влияние. Зилт може да се приема с или без храна.

 

Бременност и кърмене

За предпочитане е да не се използва този лекарствен продукт по време на бременност и кърмене.

Ако сте бременна или подозирате, че сте бременна, трябва да уведомите Вашия лекар или фармацевт преди да приемете ZyIIt. Ако забременеете по време на приема на Zyllt веднага се посъветвайте е Вашия лекар, тъй като не се препоръчва употребата на клопидогрел по време на бременност.

Консултирайте се с Вашия лекар относно кърменето, докато приемате Зилт .

Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт преди приема на каквото и да било лекарство.

 

Шофиране и работа с машини

Zyllt е малко вероятно да засегне способността Ви да шофирате или работите с машини. Важна информация относно някои от съставките на Zyllt:

Zyllt съдържа лактоза и хидрогенирано рициново масло.

Ако сте уведомен от Вашия лекар, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с него преди да вземете това лекарство.

Хидрогенираното рициново масло може да предизвика стомашно неразположение и диария.

 

3. КАК ДА ПРИЕМАМЕ ЗИЛТ

Винаги приемайте Zyllt точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Ако сте имали силна гръдна болка (нестабилна стенокардия или миокарден инфаркт), Вашият лекар може да Ви даде 300 mg Zyllt (1 таблетка от 300 mg или 4 таблетки от 75 mg) веднъж в началото на лечението. След това, обичайната доза е една таблетка от 75 mg Zyllt дневно, която се приема през устата със или без храна, и по едно и също време всеки ден.

Трябва да приемате Zyllt толкова дълго колкото ви го е предписал Вашият лекар.

Ако сте приели повече от необходимата доза Zyllt

Свържете се веднага с Вашия лекар или отидете до най-близкия спешен медицински център поради увеличен риск от кървене.

Ако сте пропуснали да приемете Zyllt

Ако сте пропуснали да вземете дозата Zyllt, но си спомните в рамките на следващите12 часа след обичайното време, веднага вземете таблетката си, а после приемете следващата в обичайния час.

Ако сте забравили за повече от 12 часа, просто вземате следващата единична доза в обичайното време. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатите индивидуални дози.

Ако сте спрели приема на Zyllt

Не спирайте лечението. Свържете се с Вашия лекар или фармацевт преди да го направите. Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

 

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Zyllt може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

 

Информирайте Вашия лекар незабавно, ако имате:

• треска, признаци на инфекция или прекалена умора. Те могат да се дължат на рядко понижаване стойностите на някои кръвни клетки.

• признаци на чернодробни проблеми, като пожълтяване на кожата и/или очите (жълтеница), независимо от това дали са съпътствани от подкожни кръвоизливи, които се проявяват като малки червени точки и/или объркване (вижте "Обърнете специално внимание при употребата на Zyllt").

• подуване на устата или нарушение на кожата като обриви и сърбежи, мехури по кожата. Това може да са симптоми на алергична реакция.

Най-често съобщаваната нежелана лекарствена реакция (засяга 1 до 10 пациенти на 100) е кървене.

Кървенето може да се прояви като кървене в стомаха или червата, натъртване, хематом (необичайно кървене или образуване на синини под кожата), кървене от носа, кръв в урината. В малък брой от случаите, се съобщават също и кръвоизливи в очите, главата, белия дроб или ставите.

Ако имате продължително кървене когато приемате Zyllt

Ако се порежете или нараните, може да отнеме малко повече от обичайното време за да спре кървенето. Това е свързано с начина на действие на лекарството да предотвратява образуването на кръвни съсиреци. При малки порязвания и наранявания, като напр. порязване по време на бръснене, това обикновено е без значение. Ако обаче кървенето Ви безпокои, трябва да се свържете незабавно с Вашия лекар (вижте "Обърнете специално внимание при употребата на Zyllt").
Други съобщени нежелани лекарствени реакции са

Чести нежелани реакции (проявяват се при от 1 до 10 пациенти на 100): Диария, коремна болка, лошо храносмилане или киселини.

Нечести нежелани реакции (проявяват се пр.' от 1 до 10 пациенти на 1 000): Главоболие, стомашна язва, гадене, повръщане, запек, увеличено количество на газове в стомаха или червата, обриви, сърбеж, замаяност, променено усещане при допир. Редки нежелани реакции (проявяват се при от 1 до 10 пациенти на 10 000): Световъртеж.

Много редки нежелани реакции (проявяват се при по-малко от 1 пациент на 10 000): жълтеница; силна коремна болка със или без болка в гърба; треска, затруднения в дишането понякога придружени с кашлица; общи алергични реакции; оток на устата; мехури по кожата; алергични кожни реакции; възпаление на устната лигавица (стоматит); понижаване на кръвното налягане; объркване; халюцинации; ставна болка; мускулна s болка; нарушение на вкуса.

Освен това, Вашият лекар може да установи промени в показателите при изследванията на кръвта и урината.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или 5 фармацевт.

 

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ЗИЛТ

Съхранявайте на място недостъпно за деца.

Не използвайте Zyllt след срока на годност отбелязан върху картонената опаковка и блистера след "Годен до:". Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от влага и светлина.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейиера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.



За информация и поръчки: